Varför Dashlane lämnar huvudlösenordet och hur man registrerar sig utan ett

Viktiga takeaways

  • Dashlane tillåter nu användare att skapa ett konto utan ett huvudlösenord, med hjälp av biometri för mer bekvämlighet och säkerhet.
  • Detta drag tar itu med riskerna med att förlora ett huvudlösenord och möjligheten för hackare att få tillgång till det.
  • Befintliga Dashlane-användare kan inte konvertera sitt konto till ett lösenordslöst konto ännu, men nya användare kan skapa ett lösenordslöst konto via mobilappen.

Om du använder en lösenordshanterare vet du hur viktigt huvudlösenordet är; förlorar det, och du riskerar att förlora åtkomst till ditt konto. Men Dashlane låter dig nu skapa ett konto utan huvudlösenord. Här är varför och hur du skapar ett lösenordslöst konto.

Vad är ett huvudlösenord?

Huvudlösenord är nyckeln till ditt lösenordshanterarkonto. När du registrerar dig för en lösenordshanterare anger du ett huvudlösenord för ditt konto.

Det kallas ett ”huvudlösenord” eftersom du anger det för att ”låsa upp” alla dina andra kontolösenord. När du har migrerat alla dina inloggningsuppgifter till lösenordshanteraren är ditt huvudlösenord det enda du behöver komma ihåg. Ange bara det i din lösenordshanterare och du ”låser upp” alla dina andra inloggningsdetaljer.

Även om detta är bekvämt för dig, betyder det att alla som lär sig dina inloggningsuppgifter kan komma åt alla dina kontouppgifter online. Det är därför som vissa företag för lösenordshanterare aldrig lagrar ditt huvudlösenord på sina servrar.

Tyvärr, om du glömmer ditt huvudlösenord, finns det inget sätt att få företaget att skicka ett nytt till dig eller återställa det. Lösenordsföretag ger dig en återställningsnyckel under registreringsprocessen ifall du tappar ditt huvudlösenord, men om du förlorar det också kan du inte längre logga in.

Som sådana är huvudlösenord ett tveeggat svärd. På plussidan behöver du bara komma ihåg ditt huvudlösenord för att få tillgång till dina onlinekonton. Du kan använda verktyg för att skapa komplicerade lösenord eftersom det inte är du som kommer ihåg dem; lösenordshanteraren är.

Å andra sidan kan en förlust av ditt huvudlösenord låsa dig från ditt konto för alltid. Och om någon får reda på vad ditt huvudlösenord är kan de få tillgång till alla dina andra onlinekonton.

Varför tappar Dashlane huvudlösenordet?

Logotypkredit: Dashlane SAS/Wikimedia Commons

Huvudlösenord är en häftklammer med lösenordshanterare; om du skapar ett konto ställer du in ett huvudlösenord. Det var därför Dashlane orsakade vågor när det tillkännagavs på Dashlane blogg att det skulle tillåta människor att registrera sig utan en.

Istället för att använda ett lösenord kan du använda ditt fingeravtryck eller Apple FaceID istället. Och medan andra lösenordshanterare tillåter dig att logga in med biometri, har de inte möjlighet att ta bort inloggningsmetoden för huvudlösenordet.

Dashlane gjorde detta för att ta itu med de två nackdelarna med masterlösenord som vi nämnde tidigare. För det första är fingeravtryck och ansiktsskanningar mycket svårare att förlora än ett lösenord. Om du tappar bort enheten som innehåller dina biometriska data uppger Dashlane att du kan logga in igen med en ny enhet.

För det andra är det mycket svårare för hackare att få tillgång till ditt fingeravtryck eller ansiktsdata än ett lösenord. Dessutom kan bedragare inte använda nätfiske för att stjäla din biometriska data från dig, till skillnad från ett lösenord.

Det är värt att notera att du fortfarande kan registrera dig på Dashlane med ett huvudlösenord om du vill. Den här metoden är bara ett sätt för människor som inte gillar idén med ett huvudlösenord att skapa ett konto utan ett.

Hur man ställer in ett Dashlane-konto utan ett huvudlösenord

I skrivande stund kan du inte ändra ett befintligt Dashlane-konto till ett lösenordlöst huvudkonto. Du måste skapa ett nytt konto via Android- eller iOS-appen. Dashlane har dock för avsikt att tillåta befintliga konton att ta bort huvudlösenordet i framtiden.

För att komma igång, ladda ner Dashlane på Android eller iOS. Öppna appen och ange sedan e-postadressen du vill registrera dig med.

Nästa skärm kommer att be dig ställa in ett huvudlösenord. Gör inte detta; titta istället längst ned på skärmen efter knappen Skapa lösenordslöst konto och tryck på den.

Dashlane kommer sedan att leda dig genom processen att skapa ett lösenordslöst konto. Detta inkluderar att ställa in en PIN-kod och sedan registrera Dashlane med din telefons biometri. När du är klar kommer du att vara den stolta ägaren till ett lösenordslöst Dashlane-konto.

Om du vill använda ditt konto på en enhet som inte stöder biometri kan du använda din telefon för att verifiera inloggningsförsöket. Om du till exempel vill installera och använda Dashlane på Windows kan du logga in med ditt användarnamn. Dashlane kommer då att be dig att verifiera inloggningen via din telefon.

Gå helt enkelt till din telefon, tryck på ikonen med tre staplar längst upp till vänster, tryck på Inställningar och sedan på Lägg till ny enhet. Du kommer att se inloggningsförsöket här; låt den använda Dashlane på din andra enhet. Den kommer ihåg dig i 14 dagar innan du behöver upprepa processen.