Windows Säkerhetscenter startar inte? Så här åtgärdar du det

Windows Security Center är en integrerad del av ditt operativsystems säkerhetsekosystem. Det hjälper dig att övervaka hälsostatusen för viktiga Windows-säkerhetskomponenter, som Microsoft Defender. På grund av detta kan det vara oroande när du plötsligt får följande felmeddelande: ”Tjänsten Windows Security Center kan inte startas.”

Ju längre Windows Security Center är nere, desto längre är din dator i riskzonen. Lyckligtvis kan du prova några felsökningssteg för att åtgärda problemet.

Vanliga korrigeringar för att få Windows Security Center att fungera igen

Innan vi tittar på de andra felsökningsstegen rekommenderar vi att du startar om din dator för att se om det blir av med felet. Det kan låta enkelt, men det här är ett grundläggande felsökningssteg som kan spara dig besväret med de mer involverande korrigeringarna under omgången. Det beror på att det kan åtgärda problemet om det händer på grund av ett tillfälligt programvarufel.

Om omstarten inte fungerar kanske du vill se till att Windows Säkerhetscenter inte är inaktiverat på grund av skadlig programvara. Försök att uppdatera ditt anti-malware-program och kör en fullständig systemsökning för att hitta och ta bort dessa oönskade program från din Windows-dator. Om du inte har installerat något antivirusprogram, finns det ett sätt att ta bort eventuella virus med hjälp av Windows inbyggda verktyg.

Se till att du utför en Windows-uppdatering innan du använder något av verktygen som tillhandahålls för att ta bort virus. Detta kommer att hjälpa, särskilt när det gäller att uppdatera Microsoft Defender med de senaste virusdefinitionerna.

Om du har blivit av med virusen, men säkerhetscentret inte startar, kan det vara så att du har skadade systemfiler. För att fixa det kan du utföra en SFC-skanning, som kommer att hitta och reparera de problematiska systemfilerna. Om felmeddelandet fortfarande finns kvar kan du gå vidare till de andra korrigeringarna.

1. Se till att du har aktiverat Windows Säkerhetscenter

Du kan kontrollera om Windows Security Center är aktiverat i Registereditorn. Se bara till att skapa en systemåterställningspunkt i förväg, eftersom det sista du vill ha är att inte ha något sätt att återställa några katastrofala ändringar om din dator blir oanvändbar.

Med din systemåterställningspunkt skapad, följ stegen nedan för att aktivera Windows Säkerhetscenter:

 • Tryck på Win + R för att få upp Windows Run, skriv regedit i textrutan och tryck sedan på Enter för att öppna Registereditorn.
 • Klicka på Ja på UAC-prompten.
 • Kopiera texten nedan och klistra in den i adressfältet i registerredigeraren: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SecurityHealthService
 • Dubbelklicka på Start-tangenten i den högra panelen för att redigera den.
 • Om värdedata är inställt på 4 betyder det att Windows Säkerhetscenter är inaktiverat, så ställ in det på 2.
 • Klicka på OK för att tillämpa och spara ändringarna.
 • Gör steg #4 till #6 för nedanstående nyckel också: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\wscsvc
 • Starta nu om din dator och se om du får felmeddelandet ”Windows Security Center-tjänsten kan inte startas” igen.

  För att Windows Security Center ska starta ordentligt måste du se till att konfigurationerna för de tjänster som det beror på inte är en enda röra. För att göra det, följ stegen nedan:

 • Tryck på Win + R för att öppna Windows Run, skriv services.msc i dialogrutan och tryck på Enter.
 • Leta upp Windows Management Instrumentation och dubbelklicka på den.
 • Se till att Starttyp är inställd på Automatisk på fliken Allmänt. Om inte, klicka på rullgardinsmenyn och välj Automatisk.
 • Se sedan till att tjänstens status säger Kör, och om den inte är det klickar du på Start-knappen.
 • Gör steg #3 och #4 för tjänsten Remote Procedure Call (RPC).
 • Vi gör detta eftersom Windows Security Center förlitar sig på både WMI- och RPC-tjänsterna för olika viktiga funktioner. Och när du är klar, starta om Windows och kontrollera om du nu kan starta Windows Säkerhetscenter.

  3. Reparera WMI-förrådet

  Ett korrupt WMI-förråd kan göra att Windows Security Center misslyckas med att starta, och att reparera det kan lösa problemet i de flesta fall. För att göra det, följ stegen nedan:

 • Klicka på sökfältet i aktivitetsfältet och skriv cmd.
 • Högerklicka på kommandotolksappen i sökresultaten och välj Kör som administratör.
 • Ange kommandot nedan i kommandotolken och tryck på Enter för att köra det:
  winmgmt /salvagerepository
 • När Windows är klar med att reparera WMI-förvaret, kommer kommandotolken att visa meddelandet: WMI-förvaret är konsekvent. Starta nu om din dator och kontrollera om allt är okej med Windows Säkerhetscenter.

  4. Återställ din Windows-dator

  Om ingen av ovanstående korrigeringar har fungerat kan det vara dags för sista utvägen. För att åtgärda felet en gång för alla rekommenderar vi att du säkerhetskopierar alla dina data och återställer Windows till fabriksinställningarna. Vi hoppas att du inte behöver använda det, men det är mycket mindre problematiskt än att använda din dator utan ett fungerande Windows Security Center.

  Nu startar Windows Säkerhetscenter igen

  Om du ser ett felmeddelande om att Windows Säkerhetscenter inte startar betyder det att din dators säkerhet äventyras. De steg som beskrivs ovan bör sätta stopp för felmeddelandet: ”Tjänsten Windows Security Center kan inte startas.” Detta kommer att betyda att tjänsten fungerar smidigt och gör din dator betydligt mindre sårbar.