Vad var Omegle? Och varför stängdes den av?

Viktiga takeaways

  • Omegle var en onlinechattplattform som kopplade ihop främlingar över hela världen för chatt- och videokonversationer. Den hade över 3 miljoner dagliga aktiva användare innan den stängdes av.
  • Användare kopplades slumpmässigt ihop med en annan användare och kunde börja chatta direkt utan att lägga till dem i deras nätverk. De kunde avsluta samtalet och starta ett nytt om så önskas.
  • Omegle mötte press och kritik på grund av kontroverser och olagligt innehåll. Trots ansträngningar för att hålla plattformen säker beslutade ägaren att stänga av den på grund av jobbets överväldigande karaktär.

Omegle var en populär chattjänst online som låter dig prata med främlingar från hela världen via chatt eller video. Men efter 14 år stängde Omegle ner för gott. Så, vad var Omegle, hur fungerade det och varför stängdes det av?

Vad var Omegle?

Leif K-Brooks, en 18-åring från Vermont, skapade onlinechattplattformen 2009. Dess primära syfte var att koppla samman främlingar från hela världen för att chatta och utbyta idéer.

År 2010 lade den till en videochattfunktion, så att användare kan se vem de pratar med. Enligt a uttalande av K-Brooksom internet är en global by, var Omegle tänkt att vara en av gatorna i den byn, där du kunde promenera och starta konversationer med människor längs vägen.

Strax innan Omegle lade ner den 8 november 2023 hade den över 3 miljoner dagliga aktiva användare, enligt Hjälp Lamavilket gör det till en av de största platserna för att prata med slumpmässiga främlingar.

Hur fungerade Omegle?

Omegle fungerade genom att para ihop dig med en annan användare. Detta gjordes slumpmässigt – du behöver inte lägga till den andra användaren i ditt nätverk för att chatta med dem. När Omegle fortfarande var aktiv behövde du bara gå till den officiella webbplatsen eller iOS-appen, och du kunde omedelbart börja chatta när du har parats ihop med en främling (även om du ibland måste bevisa att du inte är en bot).

Om du inte gillade hur konversationen gick kunde du klicka på Stopp-knappen för att avsluta chatten och sedan Ny för att få en ny konversationspartner. Alternativt kan du trycka på Esc en gång på tangentbordet för båda åtgärderna.

Omegle låter dig också få kontakt med personer som har liknande intressen när du fyllde i Vad vill du prata om? inlägg på hemsidan. Plattformen kan också importera dina intressen från Facebook om du tillåter det, vilket hjälper dig att få kontakt med likasinnade främlingar.

Plattformen hade flera andra lägen, inklusive Spy (frågeläge), som gjorde att du kunde ställa en fråga till två främlingar och se hur de diskuterade det. Det fanns också studentchatt, som lät eleverna komma i kontakt med sina kamrater. Detta behövde dock en verifierad e-postadress för utbildning innan du kunde använda den.

Varför stängdes Omegle av?

Den 8 november 2023 överraskades Omegle-fans när deras favoritchattplattform inte längre fanns. Istället för Omegles hemsida landade användarna på Leif K-Brooks brev till Omegles användare.

Han sa att även om det fanns många höjdpunkter under Omegles tid, mötte det också press, kritik och negativ feedback på grund av kontroverserna på plattformen.

Eftersom Omegle var anonym till sin natur, blev vissa användare uppmuntrade att visa olagligt innehåll.

Omegle vidtog åtgärder för att hålla den säker. Den introducerade moderering, lade till varningar och till och med ”övervakade” videochatt för att upptäcka dåliga skådespelare. Ändå var dessa steg inte särskilt effektiva, med vissa användare som hittade sätt att bli avstängd från Omegle.

Även om det kunde rapportera vissa användare till myndigheterna och stoppa brott, var dessa i stort sett ineffektiva. På grund av dessa problem bestämde sig K-Brooks för att stänga ner Omegle för gott. Enligt honom:

Att driva Omegle är inte längre hållbart, ekonomiskt eller psykologiskt. Ärligt talat vill jag inte få en hjärtattack i 30-årsåldern.

Och med det finns inte längre en av internets största chattplattformar.

Om du funderar på att flytta till ett Omegle-alternativ, se till att skydda din personliga information online för att vara säker. Det finns typer av information som du aldrig bör lägga ut online, även om en tjänst är anonym.

Omegle No More

Den anonyma chattplattformen gjorde det möjligt för miljontals användare att ansluta med varandra slumpmässigt. Det gjorde det möjligt för människor att se andra kulturer, prata om olika idéer och till och med ett fåtal hittade sin själsfrände på plattformen.

Men Omegle hade också sina problem. Ägaren beslutade att denna strid var för mycket för honom. Så vi säger hejdå till Omegle.