Voice over New Radio (VoNR) förklaras på mindre än 5 minuter

Nej, Voice over New Radio är inte en ny form av radio som återuppväcker sedan länge förlorade kändisar genom AI-assisterade röstkloner, även om det låter snyggt!

Istället avser VoNR teknik som stöder röstkommunikation över ett 5G-nätverk, även kallat Vo5G (Voice over 5G).

VoNR översätts till jämnare röstkvalitet jämfört med liknande äldre teknik som Voice over Long Term Evolution (VoLTE). Detta innebär att konsumenter och företag av alla storlekar kan dra nytta av Vo5G för allt från spel till konferenssamtal.

För att ringa ett VoNR-samtal måste du ha en 5G-kompatibel telefon, och personen du ringer måste ha detsamma. Om du är ansluten till ett 5G-nätverk kommer ditt samtal automatiskt att dirigeras över VoNR.

Denna teknik är fortfarande i sin linda eftersom VoNR kräver 5G-nätverk, som inte är lika vanliga som 4G-nätverk. Men användningen kommer att växa i takt med att fler 5G-nätverk rullas ut och fler enheter skapas för att stödja VoNR.

5G: Stiftelsen för VoNR

Om du har sett den här termen kastas runt men är osäker på vad den betyder, oroa dig inte – du är inte ensam. Du behöver inte veta vad 5G betyder för att kunna använda det. Det är dock viktigt att förstå 5G för att förstå betydelsen av VoNR.

Sedan omkring 2019 har 5G dykt upp som nästa generations mobila nätverksteknik. De flesta nya telefoner som släppts sedan dess har stöd för 5G, och många regioner runt om i världen har rullat ut femte generationens nätverk.

Om du är mer bekant med de äldre termerna, som 4G, LTE, 3G, etc., vet bara att 5G är den uppgraderade versionen av dessa tekniker. Ett nytt ”G” realiseras fullt ut ungefär vart tionde år.

Jag vet att termerna i sig inte förklarar mycket. Ändå är allt du behöver veta om 5G, åtminstone i förhållande till röstsamtal, att jämfört med äldre teknologier inkluderar dess fördelar ökad bandbredd och lägre latens.

VoNR fördelar och funktioner

VoNR har flera fördelar jämfört med traditionella röstsamtal:

  • Snabbare samtalstider: Samtal kopplas vanligtvis på under två sekunder, vilket är snabbare än traditionella samtal.
  • Bättre röstkvalitet: Vo5G-samtal använder HD-röstteknik för att leverera tydligare och mer naturligt ljud.
  • Mindre batteriförbrukning: VoNR är effektivt, så det kan hjälpa till att förbättra telefonens batteritid.
  • Lägre latens: Har du någonsin pratat med någon i telefon på grund av en betydande försening? Voice over 5G-samtal fixar detta på grund av lägre latens. Det betyder att det är mindre fördröjning mellan när du pratar och när din röst hörs av den andra personen.
  • Fler funktioner: Några nya funktioner som VoNR stöder inkluderar integrerade videosamtal och möjligheten att dela filer under ett samtal. Dess förmåga med låg latens innebär också att den bättre kan stödja realtidsöversättningar under samtal.

VoNR vs VoLTE

FunktionVoNR (Röst över ny radio)VoLTE (Röst över LTE) Nätverksgeneration5G4GRöstkvalitetHögerHögLatencyLägre (bättre)Lägre (bättre)TillförlitlighetHögreHögNätverkstillgänglighetBegränsad (5G-nätverk är hit-eller-miss)Allmänt förekommande (4G-nätverk är utbredda nät) fall, begränsad rörlighet)Hög (mer frihet att röra sig utan att förlora anslutningskvalitet)

VoNR använder 5G och VoLTE använder 4G. Med tanke på de tekniska skillnaderna mellan dessa nätverksgenerationer innebär Voice over New Radio stöd för högre röstkvalitet, lägre latens (lägre är bra här) och högre tillförlitlighet.

För att cementera deras olikheter i den verkliga världen, föreställ dig att du försöker ha en konversation med någon i ett trångt rum. Det är svårt att höra dem över bruset, och du måste fortsätta att upprepa dig själv. Det är som att ringa ett röstsamtal över ett traditionellt mobilnät.

Om VoLTE liknar att ha en privat konversation i ett tyst rum, är VoNR som att ha samma konversation i ett ljudisolerat rum. Medan VoLTE använder LTE/4G-nätverket för att leverera högkvalitativa röstsamtal, snabbare samtalsuppkopplingstider och förbättrad batteritid, använder VoNR 5G-nätverket för att leverera ännu bättre röstkvalitet, lägre latens och högre tillförlitlighet.

Men VoNR är inte kung överallt. 4G-nätverk är i princip allestädes närvarande, medan 5G-nätverk är en hit-or-miss-sak. Och även om du blir ansluten över 5G, i vissa fall kan du inte röra dig mycket, annars kommer du att förlora den högkvalitativa anslutningen och gå tillbaka till LTE.

VoLTE är fortfarande ett bra alternativ. Det erbjuder betydande förbättringar jämfört med traditionella mobila röstsamtal.

Användningsfall för Vo5G

Med det förstått att 5G regerar över 4G i hastighet och kapacitet, är det inte svårt att inse hur VoNR kan gynna alla och alla, både företagsanvändare och vanliga konsumenter.

Till exempel är VoNR idealiskt för företagsanvändare som behöver ringa högkvalitativa telefonsamtal. Tänk videokonferenser och kundtjänstsamtal. Dessa situationer kräver kristallklara samtal, vilket 5G-stödda samtal tillåter. Detta kan hjälpa företag att minska resekostnaderna och förbättra samarbetet mellan anställda och kunder.

Vo5G är också användbart för spelare som behöver kommunikation med låg latens. Detta har alltid varit en avgörande punkt för flerspelarspel online och strategispel i realtid. Bara ett fåtal situationer med dåligt tidsfördröjd fördröjning kan påverka både professionella turneringar och hobbyister.

Liknande spel är augmented reality och virtual reality-applikationer. VoNR kan tillhandahålla realtidsöversättning under AR-assisterade videosamtal eller tillåta användare att interagera med virtuella objekt på ett mer realistiskt sätt.

VoNR: Den nya motorvägen för röstkommunikation

5G-nätverk skiljer sig fundamentalt från tidigare generationer av mobilnät. De är designade för att stödja ett mycket bredare utbud av applikationer och tjänster, inklusive ultrahöghastighetsdataöverföring, kommunikation med låg latens och massiv anslutning.

VoNR utnyttjar de unika funktionerna hos 5G-nätverk. Den drar fördel av den höga bandbredden och låga latensen för att ge överlägsen röstkvalitet och snabbare samtalsuppkopplingstider.

Det är också en del av ett holistiskt synsätt på 5G-tjänster. VoNR är inte en isolerad teknik utan istället en del av en bredare svit av tjänster som utvecklas för att möta behoven hos konsumenter och företag.

VoNR öppnar också dörren till ett nytt utbud av röstaktiverade applikationer och tjänster, såsom högupplösta videosamtal, uppslukande spel och realtidssamarbete. Det förväntas spela en viktig roll i utvecklingen av 5G-aktiverade tjänster som utökad verklighet.

Eftersom 5G-nätverk fortfarande är under utveckling, är VoNR det också. Men det vinner snabbt inslag i mobilbranschen. I takt med att fler och fler 5G-nätverk distribueras, förväntas VoNR bli standarden för röstkommunikationstjänster.

Kolla sedan in vår artikel om Internet of Things (IoT) arkitektur.

var den här artikeln hjälpsam?

Tack för din feedback!