Vilken av de två är rätt för dig?

FastAPI och Flask är Python-ramverk du kommer att stöta på när du skapar webbapplikationer.

Python är ett av de mest populära programmeringsspråken, eftersom du kan använda det för backend-utveckling, datavetenskap och apputveckling.

Utvecklare älskar Python eftersom de kan använda olika programmeringsstilar, såsom funktionella, objektorienterade och reflekterande, till olika webb-/mjukvaruapplikationer.

Ett webbramverk är en samling funktioner, moduler, bibliotek och klasser som hjälper utvecklare att skapa applikationer utan att tänka så mycket på tråd- och protokollhantering. Django och Ruby on Rails är exempel på ramverk.

Å andra sidan är ett mikroramverk ett litet ramverk som endast tillhandahåller väsentliga tjänster.

FastAPI klassificeras som ett ramverk, medan Flask faller under mikroramverk. Ruby Sinatra är ett annat exempel på mikroramverk.

Som utvecklare har du kanske redan stött på flera ramverk och mikrowebbramverk, och att bestämma vilket som passar dina behov bäst kanske inte är så lätt. Låt oss förklara i detalj hur FastAPI- och Flask-ramverk fungerar:

Vad är FastAPI?

FastAPI är ett Python-webbramverk för att skapa Rest API:er och snabba webbapplikationer. Webbramverket släpptes 2018 och stöds av Python 3.6 och nyare versioner.

FastAPI lever upp till sitt namn eftersom den är snabb, och dess höga prestanda är jämförbar med GO och NodeJS. Toppföretag som Uber och Netflix använder redan FastAPI-ramverket i sina appar.

Nyckelfunktioner i FastAPI

  • Beroendeinjektion. FastAPI har en inbyggd beroendeinjektion som säkerställer att klasser inte är direkt beroende av varandra. Denna funktion gör det enkelt att göra kodändringar, och kodmodulariteten ökar, vilket gör det enkelt att skala.
  • Samtidighet. FastAPI tillåter out-of-the-box samtidighet, vilket innebär att du undviker asynkronisera/vänta hantering eller skapa händelseloopar.
  • Inbyggd validering. Du behöver inte längre validera med hjälp av externa verktyg, eftersom FastAPI har en inbyggd valideringsmöjlighet. Detta webbramverk upptäcker ogiltiga datatyper och returnerar felen i JSON-format. Datavalidering görs på Pydantic-biblioteket, vilket avsevärt minskar fel under kodskrivning.

Fördelar med FastAPI 👍

  • Snabb. FastAPI är ett av de snabbaste Python-ramverken. Du kan också använda FastAPI för att skapa API:er även med begränsad programmeringskunskap.
  • Inbyggda övervakningsverktyg. FastAPI kommer med inbyggda övervakningsverktyg som kan ge varningar när du når vissa trösklar.
  • Lätt att anpassa. FastAPI använder en verktygslåda-baserad metod, så du behöver inte skapa allt från grunden. Du kan alltså använda olika boilerplates för att skapa kraftfulla API:er.

Nackdelar med FastAPI 👎

  • Saknar inbyggt säkerhetssystem. FastAPI saknar ett inbyggt säkerhetssystem men använder fastapi.security-modul.
  • Fortfarande ny. FastAPI är fortfarande under utveckling, och det finns många saker som kan förbättras. Även om dess community växer är det fortfarande inte jämförbart med andra Python-ramverk.

Vad är Flask?

Flask är ett lätt, öppen källkod Python-mikroramverk med en enkel och utdragbar kärna. Flask behöver inga särskilda bibliotek eller verktyg för att fungera. Detta mikroramverk tillhandahåller de nödvändiga komponenterna för webbutveckling, såsom förfrågningshantering och routing.

Detta ramverk släpptes 2010 och är baserat på Werkzeug och Jinja2. Flask stöder REST-applikationer med tillägg som Flask-RESTful, Flask-RESTPlus och Flask-Classful. Du kan använda Flask för att skapa robotar för sociala medier, statiska webbplatser och e-handelsplattformar. Några anmärkningsvärda företag som använder Flask i sina applikationer är Netflix, Lyft och Zillow.

Huvudfunktioner i Flask

  • Inbyggd server och en snabb debugger. Du kan simulera produktionsmiljön genom den inbyggda servern i Flask. Du behöver alltså inte sätta din app i produktion för att felsöka.
  • Använder Jinja2-mallar. Jinja2 är en uttrycksfull, snabb och utbyggbar mallmotor. Mallarna har speciella platshållare som gör att utvecklare kan skriva kod som liknar Python-syntaxen.
  • Lätt webbramverk. Flask är lätt men ett mycket skalbart webbramverk. Du kan också lägga till nya funktioner när du är på språng, vilket sparar tid.
  • Integrerat stöd för enhetstestning. Enhetstestning är tillgänglig på Flask. Du kan alltså simulera olika scenarier och enkelt testa din app.
  • Stor gemenskap. Flask har funnits sedan 2010 och är mycket dokumenterad och känd för sin fantastiska community.

Fördelar med Flask 👍

  • Flexibel. Som utvecklare ger Flask dig kontroll över hur du vill att din app ska bete sig och se ut.
  • Skalbar. Om du vill skapa en stor applikation behöver du inte oroa dig, eftersom Flask låter dig göra det med minimal ansträngning.
  • Har många tredje parts bibliotek. Du kan göra så mycket mer med hjälp av tredjepartsbibliotek som är kompatibla med flask.

Nackdelar med kolv 👎

  • Komplex ram. Det kan vara svårt att förstå hur Flask fungerar, och du behöver lite programmeringsbakgrund för att använda den.
  • Långsam. Jämfört med FastAPI är Flask på något sätt långsammare.

FastAPI vs. Flask: En jämförelse av funktionerna

Datavalidering

FastAPI kommer med Pydantic-biblioteket för datavalidering, vilket gör det lättare att validera data. Utvecklaren kan därmed deklarera validering och extra information om de parametrar de har vid användning av FastAPI.

Flask, å andra sidan, saknar validering. Till exempel, när programmet behöver ett heltal som indata, men du ger en sträng, kommer programmet definitivt att krascha. Utvecklaren måste ta hand om validering när han arbetar med Flask. Du kan fortfarande använda Flask-Marshmallow-tillägg eller Flask-Inputs på communitybiblioteket för datavalidering i Flask. Sådana bibliotek utvecklas dock separat från huvudramverket och kan medföra kompatibilitetsproblem.

Dokumentationsstöd

Dokumentation är mycket viktig eftersom den vägleder andra användare som använder ditt API. Dokumentation genereras när du bygger ditt API med FastAPI. Webbramverket producerar också ett rent användargränssnitt (UI), och du kan till och med testa API:t även om du ännu inte har skrivit front-end-koden.

Du kan enkelt komma åt de automatiserade dokumenten efter att ha träffat slutpunkterna med /docs eller /redoc och Swagger UI när du använder FastAPI. Dokumenten kommer också att lista alla slutpunkter för ditt API.

Kolven saknar automatisk dokumentation. Även om det har dokumentationsstöd kan du bara skriva det manuellt.

WSGI och ASGI

Flask använder Web Server Gateway Interface (WSGI), en Python-standard som skapades för att servrar och webbapplikationer ska kunna samverka med varandra. WSGI kan vara lite utmanande för nybörjare men på något sätt lättare att knäcka för utvecklare som kommer från Ruby eller PHP.

Skaparna av FastAPI introducerade Asynchronous Server Gateway Interface (ASGI). Med ASGI kan du skapa händelsestyrda, asynkrona webbapplikationer. ASGI är ett standardgränssnitt mellan Python-webbservrar, applikationer och ramverk som kan asynkroniseras.

Du kan montera appar från WSGI-ramverk som Flask ovanpå en FastAPI-app. En sådan miljö låter dig ha en FastAPI-app i rotmappen och ha Flask (WSGI) hanteringsförfrågningar på olika vägar.

Visar felmeddelanden

FastAPI visar meddelanden i JSON-format. Å andra sidan visar Flask-ramverket felmeddelanden med HTML-sidor.

Flask skapades 2010 och har attraherat en robust community genom åren. FastAPI skapades 2018, och dess community är inte så stort. En stor community är praktiskt när du fastnar under kodningen, eftersom du alltid kan ställa frågor. En stor community kommer sannolikt också att bidra mycket till att skapa nya funktioner som kan användas i ramverket.

FlaskFastAPIData ValidationIngen valideringInbyggd valideringCommunityHar en stark communityHar ett litet communityFelmeddelande Visas i HTML-sidorVisas i JSON-formatDokumentationsstödManuellAutomatiskAsynkron uppgiftsstödNejJaPrestandaBegränsad i WCGI Använder ASGIFastAPI vs.

När ska man använda FastAPI över Flask och vice versa

FastAPI och Flask är båda fantastiska ramverk men lämpliga för olika användningsfall. Även om Flask är ett mikro-ramverk är det värt att notera att FastAPI är byggt på det.

Flask är ett mikroramverk, medan FastAPI är ett ramverk i full stack med alla verktyg du behöver för att skapa ett API.

FastAPI är lämplig när du skapar API:er. FastAPI har olika alternativ för att snabbt skapa backend-servrar, även om du är nybörjare inom kodning. Om hastighet och prestanda är viktigt för dig kommer FastAPI att vara perfekt. Det är också ett fantastiskt val om du vill skapa ett CDN och du räknar med att det kommer att bli mycket trafik.

Å andra sidan har Flask olika verktyg och är idealisk när du vill prototypa nya idéer och applikationer. Det är också ett bra val när du vill skapa en mikrotjänst med ett fåtal slutpunkter. Flask kommer också att vara praktiskt om du vill skapa en liten applikation som sannolikt kommer att växa/expandera på sätt som du kanske inte har listat ut ännu.

När ska man använda FastAPI?

  • Skapa webb-API:er
  • Skapa API:er med färre buggar och fel

När ska man använda Flask?

  • Skapa prototyper
  • Skapa webbapplikationer

Avslutar

Valet av om du vill använda FastAPI eller Flask för din Python-app beror på dina behov och preferenser. Om du vill skapa ett högpresterande webb-API är FastAPI ett fantastiskt val. Å andra sidan, om du vill skapa en snabb prototyp eller en mikrotjänst, är det lämpligt att gå på Flask-vägen.