Webbläsare tystar irriterande popup-meddelanden

”Den här webbplatsen vill visa aviseringar!” Det har varit en irriterande del av webblandskapet i flera år. En välmenande funktion missbrukades av många webbplatser för att krångla användare, och nu slår webbläsare som Mozilla Firefox och Google Chrome ner.

Varför gjorde webbläsaren dessa så irriterande?

Meddelandefunktioner var bara en del av att göra webben till en bättre applikationsplattform. Webbappar ska kunna skicka aviseringar om nya meddelanden och e-postmeddelanden – om du vill ha dem. Och dessa meddelanden bör komma även om du har stängt webbsidan. Vad är det för fel på alternativen?

Tja, webbläsare presenterade dessa meddelandeförfrågningar på ett ganska irriterande sätt. När du besöker en webbplats – även om det bara är en gång för att läsa en artikel – kan det dyka upp ett meddelande som är svårt att ignorera. Fler och fler webbplatser började lägga till meddelandeförfrågningar. Till exempel kan en nyhetswebbplats skicka nya artiklar till sina prenumeranter via webbläsaraviseringar.

Problemet är inte själva meddelandealternativet. Det är hur påträngande meddelandebegäran är. Webbläsare borde ha slagit ner på dessa popup-fönster för flera år sedan.

Mozilla Firefox slog ner först

Mozilla var den första webbläsarutvecklaren att slå ner på dessa irriterande meddelanden. Förändringen kom i Firefox 72, som släpptes den 7 januari 2020.

Nu, snarare än ett stort förfrågningsmeddelande som dyker upp så fort du besöker en webbplats, kommer du att se en liten pratbubbla i adressfältet till vänster om webbsidans adress. Det kommer att vicka lite när webbsidan laddas.

Du kan fortfarande aktivera aviseringar för en webbplats genom att klicka på bubblan och sedan klicka på ”Tillåt aviseringar.” Om du inte vill se bubblan vicka kan du klicka på ”Tillåt aldrig” istället – eller gå in i Firefoxs alternativ och inaktivera meddelandeförfrågningar helt.

Hur som helst kommer du inte att se popup-fönster så snart du öppnar en webbsida. säger Mozilla den ”upptäckte under testningen att cirka 99 % av meddelandena inte accepteras, med 48 % som aktivt nekas av användaren.”

Google Chrome 80 tystar också irriterande uppmaningar

Google följer efter i Google Chrome 80, som släpptes den 4 februari 2020. Denna förändring kommer inte att aktiveras för alla omedelbart, men Google säger att de planerar att automatiskt aktivera den för personer som nekar aviseringar om och om igen och på webbplatser där väldigt få människor accepterar meddelanden.

För att aktivera det manuellt kan du byta flaggan ”Använd tystare meddelanden”. För att komma åt detta, koppla in chrome://flags/#quiet-notification-prompts i Chromes adressfält och tryck på Retur.

När du har gjort det kan du gå till Chromes aviseringsinställningar – klicka på menyn > Inställningar > Avancerat > Webbplatsinställningar > Aviseringar och aktivera ”Använd tystare meddelanden (blockerar meddelanden från att avbryta dig).”

När den här funktionen är aktiverad i Chrome ser du en klockformad aviseringsikon till höger om Chromes adressfält, även känd som adressfältet. Håll muspekaren över den och du ser meddelandet ”Du brukar blockera aviseringar. Klicka här för att låta den här webbplatsen meddela dig.”

Som i Firefox kan du fortfarande aktivera aviseringar om du vill. Webbplatser kan helt enkelt inte upprepade gånger störa dig med popup-meddelanden som avbryter din webbsurfning.

Vad sägs om Apple Safari och Microsoft Edge?

Den nya versionen av Microsoft Edge är nu baserad på Chromium-koden som driver Google Chrome. Med andra ord, förvänta dig att Microsoft Edge begränsar webbmeddelanden på samma sätt som Google Chrome gör.

Apple har ännu inte meddelat några planer på att tysta dessa irriterande meddelandeförfrågningar i webbläsaren Safari ännu. Du kan dock fortfarande inaktivera meddelanden i Safaris inställningar. Vi skulle inte bli förvånade om Apple följde efter och gjorde dessa meddelandeförfrågningar mindre irriterande också.

Uppdatering: Apple gjorde en förändring av Safaris aviseringsmeddelanden redan 2019, även om det inte gjorde dem ”tystare” på samma sätt som Firefox och Chrome gjorde. Webbplatser kan inte visa push-aviseringsförfrågningar när en webbsida laddas. De måste be om aviseringsbehörigheter som svar på en användarinteraktion på sidan.

Om du inte visste det, var Safari den första större webbläsaren som blockerade förfrågningar om push-meddelanden när ingen användarinteraktion upptäcktes. Detta hjälper till att minska skräpposten för meddelanden mycket.@googlechrome och @firefox experimenterar också med liknande funktioner pic.twitter.com/IttYdgejRj

— Luc s ??‍? (@Lucas_Does_Tech) 9 oktober 2019