Varför 16 GB RAM är den nya standarden för Windows-datorer

Viktiga takeaways

  • Microsoft trycker på för 16 GB RAM som minimum för nya enheter, möjligen för att stödja AI-baserade processer.
  • ”AI-datorer”, som kan drivas av AI eller ha AI-verktyg förinstallerade, kommer att kräva mer minne för att fungera korrekt.
  • Det kommande Windows 12 förväntas ha ett starkt fokus på AI, så att ha 16 GB RAM kommer sannolikt att vara nödvändigt för att få ut det mesta av det.

I takt med att operativsystemen blir mer komplexa stiger minimispecifikationerna för nya datorer för att uppfylla dem. Nya rapporter hävdar att Microsoft pressar på för att 16 GB RAM ska bli den minsta mängden minne för nya enheter. Men varför skulle det göra den förändringen, och är detta bra för dig?

Vad är RAM?

Pexels

För alla som är osäker på vad RAM är: det är en förkortning för ”random access memory”. Du kan föreställa dig det som storleken på din dators arbetsbord; ju mer utrymme den har att arbeta med, desto fler program kan den köras samtidigt utan att stöta på några problem.

Se till att kolla in vår förklaring om RAM som alla kan förstå.

Vad händer med RAM i Windows-datorer?

A TrendForce marknadsundersökningsrapport säger att Microsoft planerar att öka den minsta mängden RAM-minne som nya enheter har:

Microsoft har satt baslinjen för DRAM i AI-datorer till 16 GB. På lång sikt räknar TrendForce med att AI-datorer kommer att katalysera en ökning av den årliga efterfrågan på PC DRAM-bitar, med konsumentuppgraderingstrender som ytterligare ökar denna efterfrågan.

Just nu kan du köpa en ny dator med minst 8 GB RAM. Om denna rapport är korrekt kommer dessa modeller så småningom att fasas ut, och 16 GB-datorer kommer att ta deras plats som baslinjen.

Varför ställer Microsoft in en baslinje på 16 GB RAM?

Unsplash

Du kanske har märkt en intressant term i TrendForces citat: ”AI PCs.” Även om det kan låta obetydligt, är det därför Microsoft trycker på för mer RAM.

I skrivande stund vet vi inte exakt vad en ”AI PC” är. Vi vet att många företag utvecklar dem, och som du kan förvänta dig kommer de att ha artificiell intelligens i någon form.

En ”AI PC” kan vara en maskin där AI driver själva operativsystemet. Det kan också vara en flashig marknadsföringsterm för en vanlig dator med några enkla AI-verktyg förinstallerade. Oavsett hur AI-datorer går, kommer dessa speciella bearbetningsverktyg att behöva mer minne för att fungera korrekt.

Den potentiella installationen för Windows 12

Men varför är det Microsoft som sätter baslinjerna för AI-datorer? Svaret kan ligga inom Microsofts kommande ”Windows 12”-projekt.

Vi fick veta om existensen av Windows 12 i början av 2023. Det är fortfarande oklart om Windows 12 kommer att bli ett helt nytt operativsystem eller om det kommer att bli en betydande omarbetning av Windows 11. Källor hävdar dock att Windows 12 kommer att fokusera mycket på AI.

Vi ser redan bevis på att Microsoft gör en massiv förändring mot AI-baserade system. Allt du behöver göra är att starta upp en Windows-produkt, och det finns en god chans att du ser en Copilot-knapp på den någonstans.

Copilot är Microsofts personliga AI-assistent, driven av ChatGPT. Just nu kan du hitta en dedikerad Copilot-knapp på Windows 10 och 11, Microsoft Edge och Office. Företaget har redan släppt en fristående Copilot-app för Android också.

Windows 12 tros för närvarande ha ett releasedatum 2025, vilket ger Microsoft mycket tid att arbeta med att implementera artificiell intelligens i sitt operativsystem. Och för att människor ska få ut det mesta av Windows 12 behöver Microsoft nya datorer som har tillräckligt med RAM för att stödja det; därav förslaget på 16 GB.

Är det bra för dig att ställa in 16 GB RAM som den nya standarden?

Även om Microsoft har skäl att höja den minsta mängden RAM, är det lätt att vara skeptisk till dess påståenden. Vem säger att detta inte bara är ett drag för att öka efterfrågan på RAM och tvinga upp hårdvarupriserna? Är 16 GB RAM verkligen nödvändigt?

Om vi ​​föreställer oss en AI PC som en enhet som ständigt kör artificiell intelligens-baserade processer, så är 16 GB RAM mycket vettigt. Vi har tidigare diskuterat om 4 GB RAM är tillräckligt för Windows 11, och i det stycket drog vi slutsatsen att det är genomförbart att använda 8 GB RAM för att köra det men inte idealiskt.

Om 8 GB RAM redan är ”vändpunkten” för att köra Windows 11, kommer det troligen att lägga till AI-processer i mixen den faktor som driver kravet högre. Och även om vi inte har några hårda siffror på hur en AI-dator skulle prestera med 8 GB RAM, är det fortfarande en bra idé att gå in i den nya eran med minst 16 GB minne.

Hur mycket detta än kan låta som att Microsoft kommer med ursäkter för att sälja datorer med mer RAM-minne, håller dess påståenden mycket vatten. Vi får vänta ett tag och se vad det betyder med ”AI PC” innan vi fäller någon ytterligare bedömning.