Varför din Raspberry Pi inte startar (och 8 sätt att fixa det)

Viktiga takeaways

 • Raspberry Pi 5: Kontrollera LED-status (röd och grön) för uppstartsproblem. Allvarligt firmwarefel (4 långsamma blinkningar, 5 snabba blinkningar) och strömavbrott (6 snabba blinkningar) ska rapporteras.
 • Raspberry Pi 4: Använd korrekt PSU (5.1V 3A) och ny installation av senaste OS för att undvika uppstartsproblem. Kontrollera HDMI-kabelanslutningen till rätt port.
 • Kontrollera Raspberry Pi:s lysdioder (PWR och ACT) för uppstartsstatus. Inget grönt ljus indikerar problem med SD-kortet. Oregelbundna blinkningar och specifika blixtmönster indikerar startfel.

Du har din Raspberry Pi helt ansluten, redo att köras… men när du ansluter strömmen händer ingenting. Något, någonstans, är fel, men vad? Och vad kan du göra åt det?

Här är vad du behöver kontrollera för att felsöka en Raspberry Pi som inte startar.

1. Vad du ska göra om din Raspberry Pi 5 inte startar

Bildkredit: Raspberry Pi

Som den femte hela generationen Raspberry Pi-brädor är Pi 5 lite mer pålitlig än tidigare modeller. Det är dock fortfarande mottagligt för några vanliga problem.

Du bör kunna identifiera problem med uppstart från LED-status. Raspberry Pi 5 har en enda lysdiod som kan lysa i rött och grönt. Rött betyder att PSU är ansluten; grön när enheten är igång.

Om lysdioden blinkar fyra gånger långsamt, följt av fem snabba blinkningar, har Raspberry Pi 5 ett allvarligt firmware-fel. Sex snabba blinkningar indikerar ett strömavbrott. Båda ska rapporteras till leverantören för ersättning.

Använd rätt PSU

Raspberry Pi 5 kräver en 27W USB-C-strömförsörjning. Medan vissa ägare har rapporterat att Pi 4:s strömförsörjning är tillräcklig, tenderar detta inte att vara fallet när kringutrustning är ansluten.

Vi förstår att Raspberry Pi 5:s strömförsörjning är svår att köpa i vissa territorier. Vi rekommenderar att du håller på att köpa officiell Raspberry Pi 27W PSU snarare än att riskera en tredjepartsenhet.

Är startenheten ansluten?

Liksom tidigare versioner kan en Raspberry Pi 5 starta från en USB-enhet såväl som microSD. Precis som Raspberry Pi 4 kan den starta över Ethernet; dessutom kan den starta från en SSD ansluten över PCIe.

Men om Raspberry Pi 5 inte startar korrekt och det inte är fel på PSU:n, se till att startenheten inte är ansvarig. Med ett ökande antal startalternativ kommer detta att ta längre tid än vad det skulle kunna med en tidig modell.

Använder du en fungerande HDMI-kabel?

Ett annat problem som Raspberry Pi 5-ägare stöter på är startfel på grund av HDMI-kablar. Det bästa alternativet här är att undvika att använda mikro HDMI-adaptrar och istället använda en specifik mikro HDMI till HDMI-kabel. Om du gör det undviker du risken med adaptrar av dålig kvalitet.

2. Raspberry Pi 4 startar inte? Prova detta

Tre problem kan resultera i att Raspberry Pi 4 inte startar eller verkar inte slås på.

Raspberry Pi 4 strömproblem

Precis som Pi 5 använder Raspberry Pi 4 en annan strömförsörjningsenhet (PSU) än äldre modeller. Strömmen sker via en USB Type C-kontakt, helst från den officiella 5.1V 3A PSU. Precis som med äldre Raspberry Pi-modeller är en laddare för mobiltelefon eller surfplatta otillräcklig.

Raspberry Pi 4 startar inte och rött ljus visas?

Raspberry Pi 4 kräver en ny installation av det senaste Raspberry Pi OS. I själva verket, oavsett vilket Raspberry Pi OS du föredrar, behöver du en version som släpptes efter juni 2019.

Operativsystem som är kompatibla med äldre Raspberry Pi-modeller fungerar inte tillförlitligt med den här enheten. Användning av ett äldre eller ostödd operativsystem kommer att resultera i en röd LED-lampa när Raspberry Pi 4 slås på. Det kommer helt enkelt inte att starta ett OS som inte är designat för att köras på datorn.

En ny installation av det senaste operativsystemet kommer att lösa många uppstartsproblem med Raspberry Pi 4.

Raspberry Pi 4 har ingen bild

Har du problem med att se utdata från Raspberry Pi 4 på din bildskärm? Pi 4 har två HDMI-utgångar. Specifikt är dessa mikro-HDMI-portar, märkta HDMI0 och HDMI1.

De flesta problem med att en Raspberry Pi 4 till synes inte startar beror på att HDMI-kabeln är ansluten till fel port. Se till att använda den vänstra kontakten, HDMI0.

3. Raspberry Pi startar inte? Kontrollera de röda och gröna lysdioderna

När en Raspberry Pi startar (modell 1 till 4), kommer en eller flera lysdioder att aktiveras. En är röd, vilket indikerar effekt (PWR); den andra är grön och indikerar aktivitet (ACT). (Det finns också en trio gröna Raspberry Pi LED-lampor som indikerar Ethernet-status, om den är ansluten.)

Så vad indikerar dessa lysdioder? Tja, det finns den normala statusen när både PWR och ACT lysdioder är aktiverade. ACT blinkar under SD-kortaktivitet. Därför, om det inte finns något grönt ljus på din Raspberry Pi, finns det ett problem med SD-kortet.

Samtidigt blinkar PWR när effekten sjunker under 4,65V. Som sådan, om Raspberry Pi:s röda lampa inte tänds, finns det ingen ström.

Om bara den röda PWR-lysdioden är aktiv och det inte blinkar, får Pi:n ström, men det finns ingen läsbar startinstruktion på SD-kortet (om sådant finns). På en Raspberry Pi 2 betyder ACT- och PWR-lysdioderna detsamma.

När du startar från ett SD-kort bör Raspberry Pi:s gröna ACT-lampa blinka oregelbundet. Den kan dock blinka på ett mer reglerat sätt för att indikera ett problem:

 • 3 blinkningar: start.elf hittades inte
 • 4 blinkningar: start.elf kan inte starta, så den är förmodligen skadad. Alternativt är kortet inte korrekt isatt eller kortplatsen fungerar inte.
 • 7 blinkningar: kernel.img hittades inte
 • 8 blinkningar: SDRAM känns inte igen. I det här fallet är ditt SDRAM förmodligen skadat, eller så är bootcode.bin eller start.elf oläslig.

Om någon av dessa indikatorer uppstår, prova ett nytt SD-kort med ett nyinstallerat Raspberry Pi-operativsystem. Ingen glädje? Fortsätt läsa för en alternativ lösning.

4. Raspberry Pi slår inte på? Kontrollera PSU

Som nämnts ovan kan strömproblem orsaka att en Raspberry Pi misslyckas. Den kan stängas av eller hänga sig när den körs, eller så kanske den helt enkelt inte startar upp alls. För att läsa SD-kortet korrekt krävs en stabil strömförsörjningsenhet (PSU).

För att säkerställa att din PSU är tillräckligt bra, kontrollera att den uppfyller specifikationerna för din Raspberry Pi-modell. På samma sätt, bekräfta att mikro-USB från PSU till Pi är upp till noll.

Många människor använder smartphone-laddare för att driva sin Raspberry Pis. Detta är vanligtvis inte den bästa idén; en dedikerad, lämplig PSU är att föredra.

Raspberry Pi har en återställbar säkring, polysäkringen. Även om den kan återställa sig själv kan det ta upp till ett par dagar. Om du av misstag har sprängt polysäkringen får du veta det först när du försöker starta senare.

Medan du väntar, handla en lämplig PSU; den officiella Raspberry Pi-strömadaptern är ditt bästa alternativ. Observera att det här är 15W strömförsörjningen, som är lämplig för Raspberry Pi 4 men ger minimikraven för ström för den nyare Raspberry Pi 5. Det är bättre att du köper 27W USB-C PSU för Raspberry Pi 5.

5. Är Raspberry Pis operativsystem installerat?

Din Raspberry Pi kommer inte att starta om det inte finns något operativsystem. Du kan installera ett Raspberry Pi OS på ett microSD-kort eller köra ett startskript för att installera ett OS.

Som sådan, om inget operativsystem är installerat på SD-kortet, kommer du inte att få någon glädje av din Raspberry Pi.

Om du har installerat Raspberry Pis operativsystem på en SSD (eller annan enhet), se till att det är korrekt anslutet.

6. Kontrollera microSD-kortet om Raspberry Pi inte startar

En fungerande Raspberry Pi förlitar sig på ett SD-kort av god kvalitet för att starta och köra operativsystemet. Om SD-kortet inte fungerar kommer din Raspberry Pi att vara oberäkneligt eller misslyckas med att starta.

Du kan kontrollera SD-kortet genom att stänga av Pi och sätta in kortet i din dator. Använd ett tillförlitligt formateringsverktyg för flash-enheter och försök att formatera om (på Windows och Mac, använd SDFormatter-verktyg från SD-förbundet). Om formateringen misslyckas är kortet korrupt (SD-kort från SanDisk kan returneras under garantin).

När du installerar ett nytt Raspberry Pi OS, formatera alltid SD-kortet innan du skriver bilden med en pålitlig kortläsare/skrivare. Leta efter media med hög skrivhastighet och överlägsen felkontroll för att säkerställa en snabb och effektiv Raspberry Pi.

Köp bara SD-kort från välrenommerade leverantörer, som detta Sandisk 64GB microSD-kort på Amazon. Andra välrenommerade varumärken inkluderar Samsung och PNY, som båda också finns på Amazon.

7. Ingen videoutgång på din Raspberry Pi?

Din Raspberry Pi kan inte visa någon video utan ett startbart SD-kort närvarande och en fungerande HDMI-kabel.

Displayenheten måste kunna detektera signalen från Raspberry Pi. Om Pi verkar misslyckas att starta eftersom ingenting visas på skärmen, måste du tvinga fram HDMI-detektering.

Eftersom Raspberry Pi inte har något BIOS förlitar den sig istället på konfigurationsfiler på SD-kortet. Du kan tvinga fram HDMI-detektering genom att sätta i SD-kortet i din stationära eller bärbara dator och bläddra till /boot/-partitionen. Öppna filen config.txt och lägg till följande i slutet:

 hdmi_force_hotplug=1 

Spara och avsluta filen, ta bort SD-kortet på ett säkert sätt, sätt tillbaka det till din Raspberry Pi och slå sedan på igen.

Andra videoalternativ är också möjliga. Men fram till Raspberry Pi 4 använde brädorna TRRS, vilket betyder att du behöver rätt kabel. Detta bör kunna översätta signalerna RCA (röda och vita kontakter) och sammansatta (gula kontakter).

Du kan hitta en lämplig TRRS A/V-kabel på Amazon. Detta borde fungera för dig om HDMI inte är ett alternativ.

8. Raspberry Pi startar inte? Hur man berättar om den är död eller defekt

Om du har kommit så långt och Raspberry Pi inte startar, finns det en chans att enheten är defekt. Det ser ut som att du har haft otur – Raspberry Pi:s testas alla efter tillverkning.

Äger du en tidig Raspberry Pi (B, B+, 2B eller 3B – vad är skillnaderna mellan Raspberry Pi-kort?)? Ett sätt du kan kontrollera om den är trasig är att jämföra den med en identisk modell som du vet fungerar.

Ta bort SD-kortet, Ethernet-kabeln, strömkabeln och HDMI-kabeln från den misstänkta enheten. Ta bort allt annat som är anslutet och ersätt den fungerande enheten med samma kablar, kringutrustning och SD-kort.

Om enheten startar är din andra Pi defekt; Om inte är det dina kablar, strömförsörjning eller SD-kort som orsakar problemet. Se ovan.

För Raspberry Pi A-, A+- och Zero-enheter finns det ett annat sätt att kontrollera misstänkta enheter. Ta bort alla kablar och SD-kortet och anslut enheten via USB-kabeln till din Windows-dator. (Använd USB-A till USB-A för Raspberry Pi A och A+, mikro-USB till USB-A för Pi Zero-modellerna).

Om den fungerar kommer enheten att upptäckas och en varning ljuder. Du hittar Raspberry Pi listad i Enhetshanteraren som ”BCM2708 Boot”. På Linux och Mac kommer en fungerande Raspberry Pi A eller Zero att listas som svar på dmesg-kommandot.

Raspberry Pis har 12 månaders garanti men returnera den inte utan först kontrollera villkoren [PDF].

Raspberry Pi-startproblem: Fixat!

Så det är vad du behöver kontrollera för att fixa Raspberry Pi-startproblem. Här är en sammanfattning:

 • Använder du en Raspberry Pi 5? Se till att nätaggregatet är lämpligt, att startenheten är korrekt insatt/ansluten och att en fungerande HDMI-kabel är ansluten
 • Använder du en Raspberry Pi 4? Kontrollera strömkabeln, operativsystemet och HDMI-kabeln
 • Kontrollera lysdioderna
 • Är nätadaptern lämplig?
 • Har du installerat operativsystemet?
 • Är microSD-kortet pålitligt?
 • Är HDMI-utgången inaktiverad?
 • Kan din Raspberry Pi vara defekt?
 • Har du lyckats få igång allt? Det är dags att tänka på ett Raspberry Pi-projekt.