Varför stängs appar plötsligt på iOS 15

iOS och appar på iOS fungerar sömlöst. Det är sällsynt att iPhone- eller iPad-ägare uppgraderar operativsystemet på sin enhet och upptäcker att deras favoritappar inte längre fungerar på grund av en OS-uppgradering. Apple släpper betaversionen av iOS i god tid före den faktiska stabila releasen, och den låter utvecklare alltid veta om kommande kompatibilitetsändringar så att användarna bara behöver uppgradera sitt operativsystem och sina appar på iOS releasedagen.

Varför stängs appar plötsligt på iOS 15

Om du öppnar en app på din telefon efter att ha uppdaterat den till iOS 15, och den stängs omedelbart, upplever du sannolikt en appkrasch. En appkrasch är ett problem med appens stabilitet. Utvecklaren har släppt en version som, även om den är kompatibel med iOS 15, har problem med den som hindrar den från att köras. Vissa appar kan stängas i samma sekund som du öppnar dem, medan andra kan stängas efter en viss tid, eller när du utför en viss åtgärd i appen.

Så här fixar du att appar stänger plötsligt på iOS 15

Om appar stänger plötsligt på iOS 15 finns det några saker du kan försöka åtgärda problemet. Om detta händer med varje enskild app på din telefon, även aktieapparna, måste du återställa telefonen. Se till att du säkerhetskopierar allt eftersom en återställning kommer att radera data på din telefon. Du kommer att kunna återställa telefonen från säkerhetskopieringen och det kommer att lösa problemet.

Anslut telefonen till din Mac eller Windows 10 PC.
Öppna Finder på Mac eller iTunes på Windows 10.
Välj telefonen och skapa en säkerhetskopia.
När säkerhetskopian har skapats kopplar du bort telefonen.
Öppna appen Inställningar.
Gå till Allmänt>Överför eller återställ iPhone.
Tryck på Radera allt innehåll och inställningar.
När iPhone har återställts, anslut den till din Mac eller PC.
Öppna Finder på Mac eller iTunes på Windows 10.
Välj alternativet Återställ från säkerhetskopia.
Återställ telefonen och apparna ska sluta krascha.

1. Uppgradera appen

Om appkraschen bara inträffar med utvalda appar på din telefon betyder det att appen i sig inte är stabil. Du behöver förmodligen uppgradera appen.

Öppna App Store-appen på din iPhone.
Tryck på din profilikon längst upp till höger.
Rulla ner i listan över tillgängliga uppdateringar.
Tryck på Uppdatera bredvid appen som kraschar.
När appen har uppdaterats bör den sluta krascha.

Obs: om en appuppdatering inte är tillgänglig och appkraschen är något som många användare upplever, vänta några dagar och utvecklaren bör släppa en uppdatering. Detta är subjektivt till huruvida appen fortfarande är i aktiv utveckling eller inte, men om appen är kompatibel med iOS 15 betyder det att utvecklaren fortfarande arbetar aktivt med den.

2. Avinstallera och installera om appen

Om appkraschen är specifik för en viss app och det inte finns någon tillgänglig uppdatering för den, prova att avinstallera och installera om appen.

Tryck och håll ned appikonen på hemskärmen.
Tryck på stängmärket på appikonen när den börjar ”vicka”.
Bekräfta att du vill ta bort appen.
Installera appen från App Store igen.

3. Starta om telefonen

Att starta om telefonen kan åtgärda problem med appkrascher. Appen kanske inte är ett problem. Istället kan det vara ett problem med iOS 15.

Tryck på volymen upp och sedan på volym ned-knappen på din iPhone.
Tryck och håll ned sömn-/väckningsknappen.
När strömreglaget visas, skjut det för att stänga av telefonen.
Tryck på vilo-/väckningsknappen för att slå på telefonen igen.

På iPhones med en hemknapp, tryck och håll ned vilo-/väckningsknappen för att få strömreglaget.

Slutsats

En app som inte är kompatibel med iOS 15 kommer inte att köras. Du kommer att se ett meddelande som talar om att appen inte är kompatibel. Om du inte ser det här meddelandet har appen uppgraderats för att köras på iOS 15 men den har stabilitetsproblem. I de flesta fall behöver du utvecklaren för att släppa en uppdatering som är stabil. Det finns lite du kan göra för att påverka utvecklaren i detta avseende men de flesta iOS-utvecklare är proaktiva när det gäller sina appar. Rapportera kraschen om du inte redan har gjort det.