Varför måste USB vara så komplicerat?

Den nya USB-specifikationen har varit slutförd. Snart kan du uppgradera från USB 3.2 Gen 2×2 till USB4 Gen 3×2. Använd bara inte USB4 Gen 2×2 – det är inte snabbare än föregående generation. Förvirrad? Välkommen till USB.

Namnet är inte heller den enda förvirrande delen. USB-kablar som ser likadana ut på utsidan är ofta väldigt olika på insidan. Och en dålig kabel kan skada din hårdvara.

USB4:s namngivning är en enda röra (återigen)

USB-namnet brukade vara enkelt. Kommer du ihåg USB 2.0 och USB 3.0? Det var trevligt. Saker och ting blev komplicerade med USB 3.1 och USB 3.2. Nu gör USB4 det extra komplicerat – och ja, det heter USB4. Du ska inte kalla det USB 4.0.

USB Implementers Forum, industrigruppen som hanterar standarden, säger att USB4 erbjuder hastigheter ”upp till 40 Gbps.” Men det finns olika hastigheter. En ingenjör som är bekant med specifikationen förklarade problemet för TechRepublic:

”När specifikationerna har släppts kommer det att bli en ny omgång av förvirring,” sa källan till TechRepublic. ”Det kommer att bli USB4, men du måste kvalificera dig för vad USB4 betyder, för det finns olika betyg. USB4 måste per definition vara det [at least] Gen 2×2, så det ger dig 10 Gbps gånger 2, det är 20 Gbps. Det kommer att finnas USB4 Gen 3×2, vilket är 20 Gbps per körfält. 20 gånger 2 ger dig 40 Gbps.”

Detta håller saker bra och komplicerade. Det finns ingen USB 3.0 längre – som retroaktivt döptes om till ”USB 3.1 Gen 1” och sedan till ”USB 3.2 Gen 1.” Det som skulle ha kallats USB 3.1 fick namnet ”USB 3.1 Gen 2” och fick senare namnet ”USB 3.2 Gen 2.” Nästa version, som skulle ha varit USB 3.2, fick då namnet ”USB 3.2 Gen 2×2”, vilket bröt mönstret.

Vi har förklarat vad alla dessa USB ”Gens” är och hur de relaterar till termen ”SuperSpeed ​​USB.” Det är absurt förvirrande och svårt att hålla rakt på, speciellt när USB-IF fortsätter att döpa om tidigare generationer av standarden.

Alla USB-kablar är inte skapade lika

Låt oss säga att du vill dra fördel av dessa 40 Gbps-hastigheter. Du måste köpa en kabel som är certifierad för 40 Gbps hastigheter. Du kan inte bara plocka upp vilken gammal kabel som helst och förvänta dig att den ska fungera vid de hastigheterna. Men certifiering är inte obligatoriskt. Vissa ocertifierade kablar kan också fungera korrekt, och vissa kabeltillverkare bryr sig inte om att certifiera sina produkter.

Dataöverföringshastigheter är inte det enda som kan skilja sig åt heller. Alla kablar kan inte leverera samma mängd ström. Olika kablar laddar enheter med olika hastigheter. Bara för att en kabel har en snabb dataöverföringshastighet betyder det inte att den kommer att ha en snabb laddningshastighet eller vice versa.

Kabelsituationen blir bara mer och mer komplicerad. Medan vi har standardiserat på den fantastiska lilla USB-C-kontakten som kan anslutas på vilket sätt som helst, har resten av kabeln blivit mindre standard och mindre konsekvent.

Även om en kabel ser modern ut på utsidan kanske den inte är modern på insidan. Många USB-C-kablar på marknaden använder bara USB 2.0 på insidan. De är designade för laddning och inte för höga hastigheter. Vissa kablar har stöd för ”alternativa lägen” som Thunderbolt 3. Det är ett samarbete mellan Intel och Apple som erbjuder 40 Gbps hastigheter. Men bara enheter med Thunderbolt 3 får dessa hastigheter, och du behöver en Thunderbolt 3-kompatibel kabel för att dra fördel av dem.

USB4 gör saker lite enklare genom att eliminera behovet av Thunderbolt 3 och erbjuda 40 Gbps hastigheter – men även då, bara om du har enheter som kan stödja denna hastighet, och bara om du har en kabel som också stöder det.

Det finns andra alternativa lägen som HDMI och MHL också. Alla USB-kablar är inte likadana.

Dåliga USB-C-kablar finns fortfarande ute

Sedan början av USB-C har dåliga kablar lurat där ute. Vissa USB Type-C-kablar kan faktiskt steka din enhet när du ansluter dem till en bärbar dator eller någon annan laddare för att ladda. Själva USB-C-kabeln är tänkt att hindra enheten från att dra för mycket ström från laddaren.

Men många kabeltillverkare brydde sig inte om att designa sina kablar ordentligt. Vissa kablar gör att enheter drar för mycket ström när de är anslutna till en laddare med en traditionell USB-A-port. Kända, till och med den officiella laddningskabeln som levererades med Oppo OnePlus-smarttelefonen var dålig. Det var bra när du laddade Oppos telefon, men koppla in den USB-C-kabeln till en annan telefon, och det kan skada din hårdvara.

Istället för att plocka upp någon laddningskabel bör du göra din due diligence innan du köper en. Tack och lov bör USB-IF-certifieringsprocessen hjälpa till att säkerställa att det är lätt att hitta en bra kabel. Leta efter certifieringsmärket. Men alla kablar är inte certifierade. Ocertifierade kablar finns tillgängliga och kan fungera bra!

Vi gillar AmazonBasics-kablar, som är billiga, USB-IF-certifierade och tydligt märkta med sina hastigheter. Och ja, de har förvirrande namn som ”AmazonBasics USB Type-C till USB-A Male 3.1 Gen2” eftersom USB är komplicerat.

Inte konstigt att äpple fastnat i blixten

Apple använder fortfarande Lightning-porten på sina iPhones. Den liknar storleken på en USB-C-kontakt, men den är proprietär. Apple tillverkar sina egna Lightning-kablar, men andra tillverkare kan också göra dem. Det finns bara en hake: Apple måste certifiera kablarna och tillhandahålla ett speciellt hårdvaruchip som låter dem fungera. Till skillnad från USB kan tillverkare inte göra flakey-kablar som verkar fungera men som har problem. Apple har vetorätt tack vare MFi-certifiering.

Det finns också bara en typ av Lightning-kabel. Det finns inte olika ”lägen” som kan existera på en Lightning-kabel och förvirrande namngivna generationer som ”Lightning 3.2 Gen 2×2” och ”Lightning4.”

Resten av branschen kan gnälla, men Apple har gjort saker enklare och mindre förvirrande genom att hålla sig till Lightning-kablar. USB-standarden blir bättre hårdvara, men USB-kablar blir bara mer komplicerade och förvirrande när varje ny generation introduceras. Det är synd att USB-IF inte använde USB4 som en möjlighet att göra allt enklare.