Du kan ha stött på filer som VDI, VHD, VMDK och VHDX när du sparar, laddar ner eller ställer in virtuella maskinmiljöer. Dessa filer kallas virtuella diskavbildningsfiler och används för att lagra virtuella diskavbildningar och konfigurationer som krävs för att köra virtualiserade operativsystem.
Nu, som du kan förvänta dig, har varje diskbildsformat sina för- och nackdelar, så när ska du använda något av alternativen och för vilket syfte?
Innehållsförteckning
Vad är VDI?
VDI (Virtual Disk Image) är ett virtuellt diskformat med öppen källkod utvecklat för Oracles VirtualBox-hypervisor. Dess öppen källkod tillåter VDI-plattformsstöd från andra populära hypervisorer som VMware och Windows Hyper-V.
En .vdi-fil skapas genom att spara ett maskintillstånd via VirtualBox Virtual Media Manager. Filen kan kopieras och delas för alla att använda. Att ladda filen i VirtualBox ger användarna möjlighet till fast och dynamiskt allokerad lagring. Dynamiskt allokerad lagring tillåter användare att fortsätta expandera filen utan att oroa sig för filstorlek, medan fast tilldelning kan hjälpa till att kontrollera filstorleken genom att allokera en viss mängd minne för den virtuella maskinen.
Fördelar
Nackdelar
Stöds av de flesta hypervisorer som körs på olika operativsystem
Långsammare än VMDK och VHDX
Möjlighet för dynamisk och fast minnesallokering
Stöder inte inkrementella säkerhetskopieringar
Presterar bättre än VHD och VHDX
Mycket bärbar
VDI är en fantastisk virtuell diskavbildning för alla som använder VirtualBox. Det är gratis, öppen källkod, har bra plattformsoberoende stöd och är portabel. Genom att köra en VDI-fil via VirtualBox kan användare njuta av funktioner, såsom fjärråtkomst, ögonblicksbilder och direkt USB-åtkomst på Windows, som erbjuds som premium på andra hypervisorer. Dessutom, med den senaste VirtualBox-utgåvan, får Linux-användare säker startsupport!
Vad är VHD och VHDX?
VHD och VHDX är diskbildsformat utvecklade av Microsoft. VHD står för Virtual Hard Disk och är formatet som används i äldre Microsoft virtualiseringsprodukter som Microsoft Virtual PC och Microsoft Virtual Server. Även om utvecklingen har upphört, används VHD fortfarande i den nyare Microsoft Hyper-V hypervisorn för olika äldre applikationer.
VHDX står för Virtual Hard Disc v2. Det är efterföljaren till det äldre VHD-formatet och körs främst på Microsoft Hyper-V. VHDX ger flera förbättringar jämfört med VHD, vilket ger maximalt 64 TB diskutrymme, förbättrad övergripande prestanda, bättre säkerhet och motståndskraft och tredjepartsstöd för andra plattformar som VirtualBox, VMware och Citrix XenServer.
VHD och VHDX används främst på typ 1-hypervisorer som Hyper-V, vilket ger bättre effektivitet och prestanda men på bekostnad av möjliga värddator-sårbarheter.
Fördelar
Nackdelar
Reparations- och återställningsmöjligheter
Gästoperativsystem är mer mottagliga för olika skadliga attacker
En virtuell maskin kan ha flera användare
Skadade VHD- och VHDX-filer kan krascha Windows
Varje användare påverkar inte andra instanser av den virtuella maskinen
Kräver teknisk förståelse för att använda avancerade funktioner
Funktionsrik för avancerad servervirtualisering
Begränsat stöd för icke-Windows operativsystem, särskilt VHDX
VHD stöds av många virtualiseringsverktyg
VHDX är till stor del begränsad till Hyper-V
VHD- och VHDX-skivbildsformat används bäst av systemadministratörer som redan använder Microsoft Hyper-V och andra Microsoft-relaterade produkter. Dess huvudlösa funktion gör administrationen mycket enklare, men det kommer att kräva kunskap om Windows PowerShell för att använda CLI. Om du är ny på virtualisering, vill du hoppa över det här formatet och använda ett mer generellt diskavbildningsformat som VDI och VMDK.
Vad är VMDK?
VMDK-filformatet utvecklades först exklusivt för VMWares virtualiseringsprodukter, såsom Workstation Pro och Workstation Player hypervisorer. Efter några revideringar under 2011 gjordes VMDK till ett öppet format för bättre interoperabilitet mellan olika plattformar. VMDK-filer kan nu köras med VirtualBox, QEMU, Hyper-V, Workstation Pro och Workstation Player.
VMWares virtualiseringsprodukter erbjuder många avancerade funktioner som lägger till funktioner och gör hanteringen av virtuella datorer mycket bekvämare. Att köra VMDK genom VMWares Workstation-hypervisorer ger användarna stegvisa säkerhetskopior, snabba och bekväma ögonblicksbilder, möjligheten att återgå till äldre sparade maskintillstånd, livemigrering och överlag snabbare prestanda jämfört med VHD och VDI.
Fördelar
Nackdelar
Stöd över plattformar
Fungerar inte på Microsoft Hyper-V
Bättre totalprestanda
Avancerade funktioner endast tillgängliga på Workstation Pro
Migrering från en värd till en annan utan att störa den normala driften
Inkrementella säkerhetskopior
VMDK används bäst av personer som redan har köpt eller är villiga att köpa Workstation Pro. Du får massor av funktioner, såsom krypterade virtuella datorer, ögonblicksbilder, fjärranslutning och behållare, plus utmärkt prestanda jämfört med andra hypervisorer. Till exempel presterar de gratis Workstation-spelarna fortfarande bättre än VirtualBox. Däremot kommer du att gå miste om extra funktioner. Så om du inte kan motivera att köpa en Workstation Pro-licens, använd Workstation Player för snabbare bearbetning och VirtualBox med VMDK för funktioner som ögonblicksbilder och fjärråtkomst.
Vad sägs om ISO?
Optical Disc Image (ISO) är inte ett virtuellt diskformat utan snarare ett filformat som används för optiska skivbilder. Det används vanligtvis för att lagra en kopia av en CD- eller DVD-innehåll, som kan användas för installation eller körning av programvara. ISO-filer är inte specifikt utformade för virtualisering. Men eftersom de används för att klona minnesenheter kan hypervisorer fortfarande montera dem virtuellt, komma åt deras filer och fungera som en vanlig virtuell dator.
ISO-filer är bra för att distribuera OS-bilder på internet. Men att använda dem för virtualisering kräver en mer detaljerad konfiguration och går potentiellt miste om prestanda och funktioner. Så se till att du laddar ner virtuella diskbilder istället för ISO-filer när de är tillgängliga. Genom att använda dessa specialiserade format sparar du tid under konfigurationen och kommer redan att ha kompatibla funktioner första gången du startar din maskin.
Kan du konvertera virtuella diskbildsformat?
Det är möjligt att konvertera virtuella diskavbildningsfiler till andra format. Även om VDI, VHD, VHDX och VMDK kan köras på de flesta populära hypervisorer, konverterar många fortfarande sina virtuella bildfiler till andra format för att säkerställa funktionskompatibilitet när de migrerar till andra plattformar.
Ett av de enklaste sätten att konvertera virtuella bildfiler till andra format är genom de verktyg som redan finns i VirtualBox och VMware Workstation. VirtualBox Virtual Media Manager kan konvertera ISO, VHD, VHDX och VMDK till VDI. På liknande sätt kan den virtuella maskinguiden i VMware Workstation användas för att öppna ISO, VDI, VHD och VHDX för att spara dem som VMDK.
För dem som vill konvertera VDH och VHDX till andra format och vice versa, måste du ladda ner Microsoft Virtual Machine Converter. Mer avancerade användare kan konvertera flera virtuella skivavbildningar genom PowerShell och VBoxCommands.
Förlora inte prestanda och funktioner
Virtuella diskavbildningsformat har utvecklats för att säkerställa funktionskompatibilitet hos diskavbildningar och hypervisorer. Även om VDI, VHD, VHDX och VMDK har plattformsoberoende stöd, innebär det att de körs på hypervisorer som inte är speciellt gjorda för dem att gå miste om värdefull prestanda och funktioner. Helst bör du använda VDI för VirtualBox, VHD och VHDX på Hyper-V och VMDK för Workstation. För enstaka situationer kan du använda dem med vilken hypervisor du än har. Men för längre användningsfall bör du överväga att konvertera dina bilder istället.