Windows 10 låter dig ladda en anpassad Linux-kärna

Microsoft lägger till en Linuxkärna till Windows 10 för att driva Windows Subsystem för Linux. Men gissa vad: Du behöver inte använda Microsofts Linux-kärna. Du kan bygga din egen anpassade Linux-kärna för Windows att använda.

Denna funktion är en del av ny version av WSL i Insider preview build 18945. Det här är en 20H1-version, vilket betyder att den troligen kommer att släppas i april 2020 – det är oklart om den här funktionen kommer att nå 19H2, som förväntas släppas i oktober 2019.

Microsoft hade redan lagt till Linux-kärnan, men nu ser WSL 2 ännu kraftfullare ut än vi ursprungligen trodde. Nu kan du göra vad du vill med Linux-kärnan, inklusive att lägga till kärnmoduler. Du anger sedan sökvägen till din kärnfil i en .wslconfig-fil på ditt system och Windows kommer automatiskt att ladda den när du startar ett Linux-system. Du behöver inte ladda en anpassad kärna – om du inte gör det kommer Windows bara att använda den inbyggda.

Som Microsofts Craig Loewen, programchef för Windows Developer Platform, förklarar:

Vi tillhandahålla en Linux-kärna med WSL 2, och den levereras inom Windows. Det kan dock finnas ett fall där du vill ha en specifik kärna som driver dina WSL 2-distros, som att använda en viss kärnmodul, etc. Du kan nu använda kärnalternativet i .wslconfig-filen för att ange en sökväg till en kärna på din maskin, och den kärnan kommer att laddas in i WSL 2 VM när den startas. Om inget alternativ anges, kommer du att gå tillbaka till att använda Linux-kärnan som medföljer Windows som en del av WSL 2.

Det finns fler förbättringar av WSL också. Hela den globala konfigurationsfilen för .wslconfig är ny, och WSL 2-användare kan nu ansluta till Linux-servrar som körs på deras system med hjälp av localhost .

Detta senaste insiderförhandsversionen har också en omdesignad Cortana-upplevelse, strömlinjeformad filsökning i filutforskaren och anpassningsbar textmarkörindikator.