Varför säger Google att Chrome är säkrare än Edge?

Google ”rekommenderar att du byter till Chrome för att använda tillägg på ett säkert sätt.” Det är konstigt, eftersom nya Microsoft Edge nu är baserad på Chromium. Du kan installera tillägg från Chrome Web Store i Edge. Men Google avråder från det – varför?

Uppdatering: Google bekräftade vår teori och sa till Bleeping Computer att Microsoft Edge inte stöder Googles Safe Browsing-funktion. Google kan inte fjärrta bort skadliga tillägg från Microsoft Edge-webbläsare.

Varför varnar Google för kant?

Google visar dig ett varningsmeddelande när du navigerar till Chrome Web Store i Microsoft Edge. Chrome Web Store låter dig installera tillägg i Edge, men den visar en stor banner med texten ”Google rekommenderar att du byter till Chrome för att använda tillägg säkert” tillsammans med en länk för att ladda ner Google Chrome.

Så vad ger – varför tror Google att Microsoft Edge är en mindre säker plattform för tillägg än Google Chrome är, med tanke på att båda är baserade på samma underliggande Chromium-kod?

Google säger inte. Varningsmeddelandet innehåller inga länkar till ytterligare information och Google har inte förklarat sin motivering offentligt. Pipande dator bad Google förklara meddelandet men fick inget svar. (Uppdatering: Google svarade och bekräftade vår teori.)

Här är en teori: Skadliga tillägg dyker regelbundet upp i Chrome Web Store. När de upptäcks kan Google göra mer än att bara ta bort dem från butiken. Google kan fjärrinaktivera dem i allas Chrome-webbläsare, vilket säkerställer att Chrome-användare inte fortfarande använder den skadliga programvaran. Det är precis som hur Apple kan fjärrradera en skadlig app på din iPhone om den behöver.

Detta hände nyligen. I februari 2020, Google upptäckte mer än 500 skadliga tillägg på Chrome Web Store, tog bort dem från butiken och fjärrinaktiverade dem på människors datorer för att skydda Chrome-användare.

Microsoft har tagit bort mycket av Googles tjänsterkod från Microsoft Edge, så det är möjligt att Google inte har något sätt att fjärrinaktivera skadliga tillägg i Microsoft Edge-webbläsare.

Edge varnar också för Chrome Web Store

Återigen, det kanske finns ett enklare svar. Microsoft varnar för att använda Chrome Web Store också.

Innan du installerar tillägg från Chrome Web Store i Edge måste du godkänna ett meddelande som varnar om att ”tillägg som installerats från andra källor än Microsoft Store är overifierade och kan påverka webbläsarens prestanda.”

I en värld där Microsofts Edge varnar för Googles Chrome Web Store är det kanske ingen överraskning att Chrome Web Store varnar för Edge.

Det skulle vara trevligt om Google och Microsoft kom på detta mellan de två och erbjöd lite tydlig och användbar information till sina kunder. Google borde förklara detta kryptiska varningsmeddelande, men vi är inte säkra på om företaget kommer att göra det.