Varför säger Chrome att det är ”hanteras av din organisation?”

Google Chrome säger att det ”hanteras av din organisation” om systempolicyer styr vissa Chrome-webbläsarinställningar. Detta kan inträffa om du använder en Chromebook, PC eller Mac som din organisation kontrollerar – men andra program på din dator kan också ställa in policyer.

Vad är hantering i Chrome?

Hantering är en funktion som låter administratörer styra webbläsarinställningarna i Chrome. Om du använder en Chromebook eller bara webbläsaren Chrome på en arbetsdator kan din arbetsgivare ställa in hundratals policyer som styr hur Chrome fungerar.

Till exempel kan en organisation använda policyer för att ställa in en hemsida som du inte kan ändra, kontrollera om du kan skriva ut eller till och med svartlista specifika webbadresser. På en Chromebook kan policyer styra allt från skärmlåsfördröjningen till vilka USB-enheter som kan nås från webbappar. Organisationer kan tvångsinstallera Chrome-webbläsartillägg via policy också.

Chrome är inte det enda programmet som kan hanteras på detta sätt. Till exempel kan administratörer hantera Windows själva genom att använda grupppolicy och till och med iPhones genom att använda programvara för mobil enhetshantering (MDM).

Men jag har ingen organisation!

I vissa fall kan du se det här meddelandet även när Chrome inte hanteras av en organisation. Detta tack vare a förändra i Chrome 73. Om ett program på ditt system har angett företagspolicyer som påverkar hur Chrome fungerar, kommer du att se det här meddelandet – även om det inte hanteras helt av en organisation.

Detta meddelande kan orsakas av legitim programvara. Från och med den 3 april 2019 verkar det som om en hel del människor ser meddelandet på grund av programvara på sina system. Naturligtvis är det också möjligt att skadlig programvara på ditt system kan ändra Chromes webbläsarinställningar. Det finns ingen anledning att få panik, men Google visar dig det här meddelandet så att du är medveten om att något pågår och kan undersöka det.

Hur man kontrollerar om Chrome hanteras

Du kan kontrollera om Chrome hanteras på flera ställen. Om du bara öppnar Chromes meny kommer du att se meddelandet ”Chrome hanteras av din organisation” längst ner i menyn – under alternativet ”Avsluta” – om det hanteras.

Det här meddelandet visas också på Chromes om-sida, tillgänglig på menyn > Hjälp > Om Google Chrome. Du kommer att se meddelandet ”Din webbläsare hanteras av din organisation” om så är fallet.

Du kan hitta mer information på chrome://management — skriv bara in den adressen i Chromes platsfält.

Om den här sidan säger att Chrome inte hanteras av en administratör på den här sidan även om Chrome säger att det hanteras någon annanstans i Chromes gränssnitt, tyder det på att du har programvara som hanterar en eller flera av Chromes inställningar via policy.

Hur man ser vilka inställningar som hanteras

För att kontrollera vilka policyer som tillämpas i din Chrome-webbläsare, gå till chrome://policy-sidan – skriv eller kopiera och klistra in den adressen i Chromes platsruta.

Detta kommer att visa dig både policyer som ställts in av programvaran på ditt system och policyer som ställts in av din organisation. Du kan klicka på namnet på varje policy för att se teknisk information om den på Googles webbplats. Om du ser meddelandet ”Inga policyer angivna” här betyder det att inga policyer hanterar Chrome på ditt system.

I skärmdumpen nedan kan vi se att ”ExtensionInstallSources”-policyn är inställd, men utan något synligt policyvärde – det borde betyda att det inte gör någonting, så det är konstigt att det är även här. Vi borde nog inte oroa oss för det, men beskedet är ganska irriterande.

Förhoppningsvis kommer Google att göra detta meddelande mer informativt och tillhandahålla ett enkelt sätt att ta bort programvarutillämpade policyer i Chrome.

”Produktexperter” i Chromes supportcommunity verkar ofta göra det rekommendera ladda ner en ”Chrome Policy Remover” för att eliminera dessa policyer, men vi kan inte rekommendera att ladda ner och kör konstiga filer från slumpmässiga Google Drive-konton. Vissa Chrome-användare har rapporterat att det inte löste deras problem i alla fall.