Vilket är bäst för ditt projekt

Trots att Python lanserades för mer än 30 år sedan, är det fortfarande ett otroligt populärt programmeringsspråk, omtyckt av såväl yrkesverksamma utvecklare som de som precis börjat lära sig att koda.

Både PYPL och TIOBE Index placerar Python som det mest använda språket globalt sett i oktober 2023.

Stack Overflow’s utvecklarundersökning från 2022 visade även att Python var det näst mest eftertraktade programmeringsspråket. Detta innebär att utvecklare som väljer att lära sig och använda Python kommer att ha stora fördelar vad gäller jobbmöjligheter och karriärutveckling.

Men när du väl valt Python som ditt föredragna programmeringsspråk, dyker en annan viktig fråga upp. Ska du använda Python 2 eller Python 3 i dina projekt? Detta är en fråga som bekymrat mig som Python-utvecklare, och om du också har undrat vilken du ska använda, så kommer den här artikeln att hjälpa dig att fatta det beslutet.

Vad är Python 2?

Python 2 och Python 3 är de två huvudversionerna eller utgåvorna av programmeringsspråket Python. Python 2.0 lanserades första gången år 2000, och den introducerade funktioner och förbättringar som syftade till att göra det enklare att lära sig och använda Python för utveckling.

Python 2 introducerade även Python Enhancement Proposal (PEP), vilket är ett designdokument som ger information om nya Python-funktioner och fungerar som den främsta mekanismen för att föreslå nya funktioner till språket.

Python 2 var mycket populärt och flitigt använt av både utvecklare och företag. Men den 1 januari 2020 gick Python 2 i graven och slutade att stödjas. Efter detta datum skulle inga ytterligare förbättringar göras av Python 2. Den sista versionen av Python 2 var Python 2.7, som lanserades 2010.

Eftersom Python 2 inte längre stöds, flyttades fokus till nästa stora version av Python-språket.

Vad är Python 3?

Python 3 lanserades den 3 december 2008. Python 3 introducerades för att korrigera designfel och säkerhetsproblem som fanns i Python 2. Python 3 implementerade stora förändringar och nya funktioner i språket för att minska redundans vid kodning i Python och även för att göra Python-koden mer lättläst.

Redundans i kodning syftar på förekomsten av repetitiv eller duplicerad kod. Python 3 innebar bland annat ändringar i syntaxen för Python-språket. Förändringarna som kom med Python 3 var såpass omfattande att Python 3-koden inte är kompatibel med Python 2.

Man kan förvänta sig att alla företag och utvecklare i dagsläget använder Python 3, men så är inte fallet. År 2022 visade en undersökning utförd av JetBrains att sju procent av Python-utvecklarna fortfarande använde Python 2. Undersökningen visade att Python 2 främst användes inom dataanalys, datorgrafik och DevOps.

Eftersom utvecklare ofta arbetar med kod, ska vi granska några kodexempel som belyser syntaxskillnaderna mellan Python 2 och Python 3 innan vi går in på de huvudsakliga skillnaderna mellan de två versionerna.

Syntaxskillnader mellan Python 2 och Python 3

En av skillnaderna mellan Python 2 och Python 3 är hur de skriver ut till standardutmatningen. I Python 2 är print ett påstående, medan i Python 3 är print en funktion. Kodexemplen nedan visar skillnaderna i utskrift till standardutmatning med Python 2 och Python 3.

Python 2

print "Hej, världen!"

Utdata:

Python 3

print("Hej, världen!")

Utdata

En annan skillnad i kodsyntax mellan Python 2 och Python 3 är användningen av typkommentarer. Typkommentarer gör att vi kan ange typen av en variabel, parameter eller till och med returtypen. Detta kan hjälpa till att minimera fel i vår kod och tydligt kommunicera de förväntade typerna i vår kod.

Typkommentarer stöds i Python 3 men inte i Python 2. Se kodexemplet nedan, som visar typkommentarer som används i Python 3 och samma kod utan typkommentarer i Python 2.

Python 3

I kodexemplet nedan har noteringen int använts för att ange att åldersvariabeln ska vara ett heltal. str används för att kommentera argumentet till funktionen greet() och även dess returtyp.

# Typkommentar - använder int för att ange att ålder är ett heltal
age: int = 30

# Typkommentar - str används för att ange argumenttypen
# och returtypen för funktionen greet()
def greet(name: str) -> str:
    return "Hej, " + name

result = greet("Alice")
print(result)
print("Din ålder är " + str(age))

Utdata:

Hej, Alice
Din ålder är 30

Python 2

Observera att koden inte har några typkommentarer. Lägg även märke till hur utskriften går till:

age = 30;
def greet(name):
    return "Hej, " + name

result = greet("Alice")
print result
print "Din ålder är " + str(age)

Utdata:

Hej, Alice
Din ålder är 30

En annan skillnad du kommer att märka när du skriver Python 2- och Python 3-kod är resultatet av heltalsdivision. Låt oss se på heltalsdivision i Python 2 och Python 3:

Från koden ovan ser vi att när vi utför heltalsdivision i Python 2 får vi ett heltal där decimaldelen trunkeras. Men i Python 3 är resultatet av heltalsdivision ett flyttal, som inkluderar decimaldelen av beräkningarna.

Med tanke på syntaxskillnaderna, skulle du hellre använda Python 2 eller Python 3? Tycker du att Python 3 är en förbättring jämfört med Python 2? Om du fortfarande är osäker, låt oss titta på fler skillnader mellan Python 2 och Python 3 för att hjälpa dig att välja.

Skillnader mellan Python 2 och Python 3

Skillnaderna mellan Python 2 och Python 3 visas i tabellen nedan:

Funktion/Aspekt Python 2 Python 3
Lanseringsdatum 16 oktober 2000 3 december 2008
Officiellt stöd Officiellt stöd upphörde den 1 januari 2020 Är för närvarande den officiella versionen av Python
Prestanda print stöds som ett påstående. Till exempel, print "Hej världen!" Bättre prestanda och är snabbare än Python 2 i nästan alla benchmark-tester
Syntax Enklare syntax som är lätt att läsa och förstå med liten eller ingen redundans print är nu en funktion. T.ex. print("Hej världen!")
Stränglagring Strängar lagras som ASCII som standard Strängar lagras som UNICODE som standard
Heltalsdivision Division av två heltal ger ett heltal som trunkerar decimaldelen. Till exempel, 5/2 == 2 Division av två heltal ger ett flyttal. Till exempel, 5/2 == 2,5
Typkommentarer Har inget inbyggt stöd för typkommentarer Har inbyggt stöd för typkommentarer, så att du kan ange typen av variabler, returvärden och funktionsparametrar.
Iterationer Iteration görs med funktionen xrange() Iteration görs med funktionen range() som är effektivare än xrange()
Bibliotek Många Python 3-bibliotek är utformade för att fungera endast med Python 3 utan bakåtkompatibilitet med Python 2. Erbjuder bättre kompatibilitet med moderna bibliotek
Användning Används inte längre i stor utsträckning eftersom det inte stöds Används i stor utsträckning av utvecklare och företag. Det är för närvarande den mest populära versionen av Python.

Hur man migrerar från Python 2 till Python 3

Eftersom Python 3 har bättre säkerhet och prestanda, en tydligare och mer lättläst syntax med väldigt lite redundans, och även är den officiellt stödda versionen av Python, är det klokt att migrera från Python 2 till Python 3.

Det är dock lättare sagt än gjort. Python 3 är inte bakåtkompatibel med Python 2. Att migrera ett projekt från Python 2 till Python 3 kan vara mycket utmanande och kommer att kräva mycket tid och ansträngning, beroende på projektets storlek.

Till exempel tog det Dropbox, med Guido van Rossum, skaparen av Python-språket som arbetade för dem, ungefär tre år att framgångsrikt migrera från Python 2 till Python 3.

För att migrera från Python 2 till Python 3, se först till att du har en klar förståelse för skillnaderna mellan de två versionerna och utvärdera kostnaden för migreringen och vad din applikation kommer att vinna på det. När det är gjort, se till att du har ett versionskontrollsystem på plats så att du kan återställa din applikation till en tidigare fungerande version om det uppstår fel som stör applikationen.

Granska de beroenden som din applikation förlitar sig på och ta reda på om de är kompatibla med Python 3 eftersom många bibliotek har bytt till Python 3. Välj beroenden som är kompatibla med Python 3.

Nästa steg bör vara att arbeta med din kodbas för att ändra den befintliga koden från Python 2 till Python 3. Detta är den svåraste delen. Men även om du kan göra det manuellt, tillhandahåller Python ett verktyg som heter 2to3 som läser Python 2-koden och konverterar den till Python 3. Använd det här verktyget för att snabba på migreringen.

När du migrerar är det viktigt att testa och åtgärda eventuella problem som uppstår i din kod. Utvärdera alla problem i din applikation från rapporterna som genereras av 2to3 och åtgärda dem. Under denna process är det fördelaktigt att använda automatiserade testverktyg för att snabba på testprocessen och få hög testtäckning.

Se till att dokumentera processen under hela migreringsprocessen. Ta dessutom ett iterativt tillvägagångssätt i migreringen. Om du har en stor kodbas, istället för att arbeta med att migrera hela kodbasen till Python 3, gör processen gradvis och migrera olika moduler i applikationen i olika iterationer.

Faktorer att tänka på när du väljer mellan Python 2 och Python 3 för ditt projekt

När du arbetar med Python finns det flera saker du bör överväga för att avgöra om du ska arbeta med Python 2 eller Python 3.

Några av dessa saker att överväga är:

  • Erfarenhetsnivå – Om du är en utvecklare som lär dig att koda med Python, använd Python 3, eftersom det är den version du kommer att använda när du jobbar. Du kommer också att ha tillgång till fler läromedel. Om du är en erfaren Python-utvecklare som har en klar förståelse för de olika versionerna och de resultat som förväntas i ett projekt, kan du använda antingen Python 2 eller Python 3. Välj den version som passar bäst för ditt projekt och som förstås av de flesta medlemmarna i ditt team.
  • Äldre kod – Som utvecklare kan du hamna i en situation där du arbetar med stora kodbaser som till stor del är skrivna i Python 2. I vissa fall kan kostnaden för att migrera kodbasen till Python 3 överväga fördelarna. Då kan det vara meningsfullt att fortsätta arbeta med Python 2.
  • Bibliotekskompatibilitet – Vissa gamla Python 2-bibliotek har ännu inte uppdaterats helt för att fungera med Python 3. Om du jobbar med projekt som är starkt beroende av sådana bibliotek, kan det vara bättre att använda Python 2.
  • Prestanda – om du bygger en applikation som kräver mycket hög prestanda bör du använda Python 3. Python 3 har bättre prestanda än Python 2 och erbjuder även funktioner som leder till mer högpresterande applikationer. Därför, om hög prestanda krävs i din applikation, använd Python 3, precis som Instagram och Dropbox gör.
  • Långsiktig lönsamhet – Python 2 nådde slutet av sin livscykel 2020 och stöds inte längre officiellt. Därför, om du startar ett nytt projekt eller underhåller ett befintligt, är det mest meningsfullt att använda Python 3 som en säkrare och framtidssäkrad version. Detta beror på att den fortsätter att få uppdateringar och säkerhetskorrigeringar.

Helst vill du arbeta med Python 3 i alla dina projekt eftersom det är den officiellt stödda versionen. Dessutom erbjuder den många funktioner för att förbättra utvecklingen och prestandan för applikationer.

Använd endast Python 2 i mycket speciella fall, som när projektet du jobbar med är ett äldre projekt med omfattande Python 2-kod eller projekt som har specifika krav som gör Python 2 idealiskt för dem.

Slutsats

Som Python-utvecklare har nästan alla mina Python-projekt gjorts med Python 3. Den förbättrade designen, bättre prestanda, bättre säkerhet och renare syntax med mindre redundans gör Python 3 till den klara vinnaren mellan de två versionerna.

Med tanke på att Python 3 också är den officiellt stödda versionen och framtiden för Python-språket, bör du använda Python 3 i dina projekt och även när du lär dig att koda.

Lär dig sedan mer om hur du kontrollerar Python-versionen i Windows, Linux och macOS.