Wi-Fi 7 lanseras officiellt med fyra gånger snabbare internethastigheter

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • Wi-Fi 7 ger högre hastigheter och bättre anslutning, med en maximal genomströmning på upp till 40 Gbps, mer än tre gånger snabbare än Wi-Fi 6.
  • Wi-Fi 7 stöder bredare kanalbandbredder, vilket möjliggör effektivare dataöverföring och avsevärt ökad genomströmning.
  • Wi-Fi 7 introducerar flerlänksdrift, vilket gör det möjligt för enheter att sända och ta emot data över flera frekvensband samtidigt, vilket förbättrar tillförlitligheten och minskar latensen.

Wi-Fi 7 är officiellt här och lanserar oss i nästa generation av trådlöst internet och ger betydligt snabbare Wi-Fi-hastigheter och bättre anslutningsmöjligheter än någonsin tidigare.

Wi-Fi Alliance tillkännagav officiellt Wi-Fi 7 vid CES 2024, och medan många av de nya Wi-Fi-standardspecifikationerna har cirkulerat online, spikar Wi-Fi Alliances tillkännagivande äntligen vad vi kan förvänta oss av det senaste och bästa inom Wi-Fi.

Vad är Wi-Fi 7?

Wi-Fi Alliance presenterade Wi-Fi 7 den 8 januari 2024, på CES 2024, vilket officiellt ger världen den senaste versionen av Wi-Fi. Lanseringen av Wi-Fi 7 förväntades alltid i början av 2024, så lanseringen i januari är inte oväntad, men det betyder att hårdvarutillverkare och konsumenter kan börja använda den nya Wi-Fi-tekniken ordentligt.

Wi-Fi 7 ger viktiga uppgraderingar av Wi-Fi-tekniken, inte minst till de Wi-Fi-hastigheter du kan förvänta dig att använda i ditt hem och på andra ställen, tillsammans med förbättringar av bandbredd och den totala mängden data som kan skickas till flera enheter samtidigt. Wi-Fi 7:s uppgraderingar inkluderar:

  • Snabbare Wi-Fi: Wi-Fi 7 är designad för att ge en maximal genomströmning på upp till 40 Gbps och 46 Gbps [PDF]mer än tre gånger snabbare än Wi-Fi 6:s 9,6 Gbps.
  • 320MHz Wi-Fi-kanaler: Wi-Fi 7 kommer att stödja bredare kanalbandbredder, upp till 320 MHz, jämfört med maximalt 160 MHz på Wi-Fi 6. Detta möjliggör effektivare dataöverföring och kan avsevärt öka genomströmningen.
  • Multi-Link Operation: MLO gör det möjligt för enheter att sända och ta emot data över flera frekvensband samtidigt, vilket förbättrar tillförlitligheten och minskar latensen mellan dina enheter. MLO är en av de mest spännande Wi-Fi 7-utvecklingarna, eftersom det kommer att kraftigt öka mängden tillgänglig databehandling mellan din router och enheter.
  • High Order Modulation: Wi-Fi 7 kommer att levereras med 4K QAM (Quadrature Amplitude Modulation), ett steg upp från 1024-QAM som används i Wi-Fi 6. Detta innebär att mer data kan överföras med varje signal, vilket ökar den totala datahastigheten , vilket betyder snabbare internetanslutningar.

Andra Wi-Fi 7-uppgraderingar, som 512 komprimerad block-ack och triggad upplänksåtkomst, kommer också att öka Wi-Fi 7-nätverkskapaciteten och minska latensen.

Hur jämförs Wi-Fi 7?

I raka termer av hastighet kommer Wi-Fi 7 att vara upp till fyra gånger snabbare än sin föregångare, Wi-Fi 6E, som lanserades 2021. Wi-Fi 7 kan överföra data med maximalt cirka 40 Gbps, även om det alltid är värt att notera att det är ett labb-perfekt maximum och inte vad du får i ditt hem. Ändå kommer den övergripande Wi-Fi-hastighetsökningen att vara anmärkningsvärd, särskilt när de andra enheterna i ditt hem alla använder samma Wi-Fi 7-teknik.

IEEE standard

Wi-Fi-alliansens namn

År släppt

Frekvens

Maximal datahastighet

802.11ac

Wi-Fi 5

2014

2,4 GHz och 5 GHz

1,3 Gbps

802.11ax

Wi-Fi 6

2019

2,4 GHz och 5 GHz

10-12 Gbps

802.11ax-2021

Wi-Fi 6E

2021

2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz

10-12 Gbps

801.11be

Wi-Fi 7

2024/2025

2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz

40 Gbps

Dessutom använder Wi-Fi 7 det ”nya” 6GHz Wi-Fi-bandet, vilket ger mer bandbredd till ditt hemnätverk. 6GHz Wi-Fi-bandet introducerades med Wi-Fi 6E och är designat för att lindra nätverksöverbelastning på de traditionella 2,4GHz och 5GHz Wi-Fi-banden. Det extra bandet och den extra hastigheten från Wi-Fi 7 bör ge ett uppsving i hela ditt nätverk.

Hoppet till 4K QAM kommer också att hjälpa ditt Wi-Fi att kännas snabbare än tidigare. Wi-Fi 6/6E använder båda 1024-QAM, medan Wi-Fi 7 använder 4096-QAM för att leverera upp till 20 procent högre dataöverföringshastigheter. Tillsammans fördubblas antalet rumsliga strömmar från åtta till 16 med Wi-Fi 7, vilket återigen ökar datagenomströmningen.

Att definiera hur snabbt Wi-Fi 7 är och hur det kan jämföras med Wi-Fi 6/6E är inte alltid lätt, eftersom det också beror på din internetanslutning. Ändå bör Wi-Fi 7:s övergripande förbättringar ge dina enheter snabbare känsla av internet.

Är det värt att köpa en Wi-Fi 7-router?

För närvarande behöver du inte rusa ut och köpa en Wi-Fi 7-aktiverad router. Även om Wi-Fi 7:s specifikationer är fantastiska på pappret, har den officiella lanseringen av den nya Wi-Fi-standarden precis hänt, och det finns inte många enheter där ute som stöder den nya tekniken.

Till exempel har TP-Link BE19000 Wi-Fi 7-routern och ASUS RT-BE96U Wi-Fi 7-routern varit tillgängliga i månader vid denna tidpunkt. Men tills du har andra enheter i ditt nätverk som verkligen kan utnyttja Wi-Fi 7, håller du förmodligen bäst med din befintliga Wi-Fi-router.

På samma sätt har vissa smartphones redan stöd för Wi-Fi 7, som OnePlus 12, Vivo S18 Pro och ASUS ROG Phone 8 Pro, men kommer att behöva en uppdatering för att fungera korrekt.

För närvarande är det ingen brådska att ge sig ut och köpa nya Wi-Fi 7-routrar, smartphones och bärbara datorer – men om du ska uppgradera och vill framtidssäkra din hårdvara är det verkligen värt att överväga.