Varför är VR så dyrt? 4 skäl förklaras

Vissa virtual reality-headset är relativt prisvärda, men andra är vansinnigt dyra. Till råga på det kräver vissa VR-headset också en avancerad, dyr dator, vilket bidrar till den totala klistermärkeschocken.

När du tittar på priserna för moderna smartphones, TV-apparater och till och med videospel är det tydligt att allt blir dyrare. Men vad sägs om VR, specifikt, gör det till en så dyr investering?

Budget VR-headset finns, men de är inte de mest populära alternativen, och de kräver ofta en smartphone eller en dator för att fungera. Även om det finns många alternativ, inkluderar de mest eftertraktade alternativen just nu Meta Quest 2, PSVR2 och HTC Vive Pro 2.

Meta Quest 2, känd som Oculus Quest 2 när vi granskade den, börjar på $299,99, och detta är det överlägset mest prisvärda VR-headsetet just nu. Intressant nog blev Meta Quest 2 $100 dyrare två år efter lanseringen men har sedan dess sänkt priset för att matcha det ursprungliga priset.

PlayStation VR2 börjar på $549,99, men du måste också äga en PS5 för att använda PSVR2, vilket lägger till minst $399,99 till den totala kostnaden. På samma sätt börjar HTC Vive Pro 2-headsetet på $799, men du behöver också en avancerad PC som enkelt kan ta på dig en extra $1-2 000 till din totala kostnad.

Sedan finns det dyra alternativ som verkar mer fokuserade på företag eller utvecklare, som Meta Quest Pro ($999) eller Apples kommande Vision Pro-headset ($3 499). Hur är det med VR-tekniken som gör dessa headset, fristående eller inte, så dyra?

1. Det finns mycket dyr (och ny) teknik inuti

Eftersom virtuell verklighet är en relativt ny datorteknik, finns det en hel del kostnader förknippade strikt med forskning och utveckling. Inte alla dessa FoU-kostnader upptäcks i det slutliga priset för VR-headset för konsumenter, men vissa gör det. Den bästa mjukvaran och hårdvaran att använda inuti VR-headseten utvecklas ständigt, och priset på dessa mjukvaru- och hårdvarukomponenter är högre nu än det troligen kommer att vara i framtiden.

När du tänker på tidiga smartphones var de dyra för sina till synes små specifikationer. I takt med att smartphones och deras interna komponenter utvecklades, planade priset för det du får ut (ja, mest). Nu kan du köpa en budgetsmarttelefon med utmärkta specifikationer eller satsa på en exklusiv flaggskeppstelefon med en underbar skärm, kameror i toppklass och en mängd smarta funktioner.

Så småningom borde VR-headset följa samma väg som smartphones och annan dyr teknik. Just nu är VR-headset utrustade med en rad sensorer, som gyroskop, rörelse- och ögonföljningssensorer och accelerometrar, för att hjälpa det du ser genom linserna att röra sig korrekt.

Sedan är skärmen ofta en av de dyraste komponenterna, om inte den dyraste komponenten i de flesta VR-headset, eftersom de har OLED- eller AMOLED-teknik för en smidig, mindre suddig upplevelse. VR-skärmar måste också ha en hög uppdateringsfrekvens och hög upplösning för att uppmuntra en mer uppslukande, mindre åksjukaframkallande upplevelse.

2. VR-headset kommer med mer än bara spelfunktioner

Det finns några fantastiska virtuella verklighetsportar av befintliga spel och fantastiska spel byggda från grunden specifikt för VR. Om du gillar spel är dessa unikt uppslukande spelupplevelser ett enkelt försäljningsargument för VR-headset. Moderna VR-headset kan dock mycket mer.

VR-teknik hjälper till med vissa psykiska problem, som PTSD, ångest, depression och fobier. Den här tekniken tillåter också människor att virtuellt utforska världens underverk om de fysiskt eller ekonomiskt inte kan göra det på annat sätt.

Sedan förändrar virtuell verklighet underhållningsindustrin på flera sätt, som att låta människor delta i biofilmkvällar med andra internetvänner från bekvämligheten av sina egna hem eller gå till en virtuell nattklubb eller en konsert med sin favoritartist. Du kan besöka museer eller se livesportevenemang med ett VR-headset.

Det finns några headset designade utan spel i framkant. Metas Quest Pro marknadsförs som en arbetsfokuserad enhet som låter människor arbeta hemifrån men också samarbeta med andra i en virtuell arbetsmiljö. Apples dyra Vision Pro-headset lägger också mer vikt vid att använda headsetet för arbete snarare än spel.

3. Många är bärbara, behöver en robust design, batteri och högtalare

Till skillnad från en avancerad PC som vanligtvis stannar i ditt hem, är ett VR-headset ofta gjort för att vara bärbart. Det är lättare att packa ihop ett VR-headset att ta med dig på semestern eller hem till en vän. På grund av detta måste ett VR-headset vara tillräckligt hållbart för att tåla lite grovt slitage under transport. Om du planerar att resa med flyg eller inte vill riskera någon skada är att packa in det i ett fodral ett av de bästa sätten att förvara ditt VR-headset på ett säkert sätt.

Den hårda plasten som vanligtvis täcker utsidan av ett VR-headset är tänkt att tåla normalt slitage. Sedan, även om varje fall eller fall är olika, är VR-headset byggda för att göra sitt bästa för att skydda de interna komponenterna från ett oavsiktligt fall. Denna robusta design kan göra headsetet dyrare, men det kommer att skydda din investering i det långa loppet.

VR-headset är ökända för att ha kort batteritid, men att lägga till ett batteri ökar kostnaden för headsetet ändå. Att välja ett trådbundet headset som måste anslutas till en avancerad PC eller en konsol förnekar behovet av att headsetet laddas, men det finns fortfarande batterier i kontrollerna att överväga. Företag som skapar VR-headset måste också allokera kostnader till fler premiumhögtalare eftersom det spelar en stor roll i den virtuella verklighetens uppslukande egenskaper.

4. Det finns inte tillräckligt med efterfrågan från konsumenterna än

För närvarande är det inte tillräckligt många som ser en anledning att investera i ett VR-headset. De ses till stor del som bara ytterligare en videospelskonsol, och för att vara rättvis, det är där VR-headseten utmärker sig mest just nu. Men du kan också titta på film, utforska platser långt borta och få ett uppiggande träningspass.

I takt med att fler testar virtuell verklighet eller ser fördelarna utanför spel, borde VR-headset bli mer populära och förhoppningsvis billigare.

Lagen om utbud och efterfrågan har många regler och konstiga undantag, men ibland när en produkt är ny och färre produkter tillverkas är priset högre för att kompensera för tillverkningskostnaderna. Då kan det bara bli marginellt dyrare att tillverka dubbelt så mycket produkt om konsumenternas efterfrågan fanns, vilket resulterade i en lägre totalkostnad.

VR kan vara dyrt, men det är supercoolt

Ingångspunkten för ett bra VR-headset finns fortfarande med de flesta nya videospelskonsoler eller lågpristelefoner. Genom att känna till tekniken i ett VR-headset av hög kvalitet, är priset vettigt – för nu.

I takt med att tekniken som används inuti VR-headseten blir mer lättillgänglig och prisvärd, kommer VR-headseten förhoppningsvis att bli mer överkomliga.