Vilken TV-upplösning är bäst för dig?

Viktiga takeaways

  • 4K-skärmar har över åtta miljoner pixlar, medan 8K-skärmar har cirka 33 miljoner pixlar, vilket ger avsevärt förbättrad bildkvalitet.
  • 4K-tekniken har varit mer tillgänglig sedan 2012, med priser som sträcker sig från $300 till $2.000 för en 55-tums TV, medan 8K-skärmar har varit tillgängliga sedan mitten till slutet av 2010-talet, med priser som sträcker sig från $1.200 till $5.000.
  • Majoriteten av innehållet spelas fortfarande in i 1080p eller 2K, så många människor med 4K- eller 8K-TV-apparater förlitar sig på uppskalning för att föra innehåll av lägre kvalitet närmare den ursprungliga skärmupplösningen. 8K-innehåll är fortfarande begränsat, och äkta 8K-bilder är få.

De dagar då 1080p var den bästa upplösningen du kunde få på en TV är förbi. De mest banbrytande tv-apparaterna som finns idag erbjuder otrolig kvalitet, levande färger och skarpt ljud. Medan TV-apparater finns i många former, är två av de vanligaste skärmtyperna 4K och 8K. Men hur skiljer sig dessa två åt, och vilket är bäst för dig?

4K vs. 8K: En snabb jämförelse

Innan vi går in på detaljerna om 4K och 8K, låt oss titta igenom en snabb jämförelsetabell för att reda ut de viktigaste skillnaderna.

4K

8 K

Antal pixlar

Cirka. 8,3 miljoner

Cirka. 33 miljoner

Först introducerad

2001

2012

Först gjort tillgänglig

2012 och framåt

Mitten till slutet av 2010-talet

Prisklass (för 55-tum)

300–2 000 USD

1 200–5 000 USD

Tillgänglighet av innehåll

Vanligt (med uppskalning)

Mycket begränsad (mer användargenererad än professionell), tillgänglig genom uppskalning

Nu när du kan grunderna, låt oss utforska 4K och 8K på djupet.

Vad är 4K?

En äkta 4K-skärm har en upplösning på 4096 x 2160 pixlar (över åtta miljoner pixlar totalt), vilket innebär att den har mer än fyra gånger så många pixlar som en 1080p-skärm (som har drygt två miljoner pixlar).

4K-skärmar går tillbaka till sekelskiftet. 2001 gjorde 4K-tekniken sin debut på den kommersiella marknaden med IBM T220 bildskärm. Även om detta är den första skärmen som kan stödja 4K, tog den här tekniken ett tag att komma in i mainstream. Vid tidpunkten för lanseringen kostade IBM T220 22 000 USD, ett pris som inte är aktuellt för konsumenter. Än idag är en bildskärm på 22 000 $ ovanlig, så det är lätt att se varför den inte slog igenom bland massorna för två decennier sedan.

Det var inte förrän 11 ​​år senare som de första 4K-tv-apparaterna skulle komma ut i butiker över hela världen. 2021 släppte ett antal företag, inklusive Sharp och LG, sina egna 4K-tv-modeller.

Medan 4K-TV var mycket dyra vid den tiden, har de sedan dess blivit mycket mer tillgängliga. Du kan nu få en 50-tums 4K-tv för så lite som $500, vilket är anledningen till att många av oss redan äger 4K-modeller idag. Alla de stora märkena, inklusive Samsung, LG, Hisense, Sky, Sony och Panasonic, erbjuder ett urval av 4K-tv-apparater att välja mellan, så att du inte kommer att fastna för variation.

Men trots den ökande populariteten för 4K-TV-apparater och -skärmar, är majoriteten av innehållet fortfarande inspelat i 1080p eller 2K. Eftersom majoriteten av människor fortfarande använder 1080p-skärmar (eller ännu värre), är de extra kostnaderna och hårdvarukraven för att fotografera i 4K för närvarande inte värda den extra kostnaden.

Istället tittar många personer med en 4K-tv på 4K-innehåll via uppskalning, vilket gör videoutgången närmare den ursprungliga skärmupplösningen. Bara för att du har en 4K-TV betyder det inte att du automatiskt tittar på 4K-innehåll. Visst, du tittar på en 4K-kompatibel TV, men själva innehållet kan ha tagits i 1080p eller ännu lägre. Därför används uppskalning för att föra innehåll av lägre kvalitet närmare 4K.

Både en TV och en separat enhet kan användas för att uppskala innehåll. För att göra detta ökar 4K-uppskalaren pixelupplösningen för innehållet så att signalen anses vara 4K. Det är dock viktigt att notera att detta fortfarande inte ger samma kvalitet som innehåll som ursprungligen spelades in i 4K.

Vad är 8K?

Bildkredit: LG전자/Flickr

En 8K-skärm har totalt 33 miljoner pixlar, fyrdubbling av en 4K-skärm, vilket ger en avsevärt förbättrad bildkvalitet. Idag kan du även få 4K-skärmar för spel, samt 4K bärbara datorer.

Den första 8K-tv:n ställdes ut av Sharp på CES 2013, precis vid den tidpunkt då 4K-tv-apparater blev mainstream. Ett år senare introducerade Sharp sin egen 8K-TV på konsumentmarknaden. Men denna 85-tums TV kostade otroliga $133 000, vilket gjorde den till en helt otillgänglig produkt för de flesta.

Över ett decennium efter den första 8K TV-showcasen kostar dessa skärmar fortfarande en ganska slant, särskilt jämfört med deras 4K-föregångare. Du kan nu få mindre 8K-skärmar som snyggt kan passa in i ditt hem, även om det är sällsynt att hitta något under 50 tum. Detta beror på att en viss skärmstorlek krävs för att hysa de tusentals pixlarna.

Även om det finns många 8K-skärmar där ute idag, är 8K-innehåll fortfarande extremt begränsat. Det är svårt att hitta en film eller ett TV-program som spelades in i 8K, även om det finns några där ute. Det mesta av 8K-innehållet där ute är gjort av mindre eller tillfälliga kreatörer, som de på YouTube.

Detta beror på att 8K-video kräver en mycket högre databandbredd jämfört med 4K eller 1080p. För att streama eller överföra video i full 8K-upplösning krävs teknisk infrastruktur som fortfarande utvecklas. Att producera och distribuera 8K-filmer och serier är också ett stort åtagande som inte har hunnit ikapp ännu.

Som ett resultat är mycket av 8K-videoinnehållet idag beroende av uppskalning. Uppskalning är en process som tar video med lägre upplösning och använder avancerade algoritmer för att extrapolera och förbättra den till en högre upplösning. Till exempel kan en 4K- eller 1080p-video skalas upp till nästan 8K-kvalitet. Detta gör att 8K-TV-apparater kan visa innehåll som närmar sig sin maximala upplösning, men det är inte sant eller inbyggt 8K-material.

Uppgången med 16K

Det stämmer, saker stannar inte vid 8K. Det finns nu skärmar med 16K upplösning under utveckling.

För tillfället finns det inga 16K-tv-apparater tillgängliga på marknaden, men det kanske inte är fallet på länge. I mars 2023 presenterade BOE sin 16K-tv på Display Week. Med en 110-tums skärm och över 132 miljoner pixlar är den här tv:n inte för ditt vanliga vardagsrum. Faktum är att den designades mer som en informationsskärm än en hemunderhållningsenhet.

Oavsett detta visade BOE upp möjligheten till 16K-skärmar med sin Display Week Exhibition. Det kommer sannolikt att ta lite tid innan det finns några 16K-tv-apparater på marknaden och ännu längre innan de når ett tillgängligt pris. Men inte desto mindre är 16K-tv-apparater på väg.

4K vs. 8K: Vilken TV-skärm är bäst för dig?

Om pengar inte är något objekt, kommer du sannolikt att föredra en 8K-skärm. Med en avsevärt ökad bildkvalitet finns det ingen anledning till varför du inte ska välja 8K om din plånbok tillåter det. Dessutom kommer många 8K-TV-apparater också med banbrytande ljudkvalitet, så att du har en heltäckande bra produkt för dina hemunderhållningsbehov.

Vi har en praktisk guide om de bästa 8K-TV:erna där ute idag om du just nu letar efter en.

Men många av oss har verkligen en budget att hålla oss till. Även de billigaste 8K-tv-apparaterna börjar på över 1 000 $, så du kanske är bättre att välja en 4K-tv som har alla funktioner du behöver. Glöm inte att det finns många andra faktorer att tänka på när du köper en TV utanför upplösningen, som ljudkvalitet, tillgängliga portar och uppdateringsfrekvens. Bara för att en TV är 8K betyder det inte att det kommer att vara en produkt av högsta kvalitet, så det är viktigt att ha andra specifikationer i åtanke innan du köper.

Om du inte har mycket utrymme i ditt hem kan en 8K-tv vara uteslutet. Med de minsta 8K-TV-apparaterna som börjar på cirka 50 tum, behöver du en anständig mängd utrymme för att hysa en. Om du vill ha en mindre tv är det bättre att köpa en 4K-modell.

Det är också viktigt att notera att 8K-tv har en betydligt högre energiförbrukning än 4K-tv. A studie av InterDigital fann att 8K-TV-apparater kan använda mer än dubbelt så mycket elektricitet som 4K-TV-apparater, med de förstnämndas CO2-utsläpp som är 2,6 gånger högre än de senare. Så om du försöker hålla dina energikostnader låga eller vill förbli miljövänlig, kanske en 8K-tv inte är rätt val för dig.

Se till att du köper rätt TV

Att köpa en tv kan vara en förvirrande satsning, särskilt när det gäller att välja rätt bildkvalitet. Om du är förvirrad angående 4K och 8K, tänk på ovanstående tips så att du vet exakt vad du tittar på innan du gör ett stort köp.