Vilket bildförhållande är bättre för foton och videor?

Du kanske har subtilt vetat att bilder ser olika ut i höjd och bredd men vet aldrig varför skillnaden finns. Varje bild eller video har ett bildförhållande, vanligtvis 4:3 eller 16:9 — men vilken ska du använda?

Låt oss titta på bildförhållanden och se skillnaden mellan 4:3 och 16:9.

Vad är ett bildförhållande?

Bildförhållandet är förhållandet mellan en bilds höjd och bredd. Bildförhållanden skrivs ofta med bredden först, följt av höjden.

En panoramabild har till exempel ett vanligt bildförhållande på 3:1. Det betyder att för var tredje breddenhet finns det en höjdenhet.

En kort historia av bildförhållandet 4:3 och 16:9

Bildkredit: Runner1616/Wikipedia

När motion capture-film uppfanns av William Dickson 1889, använde han en 35 mm film som använde förhållandet 1,33:1 eller 4:3. Enligt John Beltons papper från 1990, The Origins of 35mm Film as a Standard, när Dickson skapade Kinetoscope för Thomas Edison, vilket var ett av de första sätten att se filmer, använde han helt enkelt den 70 mm-film som användes i Kodak-kameror då. Sedan skar han den i två delar – därav 35 mm-formatet.

Även om det inte fanns någon ytterligare förklaring till varför detta format föredrogs, blev det så småningom populärt bland filmskapare. I slutändan användes den för stillbildskameror, och Leica populariserade den på 1920-talet.

Så småningom anammade tv:n 4:3-formatet för sin skärm. När TV:n blev mer populär än biograferna började studior använda bredare filmlager som 2.59:1 och 1.85:1 för att differentiera sig. Detta gav filmer en mer expansiv känsla, vilket gjorde att publiken kunde uppleva bättre fördjupning.

Bildkredit: Bumper12/Wikipedia

Enligt Studio Binder, bildförhållandet 16:9 utvecklades för framtidens bildskärmar och bildskärmar. Dr Kerns H. Powers från Society of Motion Picture and Television Engineers övervägde detta efter flera matematiska beräkningar och utvärdering av de existerande populära bildförhållandena under 80- och 90-talen.

Det här formatet gjorde det möjligt för den att visa olika bildförhållanden – från film till TV – samtidigt som brevlådan eller pillarboxing minimerades. Eftersom det var formatet som moderna högupplösta skärmar antog, följde film- och TV-producenter efter, vilket ledde till populariteten för bildförhållandet 16:9 idag.

Jämför bildförhållandet 4:3 och 16:9

Den enda skillnaden mellan de två bildförhållandena är deras visningsområde. Bildförhållandet 16:9 möjliggör en bredare skärm och har en ram som är 78 % bredare än hög. Å andra sidan har bildförhållandet 4:3 en ram som är 33 % bredare än hög.

Förutsatt att du använder samma objektiv och fotograferar från samma plats täcker bildförhållandet 16:9 dock cirka 33 % mer yta horisontellt än 4:3. Men om du klipper in från 4:3 för att få den bredare effekten av 16:9, förlorar du cirka 25 % av vad den senare ser i vertikalen.

Titta på exemplet nedan – 16:9-bilden får scenen att kännas vidsträckt och vidsträckt som om du befinner dig i en fullpackad arena.

Bild tagen i bildförhållandet 16:9

Men om du tittar på källan 4:3-bild, kommer du att se mer information vertikalt. Även om det är samma foto, känns scenen mindre full på grund av den tomma himlen.

Bild tagen i bildförhållandet 4:3

Bildförhållandet du använder beror på dina behov och krav, men vi kommer att täcka de vanligaste användningsområdena inom fotografering och videografi nedan.

Vilket bildförhållande ska du använda?

Även om bildförhållandet 16:9 gör att en scen känns mer expansiv, och de flesta telefoner och skärmar använder detta bildförhållande, betyder det inte automatiskt att du ska använda det. Ditt syfte och mål kommer att diktera det ideala förhållandet, så låt oss titta på de tre vanligaste situationerna där du måste bestämma dig mellan 4:3 och 16:9.

Skriva ut foton

Det bästa bildförhållandet för foton är 4:3, vilket vanligtvis fångar mer sceninformation. Dessutom ger det dig flexibiliteten att beskära in i bilden under efterbearbetning. Det är också det perfekta förhållandet för 4R – en av standardstorlekarna för att skriva ut dina foton. Se vår storleksguide för fotopapper om du vill veta mer om det.

När du får erfarenhet och vill prova mer konstnärliga foton rekommenderar vi att du experimenterar med olika format av bildförhållande. Att göra det kan ge ditt innehåll ett nytt perspektiv, särskilt med vidvinkelbilder och filmiska videor.

Ett praktiskt tips är att försöka ta de flesta av dina bilder i 4:3 och hålla lite förgrund tom om du behöver beskära den till ett 16:9-förhållande för sociala medier.

Dela foton online

Om du använder webbplatser för fotodelning som Flickr och dess alternativ behöver du inte oroa dig för bildförhållandet eftersom de vanligtvis visar dina bilder när du tog dem. Vissa sociala medieplattformar, som Instagram, beter sig dock annorlunda.

När Instagram lanserades lät det bara användare lägga upp 1:1 eller fyrkantiga bilder. Så småningom tillät det bildförhållanden mellan 4:5 och 1,91:1. Så om du skickar inlägg i ditt flöde skulle bildförhållandet 4:3 fungera utmärkt. Men om du publicerar på Instagram Stories eller Reels är dess ursprungliga förhållande 9:16 – vilket betyder att du bör använda 16:9-förhållandet vänt åt sidan.

Spela in videor

Det bästa bildförhållandet att spela in videor i är 16:9 eftersom de flesta moderna skärmar, som TV-apparater, surfplattor, telefoner och datorskärmar, har ett bildförhållande på 16:9.

Detta gör att du kan visa hela din video utan att beskära sidorna för att passa i displayen, som du skulle behöva göra med en video med bildförhållandet 4:3. När du spelar in en bild i hög vinkel ser detta ännu mer fantastiskt ut, så att du kan visa upp hela landskapet nedan.

Det är också därför de flesta enheter spelar in video i ett bildförhållande på 16:9. 16:9 är också det bästa för videostreamingplattformar som YouTube. Men om du experimenterar med mer avancerade stilar kan du kolla in vår nybörjarguide till videoformat.

Experimentera med bildförhållande

Bildförhållanden är en integrerad del av alla foton eller videor, eftersom de kan ändra hur innehållet ses och uppfattas. När du väl har bekantat dig med grunderna kan du prova att experimentera med olika bildförhållanden beroende på vilken typ av innehåll du skapar.

Om du till exempel använder 2:39:1-förhållandet när du spelar in en video ger den ett snyggt filmiskt utseende, som liknar en film du skulle se på en biograf. Och beroende på omständigheterna kan du behöva planera för att fotografera i ett specifikt bildförhållande beroende på vilken social medieplattform du skapar innehåll för.