WordPress.org vs. WordPress.com: Markera nyckelskillnader

WordPress är ett av de största innehållshanteringssystemen (CMS) i den moderna världen. De flesta kan dock inte säga vilken sida de ska gå i debatten om WordPress.org vs. WordPress.com. Om du skriver in WordPress-nyckelordet i din webbläsare får du ett med .org och ett annat med .com-tillägg.

Ska du använda WordPress.com eller WordPress.org för din nästa webbplats? Den här artikeln kommer att utforska vad WordPress.com och WordPress.org är och visa deras likheter och skillnader för att hjälpa till att fatta ett välgrundat beslut.

Vad är WordPress.org

WordPress.org presenterar sig som en publiceringsplattform, bloggverktyg och CMS. Du kan också definiera det som ett resurscenter som låter dig ladda ner WordPress-programvara. Du måste dock använda ett tredjepartshotell för att vara värd för din webbplats. Du installerar WordPress från värdens plattform och konfigurerar allt utifrån värdens plattform.

WordPress.org tjänar en fantastisk community för WordPress open source-gemenskapen. Det är en fantastisk plattform för att interagera med WordPress-entusiaster, lära sig om WordPress eller bidra till dess utveckling. Den här plattformen erbjuder dock inte webbhotell eller tjänster för att skapa webbplatser.

Vilka är fördelarna med att använda WordPress.org?

 • Fullständig kontroll över var du köper din domän, ditt webbhotell och hur du designar webbplatsen.
 • WordPress.org är utformad för att vara skalbar och tillgodose dina behov när webbplatsen växer.
 • Den här webbplatsen har en stor community som du kan satsa på om du skulle köra fast.
 • Öppen källkod som du kan anpassa för att passa dina behov.
 • WordPress.org är designat som ett SEO-vänligt nav för webbplatser, vilket gör det enkelt att rangordna dina webbplatser på sökmotorer.

Vilka är begränsningarna för att använda WordPress.org?

 • Att skapa en webbplats med WordPress.org kan vara tekniskt, särskilt om du använder olika leverantörer för ditt domännamn och värd.
 • Användare måste vara vaksamma mot säkerhetshot eftersom WordPress.org överlåter säkerhetshanteringen till webbplatsägare.
 • För mycket frihet för anpassning kan missgynna dem som inte förstår PHP, HTML och CSS.
 • WordPress.org-användare måste övervaka webbplatsens drifttid och tillgänglighet.

Vad är WordPress.com

WordPress.com är en plattform som tillåter användare att bygga webbplatser med förinstallerad WordPress-programvara. WordPress.com sköter underhåll och säkerhet och lämpar sig därmed för dig som vill ha funktionella hemsidor med lite teknik.

WordPress.com är designad med alla grundläggande funktioner och verktyg ur lådan. Till exempel är alla webbplatser som lanseras med denna plattform SEO-redo. Du kan dock fortfarande använda SEO-plugins om du prenumererar på rätt plan. Du kan mäta din webbplats prestanda genom den interna statistiken. Betalpaket låter dig också lägga till verktyg som Google Analytics för omfattande rapporter.

Plattformen erbjuder också hanterat webbhotell, vilket låter dig välja en domän för din webbplats. Plattformen har en gratis plan med begränsade funktioner, och domännamnet använder en .wordpress.com-tillägg.

Vilka är fördelarna med att använda WordPress.com?

 • Den är enkel att använda då du får allt under samma tak.
 • Automatiska uppdateringar och underhåll från dess kärnmotor.
 • Du kan experimentera med gratisplanen, lära dig hur den fungerar och köpa premiumversioner senare.
 • Du kan njuta av olika inbyggda funktioner som social delning och SEO

Vilka är begränsningarna för WordPress.com?

 • WordPress.com erbjuder begränsade anpassningsalternativ för användare.
 • Låg nivåer på denna plattform erbjuder begränsat stöd för anpassade plugins som du kan använda för att utöka din webbplats funktionalitet.

WordPress.org vs WordPress.com

Matt Mullenweg var med och grundade WordPress.org och WordPress.com. Även om de två också har stora och aktiva gemenskaper skapades de för att betjäna olika marknadssegment. Låt oss ta en djupdykning i funktionerna som skiljer de två åt:

#1. Anpassning och teman

Varje webbplatsägare måste anpassa en webbplats för att passa deras varumärke. Anpassningen kan variera från layouter och färger till typsnitt.

WordPress.org ger dig en rad teman som passar dina behov. Vissa av de högbetalda paketen låter dig installera anpassade teman eller till och med komma åt avancerade anpassningsalternativ. Du kan ändra din webbplats layout, teckensnitt och färger för att passa dina behov. Vissa teman låter dig också lägga till anpassad CSS-kod på din webbplats

WordPress.coms anpassningsnivå beror på vilket paket du använder. Om du är på den kostnadsfria planen är du begränsad till ett fåtal teman med begränsade anpassningsalternativ.

#2. Enkel användning

Vi har olika typer av webbplatsägare: tekniskt kunniga och nybörjare. Dessa två plattformar har olika svårighetsgrader:

WordPress.orgs användarvänlighet beror på vilken webbhotellplattform du väljer. Du kan behöva mellanliggande kunskaper för att konfigurera din webbplats, ändra DNS-inställningar, anpassa den och hålla den säker. Lyckligtvis har de flesta webbhotell djupgående guider som tar dig igenom.

WordPress.com är designad som en nybörjarvänlig webbplatsbyggare. Dock har plattformen fortfarande alla nödvändiga funktioner om du är en avancerad användare.

#3. Prissättning

Kostnaden för att lansera och driva en webbplats är en viktig faktor för varje företagsägare. De två plattformarnas prismodeller skiljer sig åt på följande sätt:

WordPress.org är en gratis publiceringsplattform. Du måste dock betala för domännamnet, hosting, e-post och SSL-certifikat. Kostnaden för alla dessa beror på vilken plattform du väljer. Till exempel, om du tar en plattform som Namecheap får du från $10,28/år för en .com-domän medan du får från $6,88/månad på värd.

WordPress.com har en gratis plan, men din domän kommer att ha en wordpress.com-tillägg. Om du till exempel döper din butik till ”UShop”, kommer ditt domännamn att vara ”UShop.wordpress.com”. Denna plattform har också 5 betalda planer, med start från $ 4 per månad. Alla betalda planer kommer med en gratis domän i ett år.

#4. Intäktsgenerering

Det är drömmen för varje webbplats/företagare att tjäna pengar. Så här jämför de två:

WordPress.org låter användare njuta av olika alternativ för intäktsgenerering som visningsannonser och affiliate-marknadsföring. Men du måste också se till att din webbplats är kvalificerad för vissa program som Amazon Associates, Google AdSense och Ezoic för att tjäna pengar på din webbplats genom dem

WordPress.com är begränsad på intäktsgenereringsdelen. Om du till exempel väljer gratisplanen kommer din webbplats att ha annonser som inte tjänar pengar på. Du kan ansöka om program som AdWords när du prenumererar på betalpaket.

#5. Integration av sociala medier

Moderna användare interagerar mycket med sociala medieplattformar. Webbplatsägare måste hitta ett sätt att dela sina produkter på sociala medier.

WordPress.org låter dig integrera din webbplats med sociala medieplattformar med hjälp av olika plugins. Som tur är finns det många att välja på i plugin-katalog.

WordPress.coms integration med sociala medier är inbyggd när du prenumererar på betalalternativen. Du kan också integrera gratisversionen med extra ansträngning.

#6. Stöd

Din webbplats kan gå ner, eller så kan du stöta på ett fel.

WordPress.org-användare förlitar sig på värdens support för alla sina förfrågningar. WordPress.org har också ett stort forum med många resurser som du kan använda för att felsöka din webbplats.

WordPress.coms nivå av support du får beror på vilket paket du använder. Betalalternativ ger dig ett 24/7 chattalternativ och e-postfönster för att skicka dina meddelanden.

#7. Plugins

Du kan utöka funktionaliteten på din webbplats genom olika plugins.

WordPress.org har ett stort bibliotek med plugins. Vissa är betalda, medan andra är gratis. Till exempel kan du få ett plugin för att optimera din webbplats för SEO.

WordPress.com har många inbyggda funktioner för att minimera behovet av plugins. Du kan dock fortfarande använda plugins om du har kvalificerade planer. Däremot styr plattformen uppdateringarna av de plugins du installerar.

#8. E-handel

De flesta företag flyttar online. Du kan sälja digitala och fysiska produkter till människor i olika delar av världen.

WordPress.org låter användare välja mellan olika plugins för att skapa webbplatsbutiker. Vilka funktioner du kan lägga till i din butik beror på vilken plugin du väljer och vad du vill uppnå.

WordPress.com har begränsat stöd för e-handel. Det kommer att kosta användarna $59 för att njuta av e-handelsfunktioner.

Här är en snabb sammanfattning av de bästa WordPress.org vs WordPress.com jag kommer att diskutera nedan.

FeatureWordPress.orgWordPress.comTarget Stora företag/ e-handelSmå företag och personliga bloggar Enkel att använda På något sätt tekniskt Nybörjarvänliga Teman Stort bibliotek Litet bibliotekSocial media integration Tredjeparts plugins Inbyggda AnpassningMycket anpassningsbarModerat anpassningBeroende på din värd. Betalda planer startar från $4/månadIntäktsgenereringMånga alternativBegränsatSupportVärdsupportBeroende på paketLagringBeroer på värdBeroer på paketPluginsStort bibliotekLite bibliotekE-handelStor supportBegränsad support

När ska du använda WordPress.org

 • Du är okej med vissa tekniska saker: Om du har att göra med WordPress.org måste du ta itu med problem som att se till att din domän pekar till rätt DNS. De flesta värdleverantörer kommer att använda resurser på samma sätt.
 • Du vill ha kontroll över din webbplats: Du kan köpa en domän från leverantör Y och hosta din webbplats med leverantör X. Du kan också byta värd och kontrollera säkerheten på din webbplats.
 • Du vill njuta av många anpassningsalternativ: WordPress.org låter dig anpassa din webbplats som du tycker passar. Redigera din kod, lägg till nya plugins och förbättra funktionaliteten på din webbplats för att passa dina varumärkesbehov.
 • Du vill bygga en stor webbplats: WordPress.org är perfekt för att bygga en stor webbplats som en e-handelsplattform. Kostnaden för hosting beror på vilken leverantör du väljer. Du kan sedan lägga till rätt plugins och börja sälja dina produkter. Välj en värdleverantör som kan låta dig öka diskutrymmet och andra funktioner när din webbplats växer.
 • Du vill ha en mängd olika plugins: Du behöver inte skapa allt från grunden, eftersom du kan använda plugins för att förbättra funktionaliteten på din webbplats. Du kan också konfigurera din webbplats med Google Analytics för att avgöra dess SEO och organisk trafikprestanda.
 • Få fler alternativ för intäktsgenerering: En idealisk webbplats borde tjäna pengar. WordPress.org låter dig visa annonser från annonsnätverk, gå med i affiliate-nätverk eller sälja produkter online. Du kan också lägga till lämpliga e-handelsplugins och starta en digital butik.

När ska du använda WordPress.com

 • Du vill ha allt under ett tak: WordPress.com låter dig få en domän, hosting och SSL-certifikat under ett tak. Plattformen tar även hand om saker som säkerhet och underhåll
 • Du vill ha en lättanvänd plattform: WordPress.com låter dig starta en webbplats även om du är helt nybörjare. Den har också funktioner som passar tekniskt kunniga individer.
 • Behöver du en enkel webbplats/blogg: Vill du starta din första enkla webbplats eller blogg där du kan dela med dig av dina idéer? WordPress.com har alla funktioner för att komma igång. Plattformen har också tusentals plugins som du kan komma åt med rätt betalpaket.

Slutsats

Debatten WordPress.org vs WordPress.com är inte baserad på konkurrens. Som vi har sett bör debatten handla om vad som erbjuds och målmarknaden. De två har också samma grundare.

WordPress.org är en perfekt passform om du vill njuta av maximal kontroll över din webbplats, flexibilitet och anpassningsmöjligheter. Å andra sidan är WordPress.com det bästa alternativet om du är mindre tekniskt kunnig och letar efter en användarvänlig webbplatsbyggare.

Kolla in vår artikel om WordPress vs Wix webbplatsbyggare.