Världens första 8K actionkamera

Viktiga takeaways

  • Superb bildkvalitet, speciellt i svagt ljus, tack vare en stor sensor.
  • AI-funktioner hjälper till att spara lagringsutrymme och producera övertygande kortformade videor. Ace Pro har förbättrad programvara och bildmallar som gör det enklare att redigera och producera videor.
  • 8K-läget erbjuder inga betydande förbättringar, och Ace Pro kanske inte är lämplig för vloggning på grund av dess längre minsta fokusavstånd.

Ace Pro är mer känd för sina innovativa 360-graderskameror och ”skjuta nu, rama senare” redigeringsprocess, och är Insta360:s första dedikerade actionkamera i GoPro-stil. Med den största sensorn hittills och ett AI-chip på enheten, presterar Ace Pro mycket bättre än du kan förvänta dig i svagt ljus. Under dagtid är bilderna enastående. Men 8K-läget är till stor del en gimmick, och det minsta fokusavståndet kommer att ge dig paus om du vill plocka upp det här för vloggning.

Insta360 Ace Pro

Insta360 Ace Pro erbjuder en headline 8K24-inspelning, även om du är mer benägen att använda de otaliga andra 4K-lägena – inklusive en ny PureVideo 4K30 som är idealisk för situationer med svagt ljus. Den större sensorn än genomsnittet leder dock till ett längre minsta fokusavstånd än genomsnittet, vilket kanske inte passar vloggare. Men för alla andra, den suveräna bildkvaliteten i kombination med AI-förbättrad programvara och bildmallar gör detta minst lika med de bästa actionkamerorna på marknaden idag.

Märke Insta360

Sensorstorlek 1/1,3 tum

Videoupplösning upp till 8K24

Fotoupplösning 48mp

Batteri 1650mAh (upp till 100 minuter)

Anslutning USB-C

Storlek D71,9 x H52,15 x D38,5mm

Vikt 180 g (6,4 oz)

Vattentålighet 10m (upp till 60m med valfritt dykfodral)

Lins Leica 16mm (motsvarande)

Lagring MicroSD

Display Bakre 2,4 tums uppfällbar färgpekskärm, främre 0,66 tum OLED för att visa aktuellt läge

Fördelar

  • Superb bildkvalitet, speciellt i svagt ljus tack vare en stor sensor
  • AI-funktioner för att spara lagring och hjälpa till att producera övertygande kortformade videor
  • Superb redigeringsprogram för smartphone eller stationär dator
  • Vattentät upp till 10 m utanför lådan

Nackdelar

  • 8K-läge är mest en gimmick
  • Minsta fokusavstånd är längre än vanligt; vloggare se upp
  • Ej utbytbart linsskydd

Design och tillbehör: Uppfällbar skärm är en utmärkande funktion

När du först startar upp kameran måste du registrera den med Insta360-appen och installera en firmwareuppdatering. Det är inte ett valfritt steg; du måste registrera enheten, så se till att du har gjort detta innan du ger dig av på din internetlösa actionfyllda semester.

James Bruce / MakeUseOf

Ace Pro verkar inte bryta mot några designkonventioner när det kommer till den mycket kompakta actionkameraformen. Men den har några snygga funktioner som gör den ännu mer lämpad för andra uppgifter.

James Bruce / MakeUseOf

På ena sidan finns facket för det löstagbara batteriet, medan på den andra finns en strömknapp, ett microSD-kort och en USB-C-port. Alla är säkert täckta med ett tättslutande vattentätt skydd. Ur lådan är den vattentät till 10 m, och en dykfodral finns tillgängligt att dyka ner ytterligare.

James Bruce / MakeUseOf

Ace Pro har också två skärmar. Den första är huvudskärmen på baksidan, en färgpekskärm som mäter 2,42 tum. Detta fälls upp längs den övre kanten, så att du kan förhandsgranska din inspelning från antingen bakom eller framför kameran (eller mer fantasifulla vinklar, som från midjan).

Utöver det finns en mindre 0,89-tums skärm på framsidan, som ger en snabb indikation på aktuellt läge, batteri och återstående inspelningstid. Det är förvånansvärt användbart om du ofta byter lägen, och det säkerställer att du till exempel inte spelar in din vlogg av misstag i slow motion.

James Bruce / MakeUseOf

Eftersom basen på Insta360 Ace Pro endast innehåller ett proprietärt magnetiskt snabbspärrsystem och inte ett stativskruvhål, är den inte direkt monterbar och måste användas med den anpassade adaptern.

Den magnetiska spärren kan bara monteras åt ena hållet (indikeras av en liten symbol som efterliknar vilken sida linsen är på), och jag upptäckte att den kan vara bedrägligt lös, så se till att den är helt intryckt. På mina första försök kändes det som att den var fäst och jämn mot kroppen på Ace Pro, men den var inte säker alls. Tryck in den ordentligt tills du har hört ett klick på båda sidor, annars händer olyckor.

Den magnetiska spärren ger sedan en standardmonteringspunkt för användning med alla actionkameratillbehör eller med en stativadapter. I lådan finns ett litet ”magiskt” fäste som kan fästa på vilken plan yta som helst, men du har förmodligen redan ett berg av bitar med en standardmonteringspunkt som också kan användas.

James Bruce / MakeUseOf

Min testenhet skickades tillsammans med en multifunktions selfiestick och ministativ sammärkt med Pgytech. Detta smarta tillbehör är en 3-i-1 Z-formad utdragbar selfiesticka med små stativben som dras ut från basen. Inklusive din utsträckta arm, kommer detta att ta kameran ungefär en meter bort, så det är ett idealiskt vloggtillbehör (dock inte tillräckligt lång för långvarig användning, eftersom dina armar kommer att bli trötta).

Om vloggning är ditt primära användningsfall, rekommenderar jag att du hämtar den officiella osynlig utdragbar selfiestick; programvaran tar automatiskt bort stickan från dina bilder.

James Bruce / MakeUseOf

Utrustad med ett justerbart kulhuvud, ministativ och selfiestick-kombo betyder också att du säkert kan ställa ner Ace Pro och filma en statisk plats i olika vinklar.

Bildsystem: Superb, men glöm 8K

Inuti Ace Pro hittar du en 1/1,3 tums sensor; det är den största hittills i en Insta360-kamera på konsumentnivå, endast kopplad till DJI Osmo Action 4 och större än GoPro Hero 12. Insta360:s bästa tidigare erbjudande var 1-tumssensorn i den modulära One R med en 1-tums Leica-mod. .

James Bruce / MakeUseOf

Ace Pro fortsätter det samarbetet med Leica och har ett 16 mm (motsvarande fullformat) f/2.6 vidvinkel Summarit fast objektiv. Tyvärr är linsskyddet inte borttagbart, vilket kan vara en deal breaker för vissa spänningssökare. Insta360 erbjuder ett års gratis ersättning om du lyckas repa den.

Den större sensorn är det som möjliggör en rubrik-gripande 8K24-upplösning, även om dess användbarhet är diskutabel. Bortsett från den totala bristen på 8K-skärmenheter, är kvaliteten på 8K-video inte särskilt bättre än 4K – och genom att hålla sig till 4K kan du fotografera upp till 120FPS. Här är ett kort segment med stabiliserad 8K24-video inspelad på en härlig vintereftermiddag på hedarna:

Tyvärr är den maximala upplösningen på YouTube 4K – vilket illustrerar poängen med vad exakt du ska göra med 8K-filmer? Jag bytte sedan till 4K60:

Även på råfilerna måste jag vara ärlig och säga att jag inte ser en hel del skillnad med 8K, och med tanke på 24FPS-begränsningen där, kommer du mer än troligt att gå ner till 4K för att få 60FPS eller högre. Märkligt nog, medan basmodellen Ace ger några mellanliggande videoupplösningar som 5,7K, gör inte Ace Pro det – den hoppar från 4K till 8K, utan något däremellan.

Mer än rubrikupplösning är det dock sensorstorleken som verkligen gör skillnad för bildkvaliteten, vilket gör att mer ljus kan fångas när som helst. På Ace Pro kombineras detta med ett nytt dedikerat 5nm AI-chip för bildförbättring.

Om du föredrar att färgklassa dina egna bilder är det värt att notera att Ace Pro inte matar ut i LOG-format / 10-bitars färg. Men, ur lådan och i bra ljus, är färgåtergivningen fantastisk, detaljerna är skarpa och den inbyggda stabiliseringen resulterar i supersmidig video. Jag blev inte besviken på någon front. Avsaknaden av LOG-inspelning kan dock vara en dealbreaker för dig.

Lågljusprestanda: Bäst på marknaden, men det är fortfarande en liten sensor

Den större sensorn inuti Ace Pro betyder att den har mer imponerande prestanda i svagt ljus än konkurrenter med mindre sensorer. Men för att vara tydlig är detta fortfarande en jämförelsevis liten sensor, och du bör inte förvänta dig prestanda i nivå med en DSLR.

För att testa det försökte jag filma mina julbelysningar med alla olika lägen. Den enda ljuskällan var några älva ljusslingor.

4K30, videoprov med svagt ljus (James Bruce / MakeUseOf)

Jag fann att 4K30 PureVideo-läge gav den bästa kvaliteten – det är läget Insta360 rekommenderar för miljöer med svagt ljus, och det är tydligt varför.

4K30 PureVideo-läge (James Bruce / MakeUseOf)

8K24-videoläget resulterade i outhärdligt dålig video, med en rullande slutare, banding och en konstant fördröjning på förhandsgranskningsskärmen som gjorde det otroligt svårt att prata med kameran. 4K60 var ungefär likadant.

För jämförelses skull, här är samma video freezeframe tagen från en iPhone 15 Pro Max. Det är mer snävt beskuret, men kvaliteten är lika bra.

iPhone 15 Pro Max 4K60 (James Bruce / MakeUseOf)

Till sist fotade jag lite under vattnet i 4K30 PureVideo:

Och samma område i 8K24:

Det är mindre skillnad här, eftersom det fortfarande fanns rimliga ljusnivåer, men jag föredrar 4K30 PureVideo-filmerna.

Vlogga på Ace Pro: Svårt men bra

Med så bra videokvalitet borde Ace Pro vara idealisk för vloggning — men den stora sensorn är också ett hinder här, och det är för att det betyder att det krävs ett längre minsta fokusavstånd.

AcePro vloggning fryser ram i PureVideo-läge (James Bruce / MakeUseOf)

Officiellt, på Ace Pro, är minsta fokus 40 cm eller 1,3 fot. Vid testning verkar det lite längre. I exemplet ovan är kameran på armlängds avstånd, och mitt ansikte är helt klart inte i fokus.

Basmodellen för ess är listad som 60 cm, eller cirka 2 fot. Det betyder att mycket kortklippta bilder som är typiska för vloggare kommer att vara svåra på båda modellerna, men Ace Pro är bättre än Ace. Bara av den anledningen, om du överväger enheten för vloggning, är det bäst att välja Ace Pro-modellen.

Om du är inställd på Ace Pro som en vloggkamera (eftersom bilderna i alla andra avseenden är fantastiska), kan du också överväga att köpa en dioptrilins från tredje part (plus en 3D-printad linshållare), vilket kommer att minska det minsta fokusavståndet.

James Bruce / MakeUseOf

Ett annat övervägande är ljud; i det avseendet är Ace Pro den kanske bäst klingande actionkameran för sång som jag har testat hittills. Den är perfekt användbar i en tyst miljö till den grad att jag inte ens skulle bry mig om en separat LAV-mikrofon. Som sagt, om du befinner dig i en bullrig miljö och behöver något mer fokuserat, kan du köpa tillvalet 3,5 mm extern mikrofoningångsadapter för $20.

Programvara: AI, överallt

Insta360 har arbetat hårt för att se till att din senaste actionkamera har en hälsosam dos av AI-förbättringar – eftersom allt är bättre med AI.

Den första är AI-redigering och höjdpunkter, där programvaran automatiskt kan identifiera och tagga funktioner, människor, djur och extrahera höjdpunkter från ett längre klipp, vilket sparar utrymme på din kamera. Det här har varit en funktion i Insta360-appen ett tag nu, och jag kan inte säga att jag har haft mycket framgång med den, men jag brukar inte ta den typen av rese-vlogg-bilder som jag misstänker att den här tränas på.

På Ace Pro är denna AI Assistant-funktionalitet nu inbyggd i själva enheten, så du behöver inte ladda den i programvaran för analys först. När den har aktiverats flaggar den automatiskt delar av din video. Du kan också markera intressanta platser manuellt. Sedan, när du trycker på stopp, kan du granska de ögonblick den identifierade, lägga till fler om det behövs och klippa den långa videon till mindre, mer hanterbara klipp – samtidigt som du kasserar de oanvända delarna.

Den andra stora nya funktionen är en AI Warp, som låter dig tillämpa bländande AI-transformationer på korta videoklipp, alla bearbetade i Insta360:s molnservrar. Här är cyberpunkeffekten som appliceras på en enkel video där jag går nerför korridoren:

En mängd olika stilar finns tillgängliga för att passa vilken video du än har spelat in. Det finns en gräns på tre klipp per dag, och varje klipp som du skickar för bearbetning måste vara 15 sekunder eller mindre. Dessutom är bara mittdelen av din video omvandlad, och den lider av det vanliga AI-videosymptomet på inkonsekvenser mellan bildrutor. Välj helt enkelt klippet, välj lite musik och eventuellt sakta ner den AI-förvrängda delen med 0,5x eller 0,25x.

Det är idealiskt att piffa upp ett spännande klipp att lägga upp på din Instagram eller andra sociala flöden. Det är dock inget som kan jämföras med vad man kan uppnå lokalt med Stabil videodiffusion och ett bra grafikkort. Ändå är det ganska fantastiskt att en gratistjänst får dina klipp att sticka ut lite med minimal ansträngning. Det är utöver alla vanliga snabba videomallar i appen, även om inte alla är kompatibla med Ace Pro-material. Det fantastiska med dessa mallar är att appen berättar exakt hur du ska uppnå en viss bild och sedan hanterar redigeringen åt dig – du behöver bara välja vilka klipp som ska användas.

Förutom smartphone-appen tillhandahåller Insta360 skrivbordsprogramvara. Det är mycket mindre presenterat – det finns inga mallar eller AI-förvrängning – men du måste använda den för att mata ut video av bästa kvalitet. Smartphone-appen är begränsad till 1080p.

Ace Pro har ett sista trick i rockärmen: möjligheten att använda den som en webbkamera. Jag är säker på att en handfull användare över hela världen kommer att ha nytta av det.

Ska du köpa Insta360 Ace Pro?

Jag är ett stort fan av Insta360s kameror, men mer för deras innovativa ”skjuta nu, rama in senare” One X-modeller och diskreta, lätta Go lifelogging-linje. Båda erbjuder något genuint unikt för att konkurrera med smartphonen som redan finns i fickan.

Som en actionkamera ger kombinationen av Insta360:s FlowState Stabilization och stor sensor i Ace Pro skarp, smidig 4K60-video. Jag skulle rekommendera att ignorera 8K-videoläget, även om det är rubrikfunktionen. Det talar för kvaliteten på bildbehandlingssystemet, men du får mer kreativ frihet i standard 4K-lägen och ibland till och med bättre kvalitet. Med tanke på de oförutsägbara resultaten från 8K är det bäst att ignorera det.

Relaterad Insta360 Go 3: Liten men mångsidig allt-i-ett-vloggning, livsloggning och actionkamera Denna lilla actionkamera erbjuder inspelning med en knapptryckning, medan den diskreta designen möjliggör fantastiska POV-bilder, tillsammans med lättanvända AI-redigeringsfunktioner .

För situationer med svagt ljus är PureVideo-läget fantastiskt bra. Det kommer att vara en stor fördel om du kämpar för att spela in dina actionvideor på natten.

Som en allmän användning eller vloggkamera är Ace Pro dock mindre vettigt. Minsta fokusavstånd kan vara problematiskt för närbilder, och du har förmodligen redan en bättre kamera i fickan om du har en senaste generationens smartphone. Det är inget dåligt val för en liten fickkamera, men det är svårt att motivera priset.

Ett icke-borttagbart linsskydd och avsaknad av LOG-stöd gör Ace Pro ännu mindre attraktiv för professionella producenter och de som ägnar sig åt extrema sporter med en ökad risk för linsskador.

Men för de flesta är Ace Pro en av actionkamerorna av bästa kvalitet kombinerat med suverän AI-packad programvara som gör det enkelt att producera övertygande kortformade videor.

Insta360 Ace Pro

Insta360 Ace Pro erbjuder en headline 8K24-inspelning, även om du är mer benägen att använda de otaliga andra 4K-lägena – inklusive en ny PureVideo 4K30 som är idealisk för situationer med svagt ljus. Den större sensorn än genomsnittet leder dock till ett längre minsta fokusavstånd än genomsnittet, vilket kanske inte passar vloggare. Men för alla andra, den suveräna bildkvaliteten i kombination med AI-förbättrad programvara och bildmallar gör detta minst lika med de bästa actionkamerorna på marknaden idag.