Vilken är rätt för dig?

I den nuvarande digitala tidsåldern är allt online, inklusive att skapa dokument för studenter eller professionella. Ordbehandlare online har blivit ett av de viktigaste verktygen för att skapa, redigera och dela dokument på internet.

Canva Docs är det senaste tillskottet till världen av verktyg för dokumentsamarbete online. Nykomlingen konkurrerar med de mest populära Google Docs och de mest använda Microsoft Word Online.

I den här artikeln kommer vi att jämföra tre ordbehandlare online: Canva Docs, Google Docs och Microsoft Word Online, med olika typer av funktioner för att avgöra vilken som är bäst för dig.

1. Användargränssnitt och tillgänglighet

Eftersom alla tre ordbehandlare online är webbaserade kan de nås var som helst med en internetanslutning.

Canva Docs erbjuder ett enkelt och grundläggande användargränssnitt med alla funktioner lättillgängliga i verktygsfältet. Redigerings- och formateringsfunktionerna är relativt begränsade, men de räcker för att skapa enkla och visuellt tilltalande dokument.

Google Dokument har ett intuitivt gränssnitt med ett välplanerat verktygsfält och funktionsalternativ för enkel åtkomst. Dessutom kan gränssnittet ytterligare anpassas efter dina preferenser så att mer framträdande använda verktyg är lätt tillgängliga i verktygsfältet.

Microsoft Word Online har inte så många funktioner jämfört med skrivbordsversionen. Den har dock ett lättanvänt och enkelt användargränssnitt med alla grundläggande verktyg för att skapa, formatera och redigera dokument som krävs snyggt upplagda för enkel åtkomst.

2. Antal och typ av mallar

Canva Docs kommer med över 100+ estetiska dokumentmallar för olika användningsfall, inklusive planering av sociala medier, mötesanteckningar, affärsförslag och mer. Du kan använda dessa helt anpassningsbara och användarvänliga mallar genom att ändra bilder, texter och andra element.

Google Dokument tillhandahåller många mallar i olika kategorier som kan användas för olika dokumenttyper, såsom CV, rapporter, brev och mer.

Microsoft Word Online erbjuder också ett brett utbud av mallar för olika typer av dokument som hjälper dig att komma igång och skapa imponerande dokument.

Canva Docs erbjuder grundläggande skrivfunktioner och verktyg som hjälper dig att skapa enkla dokument, men sann mot Canvas designbakgrund kommer den med en rad designfunktioner och verktyg som låter dig skapa mer visuellt imponerande dokument.

Google Dokument har massor av skriv- och redigeringsfunktioner som gör att du enkelt kan skapa dokument. Du kan skapa och anpassa dokumentet genom att formatera texten, infoga bilder, tabeller, diagram, diagram, grafer och andra mediebilagor för att uppnå önskade visuella effekter.

Microsoft Word Online erbjuder en omfattande lista med skriv- och redigeringsverktyg för att skapa alla typer av dokument. Onlineversionen erbjuder många verktyg för textformatering, redigering och positionering av mediafiler men inte lika mycket som skrivbordsversionen.

4. Filformat som stöds

Canva Docs stöder bara ett dokumentformat, PDF-dokument (.pdf). Det förväntas dock utöka sitt filformatstöd till fler under de kommande dagarna.

Google Dokument stöder de flesta större filformat, inklusive Microsoft Word (.doc, .docx), Open Document Format (.odt), Rich Text Format (.rtf), PDF-dokument (.pdf), vanlig text (.txt), webben sida (.html, zippad) och EPUB-publikation (.epub).

Microsoft Word Online stöder populära filformat som Word (.doc, .docx), PDF-dokument (.pdf) och Open Document Format (.odt).

5. Lätt att samarbeta

Med Canva Docs kan du sömlöst samarbeta i realtid med dina teammedlemmar och skapa visuellt fantastiska dokument. Alla som arbetar med ett dokument har färgkodade markörer och val för att enkelt hålla koll och kan lämna kommentarer eller reagera med emoji och klistermärken.

Google Docs är en av de mest använda samarbetande ordbehandlare på marknaden, med en omfattande lista med funktioner som hjälper dig att interagera och kommunicera bättre i realtid. Du kan samarbeta i ett dokument antingen genom att dela länken till dokumentet eller genom att dela dokumentet med inbjudan.

Microsoft Word Online erbjuder mycket bättre samarbetsverktyg jämfört med medförfattarfunktionen i dess offline-motsvarighet. Du kan dela dokumentet och samarbeta med dina lagkamrater i realtid medan dokumentet sparas i OneDrive.

Canva Docs tillhandahåller ett AI-drivet skrivassistentverktyg som heter Magic Write, som hjälper dig att skapa ett första utkast med enkla textinmatningar. Funktionen är gratis att använda för upp till 25 frågor, men du kan uppgradera till Canva Pro-betalplanen för ytterligare frågestöd.

Google Dokument ger mycket användbar skrivhjälp som Smart Compose-förslag, Smart Reply-förslag, Automatisk stavningskorrigering och mer. Duet AI-skrivassistenten för Google Docs är dock fortfarande i testfasen under Workspace Labs.

Microsoft Word Online stöder också den AI-drivna skrivassistenten Copilot i sina företags- och konsumentversioner. Det nya AI-verktyget är tillgängligt via Editor i Word Online, som låter dig skriva med tillförsikt genom att ge förslag.

Bildkredit: Microsoft/Microsoft 365 Copilot

Höjdpunkten i Canva Docs är hur lätt det är att komma åt, infoga och redigera media i ett dokument. Alla mediedesignalternativ är lätt tillgängliga i den vänstra sidofältet och kan sökas och läggas till. De flesta av dem är gratis, men vissa kräver uppgradering till Canva Pro-versionen.

Med Google Dokument kan du infoga bilder från flera källor, som att ladda upp från datorn, söka på webben, Google Drive, Google Photos, via URL och direkt från kameran. Du kan också infoga andra mediefiler som ritningar, diagram, emoji och mer från Infoga-knappen längst upp.

Microsoft Word Online har förbättrats avsevärt när det gäller mediaåtkomst och formatering jämfört med tidigare skrivbordsversioner. Du kan enkelt infoga alla typer av media, som bilder, onlinevideor, teckningar, emojis och klistermärken, direkt i dokumentet.

8. Apptillägg och integrationer

Canva Docs stöder tillägg av tredjepartsappar och tjänsteintegrationer för att förbättra dess funktionalitet. Även om alternativen är begränsade för tillfället, förväntas det öka under de kommande dagarna.

Med Google Dokument kan du lägga till appar från tredje part från Google Workspace Marketplace för att lägga till extra funktionalitet till dina dokument. Dessutom kan du integrera andra Google-tjänster som Google Sheets, Google Slides, Google Drive och tredjepartstjänster som Dropbox och Zapier.

Microsoft Word Online erbjuder flera appar och tillägg från tredje part genom sin dedikerade Office-tilläggsbutik för att förbättra funktionaliteten. Även om det integreras bra med andra Microsoft Office-appar som Excel, PowerPoint och Outlook, är tredjepartstjänsterna begränsade.

9. Praktiska genvägar

Canva Docs kommer med många praktiska genvägar, både på dokumenten och från tangentbordet. Dessa inkluderar dra-och-släpp-redigeraren, Dokumentinsikt, magiska genvägar och den extremt hjälpsamma plusknappen.

Google Dokument tillhandahåller en rad genvägar för att förbättra din produktivitet samtidigt som du skapar dokument, till exempel hitta och ersätt, språköversättning, ekvationer, röstdiktering, utforska förslag och många kortkommandon.

Microsoft Word Online erbjuder inte lika många praktiska genvägsfunktioner jämfört med skrivbordsversionen, men det tillhandahåller kortkommandon och alla grunderna som ordräkning, tillgänglighetskontroll, översättning, röstinmatning, ekvationer, symboler och slutligen hitta och byt ut verktyget.

10. Innehållsversionshistorik

Versionskontrollfunktionen i onlinedokumentverktyget låter dig hålla reda på ändringarna, jämföra redigeringar och återställa till tidigare versioner av ditt dokument.

För att komma åt versionshistorik på Canva Docs, klicka på Arkiv-knappen högst upp och välj alternativet Versionshistorik från rullgardinsmenyn. Tyvärr är versionshistorikfunktionen i Canva Docs inte tillgänglig för gratisversionen; du behöver uppgradera till Canva Pro-betalplanen.

Tack och lov är versionshistorikfunktionen på Google Dokument gratis för alla. Du kommer åt funktionen genom att klicka på klockikonen längst upp till vänster i dokumentet.

Microsoft Word Online erbjuder även versionshistorikfunktionen i gratisversionen, som kan nås genom att klicka på dokumentets titel och välja alternativet versionshistorik.

Google Docs är fortfarande den bästa dokumentbehandlaren online

Canva Docs lägger till ett nytt lager för att skapa dokument med estetiskt tilltalande visuella designelement, men det saknar andra viktiga dokumentskapande funktioner.

Microsoft Word Online är en kraftfull dokumentbehandlare som tillhandahåller några av de bästa verktygen och funktionerna för att skapa långa dokument som rapporter och avhandlingar. Dess begränsningar i samarbete och integration med andra tjänster gör den dock bäst lämpad för enskilda projekt.

Google Docs är en klar vinnare i den här gruppen på grund av sitt breda utbud av kraftfulla funktioner, vilket gör det till ett utmärkt val för alla som letar efter ett pålitligt, användarvänligt och komplett ordbehandlingsverktyg online som erbjuder flera produktivitets- och samarbetsmöjligheter.