Varför är min ping så hög? Så här får du det bästa pingpriset

Upplever du konstant fördröjning när du spelar onlinespel? Träffar kulor från fienden dig även när du framgångsrikt gömmer dig bakom skyddet?

Detta händer när pingen är för hög, vilket leder till förseningar mellan spelarens rörelse och serverns svar, vilket orsakar en irriterande avmattning.

Här kommer vi att förklara varför ping alltid är högt på din enhet och hur du kan få lägsta möjliga ping för att göra din spelupplevelse sömlös.

Varför är din Ping för hög?

Det kan finnas flera anledningar till att din pinghastighet stiger när du spelar spel. Här är några möjliga orsaker till hög ping:

 • Du är för långt borta från din router.
 • Det är ett problem med din Wi-Fi-anslutning.
 • Din internetleverantör stryper din internethastighet.
 • Routern eller modemet du använder är föråldrat eller har tekniska problem.
 • Andra processer suger upp dina nätverksresurser.
 • Det finns för många enheter i ditt nätverk, vilket gör att det blir långsammare.
 • Du spelar ett spel med en VPN aktiverad.
 • Långsamt svar från spelservern.

Frågan är: hur kan du ta reda på vad som gör att pinget stiger och hur kan du minska det? För att få bästa möjliga ping på din enhet måste du optimera din internetanslutning utöver att hitta grundorsaken till den höga pingen. Men inga bekymmer, eftersom vi ska lära dig hur du kan minska det. Så fortsätt läsa.

Kontrollera hur hög Ping är

Om du antar att dina spel släpar och stammar på grund av hög ping, bör du mäta det för att testa din hypotes. Medan vissa spel visar dig pinghastigheten under spelandet, bör du mäta den direkt för att få en mer exakt avläsning. På Windows kan du köra ett kommando i kommandotolken för att kontrollera pinghastigheten. Här är hur:

 • Skriv kommandotolken i Windows Search.
 • Högerklicka på kommandotolksappen och välj Kör som administratör.
 • Skriv ping [IP address] och tryck på Enter.
 • Anteckna den genomsnittliga pinghastigheten du får.
 • På macOS, öppna Terminal-appen, skriv ping [IP address]och tryck på Enter. För att sluta pinga en server, tryck CTRL + C.

  Det är en liknande process på de flesta Linux-distros också. Öppna en Linux-terminal och skriv sedan in ping [IP address]. För att sluta pinga en server, tryck CTRL + C.

  I alla fall kan du byta ut IP-adressen mot en domän. Till exempel, pinga makeuseof.com.

  Om pinghastigheten är hög och motsvarar den du får när du spelar spelet, så har du rätt i ditt antagande. Detta väcker frågan: Varför är pinget så högt?

  9 tips för att få lägsta möjliga ping

  För att få bästa möjliga ping på din enhet måste du optimera din internetanslutning utöver att hitta grundorsaken till den höga pingen. Men inga bekymmer, eftersom vi ska lära dig hur du kan minska det.

  1. Kontrollera din Internetanslutning

  Dålig internetanslutning är den främsta orsaken till hög ping. Om din internethastighet är för låg kommer dina onlinespel att släpa efter. En dålig internetanslutning kan bero på en hemsk anslutning från din internetleverantör eller ineffektiv hårdvara, som ett modem eller en router. Så testa din anslutning på valfri webbplats för gratis internethastighetstest och se hur snabb den är.

  Om hastigheten är mycket lägre än vad din internetleverantör annonserar för din plan, kontrollera om någon i ditt grannskap använder samma internetleverantör. Om andra användare också upplever långsammare internethastigheter kan det vara dags att byta internetleverantör. Men om du är den enda som upplever trög internethastighet, gör följande:

  • Se till att din hårdvara, som din router eller modem, fungerar korrekt.
  • Se till att alla fysiska anslutningar är ordentligt anslutna och att routern inte har några hårdvaruproblem.
  • Ta bort alla fysiska föremål mellan din enhet och router.
  • Flytta dig närmare routern.
  • Se till att problemet inte beror på dina enhetsinställningar, vilket gör att pinghastigheten ökar. Åtgärda det underliggande problemet för att minska pinghastigheten avsevärt.
  • Använd en trådbunden anslutning, till exempel en Ethernet-kabel, för att komma åt internet eftersom den är mer stabil än en trådlös anslutning.
  • Återställ din router för att rensa cacheminnet, vilket kan hjälpa din internethastighet att återgå till det normala.

  Om inget av ovanstående steg förbättrar pinghastigheten, prenumerera på ett paket som erbjuder högre hastigheter. Om internethastigheten redan är bra, fortsätt till nästa steg.

  2. Frigör nätverksresurser

  Hastigheten och stabiliteten på din internetanslutning spelar ingen roll om dess resurser ständigt är ansträngda. Om du kör andra nätverkshungriga processer, som livestreaming av spel, ladda ner stora filer etc., kommer din ping att öka eftersom färre resurser kommer att finnas tillgängliga för spelbearbetning.

  Därför bör du stänga alla resurskrävande processer som för närvarande körs på din enhet. För att stänga nätverkshungriga processer på Windows, öppna Aktivitetshanteraren och klicka på kolumnen Nätverk för att ordna processer som förbrukar mest bandbredd i fallande ordning. Högerklicka sedan på de processer som förbrukar mest resurser och klicka på Avsluta uppgift.

  På macOS, starta Activity Monitor och gå till fliken Nätverk, filtrera bort processer som förbrukar mest bandbredd, välj varje process, klicka på Stopp i det övre vänstra hörnet och tryck på Avsluta.

  På samma sätt, om alltför många enheter är anslutna till samma internetanslutning, tuffa dess resurser, kan du stöta på samma problem. Du bör också koppla bort andra enheter som är anslutna till samma internetanslutning. Men om ingen annan enhet i ditt nätverk använder din internetbandbredd kan problemet bero på DNS-cachen eller spelets server.

  3. Byt server

  En hög pinghastighet är vanligtvis ett resultat av felkommunikation mellan din anslutnings paketöverföringshastighet och spelets servers svar. När du är säker på att din internethastighet är tillräckligt bra kan den skyldige vara spelets server du är ansluten till.

  Många spel och sociala plattformar, som Discord, tillåter användare att ansluta till en annan server om de upplever anslutningsfördröjning med en server. Så byt till din närmaste server för att se om det löser problemet.

  Om du ser att den närmaste servern är överfull, välj en server som är lite längre bort men har mindre trafik.

  4. Aktivera eller inaktivera ditt VPN

  De flesta internetleverantörer stryper användarens internetanslutning för att begränsa bandbreddsförbrukningen för specifika processer. Detta är känt som ISP-strypning.

  Med ett VPN kan du framgångsrikt dölja alla dina aktiviteter från din internetleverantör. Om din internetleverantör inte vet att du kör nätverkskrävande processer kommer den inte att strypa din anslutning.

  Därför bör du aktivera en VPN och köra spelet igen. Om pinghastigheten sjunker, håll VPN aktiverat. Om inte, återställ ändringen.

  Har du redan ett VPN aktiverat när du spelar spelet? Om så är fallet bör du stänga av den. När du använder ett VPN dirigeras trafiken via en fjärrserver, vilket förlänger kommunikationsprocessen mellan servrarna. Detta resulterar i en minskning av hastigheten och en fördröjning av svar.

  Med tanke på detta bör du inaktivera VPN på din enhet om den redan är aktiverad. Om det förvärrar pingningen kan du slå på den igen.

  5. Spola din DNS-cache

  Rensa DNS-cachen rensar föråldrade poster och förbättrar nätverkets prestanda genom att göra nätverket mer stabilt. Det kan hjälpa dig att skapa en starkare anslutning till spelservrarna och minska pingen.

  Att spola DNS-cachen på Windows och macOS är väldigt enkelt. Försök därför att rensa det och se om det hjälper till att lösa problemet.

  6. Spela spelet utanför ordinarie öppettider

  Det finns vissa spel vars servrar blir trånga under vissa tider på dygnet, men detta är inte fallet med de flesta onlinespel. Därför kan schemalägga dina speltider för en annan tid under dagen hjälpa dig att uppnå lägre ping.

  Det bästa sättet att bestämma den bästa tiden att spela spelet på är genom försök och misstag. Därför bör du spela spelet vid olika tidpunkter under dagen för att avgöra när pingen är som lägst.

  7. Inaktivera automatiska uppdateringar

  Att aktivera de automatiska uppdateringarna gör det superenkelt att hålla koll på de senaste speländringarna eftersom nya uppdateringar installeras automatiskt så fort de släpps. Men om spelet börjar uppdateras under spelandet kan det tömma avsevärd bandbredd, vilket gör att pinghastigheten ökar.

  Stäng därför av automatiska uppdateringar för att förhindra att detta händer. Om du vill hålla dem igång, schemalägg dem att köra när du inte spelar aktivt.

  8. Ändra spelinställningarna

  Om ingen av de korrigeringar som anges ovan effektivt minskar ping, bör din sista utväg vara att justera spelinställningarna så att resurserna används för de nödvändiga processerna istället för att slösas bort.

  Till exempel kan en sänkning av grafikinställningarna påverka dina bilder negativt, men det kommer att minska den upplevda fördröjningen avsevärt. På samma sätt, om ditt spel låter dig kontrollera ljudkvaliteten, skärmens uppdateringsfrekvens och liknande inställningar, se till att justera dem så att ditt spel fungerar smidigt.

  9. Ändra din Internetplan eller ISP

  Om ingen av ovanstående korrigeringar sänker pinghastigheten och problemet kvarstår, bör du förmodligen byta till en bättre internetplan som erbjuder högre hastighet än ditt nuvarande abonnemang. Uppgradera därför ditt internetpaket för att se om den förbättrade hastigheten gör din anslutning mer stabil och minskar pinghastigheten.

  Om uppgradering till en höghastighetsinternetplan inte minskar din pinghastighet, kan din internetleverantör vara skyldig. För att skingra denna möjlighet bör din sista utväg vara att byta internetleverantör och se om det löser problemet.

  Få den bästa onlinespelupplevelsen

  Nätverksfördröjning och hög ping kan göra spelandet till ett riktigt jobb. Förhoppningsvis har vår artikel gett dig en bättre förståelse för orsakerna bakom den höga pingen.

  Dessutom hjälper tipsen vi listade i artikeln dig att minska pingen avsevärt. Om din internetanslutning är långsam och du inte kan ändra din internetleverantör bör du optimera dina Wi-Fi-inställningar för att säkerställa smidigt spelande.