Varje steg av musikproduktion förklaras

Skapandet av en låt eller ett instrumentalt spår börjar vanligtvis med en gnista av inspiration. Musikproduktion kan definieras som processen att omvandla en sådan gnista till ett fullfjädrat och branschfärdigt musikstycke. Varje producent och kreatör kommer att ha sin egen unika syn på denna process, men det finns ett underliggande ramverk som alla i allmänhet följer.

Vi kommer att gå igenom varje steg i musikproduktionsprocessen, så att du inte går vilse i det branschspecifika ordförrådet och har en klar uppfattning om vad som händer under huven.

Sammansättning

Kompositionsstadiet är där det kreativa föder musikaliska idéer. Låtskrivare kommer att komma med texterna till låtarna i detta skede, och melodier, harmonier och rytmiska idéer formas till verklighet. Även om vissa kanske föredrar notprogram eller papper för att skriva ut idéer, kan komposition bekvämt ske i din DAW.

I din DAW kan du få ut det mesta av MIDI-instrument och MIDI-kontroller/keyboard för att kartlägga dina ackord när du väl har valt en tangent. Du kan till och med använda MIDI för att snabbt skapa ett instrumentalt spår i Logic Pro utan några förkunskaper om musikteori eller utbildning.

Kompositionsprocessen kan beskrivas som att den lägger grunden för din låts eller spårs struktur och melodiska innehåll. Detta inkluderar att skriva ut de ackordföljder du vill ha i varje avsnitt, t.ex. intro, vers, pre-chorus, chorus, bridge och outro i lyriska spår. I slutet av detta steg bör du ha en klar uppfattning om kärnelementen i ditt spår.

Det här steget bör inte involvera teknisk ingenjörskonst, utan endast tillåta de minsta möjliga redigeringarna. Fritt flödande skapande och experiment bör vara målet för de första stegen.

Arrangera

Att arrangera, liksom komposition, bibehåller fokus på kreativa idéer snarare än tekniska metoder. Detta skede bygger vidare på och fyller ut de kompositionsmässiga grunderna. Vanligtvis involverar arrangemanget valet av instrument för ett givet spår.

Producenterna kan bli ombedda att göra ett akustiskt eller orkestralt arrangemang. I sådana fall väljs akustiska eller orkesterinstrument för att fylla ut det melodiska, harmoniska och rytmiska innehållet i dessa verk.

En effektiv praxis i detta skede är att börja bygga upp lager, som slagverk, harmonier och motmelodier med hjälp av platshållarinstrument. Detta kommer att hindra dig från att tappa flödet genom att bläddra i ljudbibliotek och förinställningar. Senare kan du förfina ditt val av ljud.

Arrangering involverar också utveckling av kärnstrukturen i ditt spår och försök att undvika röran och flera instrument som konkurrerar om samma utrymme. I din DAW kan detta leda till att du inkluderar variationer var 4:e, 8:e eller 16:e takt, och utveckla vissa musikaliska motiv.

I slutet av detta steg bör de flesta om inte alla dina melodiska, harmoniska och rytmiska idéer vara på plats, redo för inspelning och ljuddesign.

Inspelning och ljuddesign

Om du har liveinstrument till ditt förfogande är det nu dags att börja spela in. Detta kan också inkludera att förfina ditt framförande/inspelningar av digitala instrument, som elektroniskt slagverk och syntar.

Ljuddesignstadiet innebär att komma så nära den perfekta ljudrepresentationen i ditt huvud som möjligt. Att göra det innebär vanligtvis något av följande:

I slutet av detta steg är det ofta en bra idé att förbereda sig för blandning. Detta kan leda till att du studsar dina MIDI-regioner till ljudfiler eller till och med konverterar dina spår till stammar.

Blandning

Målet med mixningsstadiet är att skapa ett balanserat arrangemang där varje musikalisk komponent har sitt eget utrymme i mixen och ljud definierade inom den mixen av musikaliska element. Två av de primära verktygen för att uppnå detta är volymfaders och panoreringsrattar. Det är värt att betona dessa två eftersom de representerar grundläggande delar av blandning.

Panoreringsrattar hjälper dig att bestämma bredden på din mix när du placerar ljud till vänster och höger i stereofältet. Volymfaders är avgörande för att ställa in djupet för varje element i din mix; högljudda delar skjuts framåt och vice versa.

Likaså utgör EQ:er ett viktigt blandningsverktyg eftersom de kan ändra djupet på instrument genom att lägga till/ta bort ljusstyrka och åtgärda problem med frekvensmaskering.

Andra plugins som kompressorer och reverb används ofta i mixningsstadiet för att ytterligare strama upp olika ljud och lägga till en känsla av sammanhållning till den övergripande mixen. Innan du går in i slutskedet vill du fixa alla återstående ljudproblem och uppnå önskad balans mellan djup och bredd i alla dina spår.

Mastering

Mastering-steget är det sista steget i ett spår eller albums resa. En av dess huvudsakliga egenskaper är att öka ljudstyrkan i en mix (via begränsande plugins) så att den når kommersiella standarder. Det finns dock en mängd olika inte så uppenbara verktyg som används under mastering för att ytterligare polera en mix.

Till exempel används EQ:er för att fixa eventuella frekvensobalanser, och subtila tillägg av mättnad och stereobredd ökar ljudkvaliteten. På samma sätt används kompressorer ofta för att lägga till en sista touch av ljudfärg och sammanhållning.

Medan de flesta sovrumsproducenter tar till att bemästra sina spår själva, ger specialiserade masteringenjörer de bästa resultaten. Nuförtiden finns det också alternativet att använda AI-blandnings- och masteringsverktyg. I slutet av masteringsstadiet är ditt spår redo för distribution på dina valfria plattformar.

Under the Hood of Music Production

Oavsett om du är en blivande producent, en artist eller en musikälskare är det bra att veta precis vad som händer innan ett spår är redo att släppas. Kompositionen anger grunden och texten till ett spår, och arrangemanget ställer instrumenten fram, och utvecklar därigenom en mer intrikat och omfattande byggnadsställning.

Inspelning och ljuddesign fyller i de unika färgerna och strukturerna i dina musikaliska element i linje med vad du tänkt dig. Sedan ser blandningen till att allt är välbalanserat och på rätt plats. Slutligen, mastering ger den sista färgen och för din bana upp till kommersiell standard.