Vilken kabel och strömadapter behöver min iPhone?

Viktiga takeaways

 • Bestäm din iPhone-modell för att veta vilken laddningskabel och nätadapter du ska köpa. Olika iPhone-modeller har olika laddningsportar.
 • USB-C-kablar är nyare och mer universella, vilket gör att du kan ladda flera enheter med en kabel. Lightning till USB-C-kablar laddar iPhones snabbare än Lightning till USB-A-kablar.
 • Köp officiella Apple-tillbehör eller MFi-certifierade för att garantera säkerheten och undvika potentiella skador på din iPhone som kan göra garantin ogiltig. Undvik billiga tillbehör från tredje part.

Det finns några typer av laddningskablar och strömadaptrar för iPhones. Så om du är förvirrad av de olika namnen och undrar vilket som är det rätta för din iPhone, är det här guiden för dig.

Generellt sett behöver du både en laddningskabel och en strömadapter för att ladda din iPhone. Ena änden av kabeln ansluts till din iPhones laddningsport, den andra änden ansluts till strömadaptern och strömadaptern måste anslutas till ett eluttag. Så låt oss titta på rätt kabel och nätadapter du behöver köpa till din iPhone.

Vilken kabel behöver jag för att ladda min iPhone?

Det finns huvudsakligen fyra typer av iPhone-laddningskablar:

 • USB-C till USB-C
 • Blixt till USB-C
 • Blixt till USB-A
 • 30-stift till USB-A

För att avgöra vilken kabeltyp du behöver måste du först ta reda på vilken iPhone-modell du har. Detta beror på att olika iPhone-modeller kan ha olika laddningsportar.

Nedan tittar vi på varje kabeltyp och ger en lista över iPhone-modeller som använder den. Efter att ha identifierat kabeltypen kan du senare fortsätta att matcha den med rätt nätadapter.

USB-C till USB-C-kabel

I skrivande stund är det bara iPhone 15 och 15 Pro-modellerna som använder USB-C till USB-C-kabeln. Det är en av de största skillnaderna mellan iPhone 15 och iPhone 14-modellerna och markerar övergången av iPhones från den gamla Lightning-porten till USB-C-porten.

USB-C förbättrar iPhone på flera sätt. Till exempel är USB-C mycket mer universellt. Detta tillåter användare att använda en laddningskabel för en mängd olika enheter.

Lightning till USB-C och Lightning till USB-A-kabel

Du kan använda en Lightning till USB-C- eller Lightning till USB-A-kabel om du äger en av dessa iPhone-modeller:

 • iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro och 14 Pro Max
 • iPhone 13, 13 mini, 13 Pro och 13 Pro Max
 • iPhone 12, 12 mini, 12 Pro och 12 Pro Max
 • iPhone 11, 11 Pro och 11 Pro Max
 • iPhone SE (1:a, 2:a och 3:e generationen)
 • iPhone X, XR, XS och XS Max
 • iPhone 8 och 8 Plus
 • iPhone 7 och 7 Plus
 • iPhone 6, 6 Plus, 6S och 6S Plus
 • iPhone 5, 5C och 5S

Mellan dessa två kabeltyper kommer en USB-C till Lightning-kabel att ladda din iPhone mycket snabbare än motsvarigheten USB-A till Lightning, så om snabbare laddningstid är en av dina prioriteringar rekommenderar vi att du väljer den förra.

En annan faktor att tänka på är nätadaptern. Om du till exempel redan har en USB-A-strömadapter kan du välja att köpa en Lightning till USB-A-kabel. Du kan spara lite pengar på det här sättet eftersom du inte behöver betala extra för att köpa en ny nätadapter bara för att matcha en ny kabel.

30-stifts till USB-A-kabel

Den ursprungliga 30-stifts iPhone-porten användes från 2007 till 2012. Följande iPhones behöver en 30-stifts till USB-A-kabel:

 • iPhone 4 och 4S
 • iPhone 3G och 3GS
 • iPhone (första generationen)

Vilken strömadapter behöver jag för min iPhone?

Det finns flera punkter att tänka på när du ska ta reda på vilken strömadapter du behöver till din iPhone. För det första är den viktigaste regeln att se till att du köper en med rätt USB-port för din iPhone-kabel, som vi kort nämnde tidigare.

Om du har en USB-C till USB-C-kabel eller Lightning till USB-C-kabel behöver du en USB-C-strömadapter. Om du köper en 30-stifts till USB-A- eller Lightning till USB-A-kabel behöver du en USB-A-strömadapter.

Ytterligare punkter att tänka på inkluderar watttalet för nätadaptern du köper. Ju högre siffra, desto snabbare laddas din enhet, men observera att adaptern också blir större.

En 5W strömadapter är mindre än motsvarande 20W, medan en 30W strömadapter är större och snabbare än båda de tidigare nämnda. Det spelar egentligen ingen roll vilket watt du går för eftersom de alla fungerar, bara med olika hastigheter.

Kontrollera också att adaptern är utformad för att fungera i ditt land. Om du funderar på att köpa en innan du reser, är det värt att överväga att köpa den Apple World Travel Adapter Kitså du behöver inte oroa dig för att din iPhone eller andra Apple-produkter ska skadas av undermåliga internationella stickadaptrar.

Trådlösa laddare

Även om den är långsammare än trådbunden laddning är en trådlös laddare ett alternativ till laddningskablar. Det är bekvämare och snyggare i allmänhet. Alla modeller från iPhone 8 och 8 Plus och framåt stöder trådlös Qi-laddning, även om du inte får någon trådlös laddare med i kartongen.

iPhone 12 och nyare modeller stöder även MagSafe-teknik som möjliggör enkel montering av tillbehör och snabbare 15W trådlös laddning. iPhone 15 och iPhone 15 Pro-modellerna stöder även Qi2 trådlös laddningsstandard, som låser upp 15W trådlös laddning när den används med ett Qi2-kompatibelt tillbehör.

Behöver jag köpa officiella Apple-kablar och strömadaptrar för min iPhone?

Nu när du vet vilken typ av kabel eller nätadapter du behöver köpa till din iPhone, kanske du undrar om det är bättre att köpa officiella Apple-tillbehör eller sådana som tillverkats av en tredje part.

Det finns många billiga laddare och kablar från tredje part där ute, men de kan vara osäkra och är en av anledningarna till att iPhone-kablar inte verkar hålla. Alla hårdvaruskador som orsakats av tillbehör från tredje part kan göra din iPhones garanti ogiltig.

Därför är det bäst att antingen köpa officiella Apple-tillbehör eller MFi-certifierade. MFi står för Made for iPhone, en Apple-certifiering som tillåter tillverkare att få tillgång till licensierad teknik för att producera säkra Apple-tillbehör.

Skaffa rätt laddningskabel och strömadapter för din iPhone

För att vara säker på att du har rätt laddningstillbehör, bekräfta först vilken iPhone-modell du har. Din iPhone-modell är faktorn som avgör vilken typ av laddningskabel du behöver. Se också till att laddningskabeln motsvarar nätadaptern.

När du har noterat vilken kabeltyp och nätadapter du behöver, kom ihåg att kontrollera att laddningstillbehören du köper är officiella Apple-produkter eller MFi-certifierade tillbehör.