Varför du inte ska välja Facebooks länkhistorikfunktion

Viktiga takeaways

  • Genom att aktivera länkhistorik i Facebook-appen kan Meta spåra din data.
  • Du kan aktivera eller inaktivera länkhistoriken från avsnittet Inställningar och sekretess i Facebook-appen.

I januari 2024 introducerade Meta en länkhistorikfunktion i Facebooks mobilapp. Detta låter dig se en lista över alla webbplatser du har besökt från det sociala nätverket. Att aktivera länkhistorik sker dock på bekostnad av din integritet.

Varje gång du trycker på en länk i Facebook-appen, som leder dig till en webbsida, loggar appen den och lagrar den i 30 dagar, vilket gör att du kan besöka den igen senare om du behöver. Länkhistorik har en egen dedikerad sektion i appen, liknande hur du kan se din webbhistorik i webbläsare som Chrome.

Funktionen är inte aktiverad som standard, och i skrivande stund måste du välja in för att dra nytta av den. Men om du väljer att delta bör du vara medveten om vad det betyder.

Genom att aktivera länkhistorik kan Meta spåra de webbplatser du besökt via Facebook-appen under de senaste 30 dagarna. Och genom att göra det kan den leverera riktade annonser över sina appar och tjänster, inklusive Instagram och Threads (båda ägda av Meta).

På den ljusa sidan loggas inte länkar som besöks från Messenger-appen och webbversionen av Facebook, även om funktionen är aktiverad.

Som nämnts tidigare är funktionen Länkhistorik endast tillgänglig i Facebook-appen för iOS och Android. Så du måste använda appen för att kontrollera om du har valt att följa dessa enkla steg:

  • Starta Facebook-appen och logga in med dina Facebook-kontouppgifter.
  • Tryck på de tre raderna i det nedre högra hörnet (iOS) eller det övre högra hörnet (Android) för att gå till menydelen av appen.
  • Expandera alternativet Inställningar och sekretess och tryck på Länkhistorik.
  • Om du ser en skärm som uppmanar dig att tillåta länkhistorik har du inte anmält dig ännu. Men om du ser en lista med länkar som du har besökt tidigare, har du redan valt att använda Facebooks länkhistorik-funktion.

    Om du har valt Länkhistorik och nu vill sluta, hittar du tyvärr inte alternativet att stänga av det i samma Länkhistorik-meny. Istället måste du komma åt Facebooks webbläsarinställningar genom att följa dessa steg:

  • Expandera kategorin Inställningar och sekretess i menydelen av Facebook-appen.
  • Tryck på Inställningar, scrolla sedan ned och tryck på Webbläsare under kategorin Inställningar.
  • Under avsnittet Surfdata ser du en växling för Tillåt länkhistorik. Stäng av den.
  • När du tillfrågas om bekräftelse trycker du på Tillåt inte.
  • I samma meny hittar du också alternativet att rensa din länkhistorik om du inte vill inaktivera den helt och hållet.

    Meta är ökänt för att spåra sina användare, så om du inte vill att företaget ska spåra de webbplatser du besöker när du använder Facebook, är det bäst att inte aktivera länkhistorik. Men om du hellre vill se annonser som är relevanta för dig än helt orelaterade annonser som inte är av värde, bör du välja att delta. Nyckeln är att veta vad funktionen gör och vilka konsekvenser det har för din integritet och säkerhet.