Varför ser foton annorlunda ut när jag skriver ut dem?

Om du någonsin har försökt skriva ut foton från din dator, finns det en god chans att du har blivit överraskad – om inte så besviken – över hur de kom ut. Låt oss titta på var du kan gå fel och varför foton ofta ser annorlunda ut när du skriver ut dem.

Vilka foton skriver du ut?

Det första du kanske går fel på är just de foton du försöker skriva ut. För att få bra resultat måste du använda högupplösta originalfiler. Bilderna som kommer direkt från din smartphone är bra, men de versioner du har laddat upp till Facebook eller Instagram är det inte – sociala medier komprimerar och förminskar bilder aggressivt.

I mitt test där jag laddade upp en högupplöst, 2,7MB, 5166×3444-pixel fil till Facebook och sedan sparade den från min Timeline, fick jag en 74kb, 960×640-pixel fil. Den filen har bara 2,7 % av den ursprungliga bilddatan. Det ser knappt bra ut på min skärm, så det finns inget sätt att det kommer att se bra ut tryckt. Eller åtminstone tryckt i valfri storlek större än 3″ x 2″.

Om du vill skriva ut ett foto som någon har taggat dig i på sociala medier är det bäst att nå ut till dem och be dem skicka det högupplösta originalet till dig. Om du tog fotot, hämta originalet från din telefon eller kamera och skriv ut det – inte versionen du laddade upp till Facebook. Det är det enda sättet att få ett bra tryck.

Hur ljus är din skärm?

Ett riktigt vanligt problem med utskrivna bilder är att de, jämfört med bilden på skärmen, ser riktigt trista och mörka ut. Detta beror på att skärmar och tryckta bilder är fundamentalt olika saker: en skärm visar bilder genom att direkt avge ljus medan en utskrift reflekterar det omgivande ljuset.

Eftersom en skärm i sig är en ljuskälla ser bilder nästan alltid mycket ljusare ut med mer levande färger på skärmen än de gör när de skrivs ut. De flesta har ljusstyrkan och mättnaden skruvad upp alldeles för högt. Du måste komma ihåg att din skärm bara visar underliggande bilddata: om din skärm är ljus får bilden att se ljus ut men det betyder inte nödvändigtvis att bilden är ljus i originalfilen.

Att konvertera det du ser på skärmen till en utskrift är en av de stora utmaningarna med högkvalitativa fotoutskrifter. Det tar tid och att lära sig av dina misstag att bli bra på det. Jag är fortfarande hemsk på det. Några saker du kan göra är:

Kalibrera din bildskärm för mer exakta färger.
Sänk skärmens ljusstyrka mycket.
Använd histogrammet medan du redigerar för att få en bättre uppfattning om hur dina skuggor och högdagrar ser ut.

Hur ser din skrivarkonfiguration ut?

Även om du har ställt in allt perfekt på din dator, om din skrivare inte klarar jobbet kommer du fortfarande inte att få bra utskrifter. De flesta vanliga bläckstråle- eller laserskrivare är helt enkelt inte utformade för att skriva ut högkvalitativa foton. De är okej om du vill skriva ut några Powerpoint-bilder men inte om du vill ha något du faktiskt kan sätta på väggen.

Det första steget är att få en skrivare som faktiskt klarar jobbet. Vår systersajt ReviewGeek har en bra sammanfattning av fotoskrivare för alla budgetar. Därefter behöver du fotopapper av hög kvalitet – det gör skillnad. Det sista steget är att se till att din skrivare är korrekt inställd med rätt drivrutiner och färgprofiler.

Om allt det låter lite mycket kan du få dina foton utskrivna professionellt, vilket vi ska titta på härnäst.

Vem gör utskriften?

”Professionell” utskrift är en ganska stor kategori och sträcker sig från fruktansvärt till otroligt. I den nedre delen har du dåliga butiker som bara skriver ut vilken fil du ger dem för några dollar. I den övre delen har du mästare som kommer att skriva ut, rama in och montera en fem fot lång panorama för några hundra dollar. Utbudet är som sagt brett.

Om du har fått dina foton utskrivna av någon i den nedre delen av sortimentet, eller använder en apoteksmaskin, är det normalt att förvänta sig att utskrifterna kommer tillbaka lite. Det du ska göra är att titta på utskrifterna, bedöma vad som är fel på dem och sedan göra ändringarna i originalfilerna och få dem utskrivna igen. Om bilderna är för mörka, öka ljusstyrkan. Om de ser gula ut, fixa vitbalansen. Fortsätt göra detta tills du får bilder som ser ut som du vill. Det kan ta ett par gånger, men eftersom det är billigt kommer du inte att bryta banken.

Å andra sidan, om du åker med ett exklusivt tryckeri, prata bara med dem; de är experterna. Be dem granska din fil och göra ett mindre provtryck. De kommer vanligtvis mer än gärna att hjälpa till.

Den bästa mellanvägen är att gå till en kamerabutik som också skriver ut bilder. Personalen är kunnig och hjälper gärna till eller ger råd.

Hur man får bättre utskrifter

Så det är några av de vanligaste sätten att tryckprocessen går sönder och inte ger dig de resultat du vill ha. För att undvika alla fallgropar:

Använd originalfiler av hög kvalitet.
Se till att din bildskärm inte är för ljus eller för mättad.
Om du menar allvar, kalibrera din bildskärm.
Redigera dina bilder med hjälp av histogrammet.
Skaffa en bra skrivare eller använd en professionell.
Gör testutskrifter och åtgärda sedan eventuella problem.