WHEA okorrigerbart fel i Windows 10 (FIXAT)

Spread the love

Blåskärmsmeddelanden kan orsakas av ett antal datorproblem, allt från mjukvara till hårdvara. Gemensamt för dem är att de gör din maskin obrukbar.

När PC-användare stöter på ett BSOD-felmeddelande hoppar de till det ultimata scenariot: Windows fabriksåterställning. Men det är ganska drastiskt och ibland onödigt eftersom du kan använda andra, enklare sätt för felsökning.

Vad är WHEA UNCORRECTABLE ERROR?

WHEA UNCORRECTABLE ERROR är ett blåskärmsfel som orsakas av ett maskinvaruproblem. Den stänger automatiskt av din dator i ett försök att förhindra dataförlust. Du kan dock fixa stoppkoden WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, oavsett om den inträffade på Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista eller XP.

Blue Screen of Death-meddelandet åtföljs ibland av koden 0xc0000124. Eftersom det indikerar ett underliggande problem med din hårdvara, bör du kontrollera om hårddisken eller SDD är skadad, problem med ditt RAM och CPU, skadade systemfiler, överklockning och andra aspekter.

Hur man åtgärdar WHEA UNCORRECTABLE ERROR

Det skulle vara klokt att köra en fullständig säkerhetskopia på din dator för att spara viktiga filer. Men om det inte är möjligt bör du åtminstone skapa en systemåterställningspunkt som gör att du kan återställa ändringar senare om det skulle behövas.

1. Använd Windows Update

Om du saknar drivrutiner på vår dator, speciellt när det kommer till RAM, CPU eller GPU, bör du använda Windows Update för att ladda ner och installera de senaste versionerna.

Så här använder du Windows Update:

Klicka på Start-knappen, skriv sök efter uppdateringar och tryck på Enter
Om det finns några väntande Windows-uppdateringar klickar du på Ladda ner
Starta om din PC. Du kanske måste göra detta flera gånger

2. Rulla tillbaka Windows

Om stoppkoden WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR utlöstes av ett programvaruproblem, som ett inkompatibelt program som du nyligen installerade på din dator, bör du sömlöst kunna reparera det genom att återställa Windows till en tidigare kontrollpunkt i återställningsläge.

Så här använder du systemåterställning:

Logga in på Windows 10 med administratörsrättigheter
Tryck på Ctrl + R, skriv kontrollpanelen och tryck på Enter
Klicka på Återställning
Klicka på Öppna systemåterställning
Välj en återställningspunkt, klicka på Nästa och fortsätt med givna instruktioner
Starta om din dator

  Hur man inaktiverar urklippssynkronisering mellan enheter på Windows 10

Men om det inte finns några återställningspunkter på listan, bör du gå vidare till nästa lösning för att avinstallera problematiska applikationer.

3. Avinstallera senaste och opålitliga appar

Alla program är inte helt kompatibla med Microsofts senaste operativsystem, vilket kan leda till BSOD-felmeddelanden som WHEA UNCORRECTABLE ERROR. Andra är illvilliga, vilket gör att du måste bli av med dem oavsett vad.

Så här tar du bort de senaste programmen:

Högerklicka på Start-knappen och välj Appar och funktioner
Ställ in Sortera efter till Installationsdatum för att sortera alla program efter installationsdatum (senaste först)
Välj den första posten i listan, klicka på Avinstallera och fortsätt med borttagningen av programmet
Starta om din dator
Om du fortfarande får BSOD-fel, ta bort nästa nyligen installerade program från listan

Tyvärr kommer dessa steg inte att fungera om programmet redan har gjort ändringar i Windows-registret och delat DLL-filer med ditt operativsystem. Istället för att använda det inbyggda avinstallationsprogrammet föreslår vi att du väljer ett verktyg för borttagning av program från tredje part.

Förutom att avinstallera ett program, kommer det att hitta och radera alla överblivna filer från din hårddisk samt återställa systemregistret till standard.

4. Fixa hårddiskfel och korrupta systemfiler

Hårdvarufel som kan orsaka BSOD-problem som stoppkoden WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR kan lösas med CHKDSK (Check Disk), ett inbyggt Windows-verktyg.

När det kommer till korrupta systemfiler kan du räkna med SFC (System File Checker). Slutligen tar DISM (Deployment Image Servicing and Management) systemfilskontrollen ett steg längre och verifierar integriteten för Windows-avbildningens komponentlager.

Alla tre verktygen kan startas från kommandoradsmiljön med administratörsrättigheter. Oroa dig inte eftersom du inte behöver några speciella färdigheter så länge du följer instruktionerna nedan. Se bara till att köra de tre verktygen i nästa beställning.

Hur man använder CHKDSK:

Om Windows är installerat i standardpartitionen C: skriv chkdsk c: /f. Men om det är någon annanstans, se till att ersätta c: med rätt enhetsbeteckning
Skriv y för att schemalägga diskintegritetskontrollen vid nästa omstart av systemet
Starta om din dator och leta efter BSOD-fel

Så här använder du SFC:

Skriv sfc /scannow och tryck på Retur
Vänta tills SFC skannar och reparerar dina systemfiler
Starta om din dator

Så här använder du DISM:

Skriv DISM /online /cleanup-image /scanhealth och tryck på Enter
Om DISM rapporterar några problem med systemavbildningen, skriv DISM /online /cleanup-image /restorehealth
Starta om din dator och starta om CMD som admin
Skriv sfc /scannow och tryck på Retur
Starta om din dator igen

5. Kontrollera dina drivrutiner

I den första lösningen på den här listan sa vi att du borde vända dig till Windows Update för att ladda ner eventuella väntande uppdateringar, särskilt när det gäller dina enhetsdrivrutiner. Det fungerar dock inte alltid som förväntat.

Till exempel, om du saknar drivrutiner på din PC, bör du avinstallera de associerade enheterna och låta Windows 10 automatiskt installera om rätt version för din PC.

Så här installerar du om drivrutiner:

Högerklicka på Start-knappen och välj Enhetshanteraren
Leta efter alla enheter i listan med ett gult utropstecken. Om du hittar en, högerklicka på den och välj Avinstallera enhet
Följ stegen från Windows och starta om datorn

  Så här fixar du Windows Defender avaktiveras av gruppolicy

Vi rekommenderar att du använder Microsofts DriverVerifier om du behöver ytterligare hjälp med att identifiera saknade eller inaktuella drivrutiner på din dator. Du kan också använda den här appen för att manuellt uppdatera dina drivrutiner.

Det innebär att gå till tillverkarens webbplats för varje enhet för att hitta och ladda ner den senaste drivrutinen. Det är dock inte en bra idé att göra detta om du inte är erfaren eftersom du riskerar att få fel drivrutin, vilket kan orsaka ytterligare problem på din dator.

För att eliminera denna risk, överväg att använda ett tredjepartsprogram för att uppdatera drivrutiner. Det är en speciell typ av programvara som upptäcker dina för närvarande installerade drivrutiner, hittar nyare versioner på webben och sedan laddar ner och installerar de senaste drivrutinerna på din Windows 10-dator. Och allt sker automatiskt.

6. Kör en genomsökning av skadlig programvara

Hårddiskkorruption kan orsakas av en massiv skadlig programvara på din dator. Om det också utlöste stoppkoden WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR måste du hitta och eliminera skadlig programvara från din dator.

Så här kontrollerar du din dator för skadlig programvara med Windows Defender:

Klicka på Start-knappen, skriv Windows Security och starta den här appen
Välj Virus- och hotskydd
Klicka på Scan alternativ
Välj Snabbskanning och klicka på Skanna nu
Om skanningsresultaten inte ger något, kör en annan med Windows Defender Offline-skanning

Om du har ett annat antimalwareprogram installerat på din dator som åsidosätter Windows Defender, se till att justera stegen ovan. Du bör också kontrollera om ditt antivirusverktyg stöder sårbarhetssökningsläge.

7. Inaktivera din överklockningsprogramvara

Vissa PC-användare vänder sig till överklockningsverktyg för att göra ändringar i sin CPU, RAM och GPU för att förbättra sin spelupplevelse. Om du är en av dem bör du veta att överklockning kan orsaka hårdvaruproblem som överhettning.

I sin tur leder detta till BSOD-fel som WHEA UNCORRECTABLE ERROR eftersom Windows kommer att göra allt som krävs för att skydda din hårddisk från dödlig skada, även om det innebär att du stänger av allt.

Men lösningen är enkel i det här fallet: inaktivera bara dina överklockningsverktyg och sluta använda dem.

Så här inaktiverar du överklockning i BIOS:

Starta om datorn och tryck på tangenten eller tangentkombinationen som visas på skärmen för att gå in i BIOS-läget
Hitta de avancerade inställningarna
Inaktivera överklockningsalternativet
Spara den aktuella konfigurationen, avsluta BIOS och starta om datorn
Kontrollera om du fortfarande får BSOD-fel

8. Kontrollera systemminnet

Alla RAM-problem du kan ha kan påverka hårddisken, processer, tjänster, drivrutiner och hela operativsystemet, vilket i slutändan resulterar i BSOD-stoppkoder som WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR.

Så här kontrollerar du ditt RAM-minne med Windows Memory Diagnostic:

Se till att spara alla pågående projekt och avsluta alla applikationer
Tryck på Windows-tangenten, skriv Windows Memory Diagnostic och tryck på Enter
Klicka på Starta om nu och leta efter problem

Under omstarten av Windows kommer diagnostikverktyget att kontrollera ditt RAM-minne och åtgärda eventuella fel det hittar. Det kan vara nödvändigt att starta om datorn flera gånger. När det är över, kolla gärna om du fortfarande får stoppkoden.

  12 saker utanför lådan Windows PC kan göra som Mac inte kan

9. Återställ BIOS till fabriksinställningarna

Om du har gjort några andra ändringar i ditt BIOS förutom överklockning (som vi beskrev i en tidigare lösning), kan du av misstag ha förstört dina hårddiskinställningar och orsakat WHEA UNCORRECTABLE ERROR-felet.

Så här återställer du BIOS till standard:

Starta om din dator
Under omstart trycker du på tangenten eller tangentkombinationen som visas på skärmen för att gå in i BIOS-läget
Leta reda på alternativet för att återställa BIOS till standard
Spara BIOS-inställningar, avsluta och starta om datorn

10. Sätt tillbaka all kringutrustning

Blåskärmsfel kan också orsakas av hårdvarukomponenter som inte är korrekt anslutna till din datorenhet. En annan möjlighet är att dina USB-portar är skadade, vilket resulterar i problem med hårdvaruanslutningen.

För att lösa problemet, stäng av datorn, ta bort alla kablar och koppla loss allt. Du kanske också vill kontrollera om din kylare fungerar som den ska. Börja sedan ansluta din utrustning en bit i taget och se till att de passar i uttagen men utan att applicera kraft.

När det kommer till dina USB-aktiverade kringutrustningar, försök att ansluta dem till olika portar. Starta Windows och kontrollera om du fortfarande får stoppkoden för WHEA UNCORRECTABLE ERROR.

11. Utför en ren Windows-start

Om du inte ens kan använda Windows 10 för att börja felsöka blåskärmsfelet, bör du köra en ren Windows-start. Det innebär att du startar ditt operativsystem genom att bara ladda de nödvändiga tjänsterna, processerna och drivrutinerna. Allt annat är inaktiverat.

Så här rengör du start av Windows 10:

Klicka på Start-knappen, skriv systemkonfiguration och tryck på Enter
Välj fliken Tjänster, avmarkera rutan Dölj alla Microsoft-tjänster och tryck på knappen Inaktivera alla
Växla till fliken Startup och klicka på Öppna Aktivitetshanteraren
Högerklicka på valfri post med statusen Aktiverad och välj Inaktivera
Gör detta för alla startappar med statusen Aktiverad
Starta om din PC

12. Använd Diskrensning

Du kanske blir förvånad över antalet mjukvaru- och hårdvaruproblem som orsakas av otillräckligt diskutrymme. Det beror på att ditt operativsystem tillfälligt måste tilldela ledigt diskutrymme för att köra processer i bakgrunden, kontrollera din dator efter fel och ladda ner uppdateringar.

För att snabbt kontrollera detta räcker det med att ta en titt på det tillgängliga diskutrymmet på partitionen där Windows är installerat (det är vanligtvis C:). Om det finns mer utrymme på andra partitioner, överväg att flytta dina applikationer, spel och personliga dokument dit.

Du bör också överföra data till externa hårddiskar och USB-minnen, ladda upp den till molnet eller helt enkelt radera de filer du inte behöver längre, särskilt de stora.

Så här använder du Diskrensning för att ta bort skräpdata:

Logga in på Windows 10 med administratörsrättigheter
Besök platserna för nedladdningar och papperskorgen för att se till att det inte finns något där du vill behålla
Öppna Utforskaren genom att trycka på Win + E, högerklicka på C:-enheten och gå till Egenskaper
Stanna på fliken Allmänt och klicka på Diskrensning
Välj alla objekt i listan och klicka på Rensa systemfiler
När sökningen är klar, välj alla igen, klicka på OK och bekräfta genom att klicka på Ta bort filer
Starta om din dator

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR: Slutsats

För att sammanfatta kan du reparera WHEA UNCORRECTABLE ERROR-stoppkoden genom att ladda ner de senaste Windows-uppdateringarna, återställa operativsystemet till en tidigare återställningspunkt, samt genom att avinstallera nya och opålitliga appar.

Du kan också fixa hårddiskfel och korrupta systemfiler från konsolen, leta efter inkompatibla drivrutiner och uppdatera föråldrade drivrutiner, köra en skadlig skanning och inaktivera överklockningsläge.

En annan bra idé är att kontrollera systemminnet, återställa BIOS till fabriksinställningarna, koppla loss och återansluta alla kringutrustningar, utföra en ren Windows-start och använda Diskrensning för att frigöra diskutrymme genom att radera skräpdata.

Fixade någon av lösningarna WHEA UNCORRECTABLE ERROR BSOD-felet åt dig? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan.