Vad tänkte Apple när det släppte Newton för 30 år sedan?

Dyk djupt in i Apples monumentala produkthistoria, och du kommer att upptäcka att Apple Newton alltid lyckas sticka ut från resten. Under den tid då folk egentligen bara kände till Apple för att sälja datorer, var Newton ett djärvt försök på vad en ny formfaktor kan vara för en.

Nu, trots Apples tappra ansträngningar, är Newton bara ett avlägset minne och en misslyckad vision. Men hur kom Newton till? Vad ville Apple ursprungligen ha för den här nya enheten i sin serie, och hur hamnade vi utan den 30 år senare?

Apples Newton: Framtidens bärbara, ficklöfte

När Newton först konceptualiserades 1987, var Steve Jobs avsatt från företaget han grundade (men han återvände senare förstås.) John Sculley var VD under Newton-eran, och han organiserade ett team för att utveckla en dator som var mer lik en surfplatta än något annat på marknaden. Den skulle vara tillräckligt portabel för att passa i din handflata, möjliggöra produktivitet när du är på språng och känna igen handstil som dess främsta innovation.

Faktum är att när folk hänvisar till Newton i allmänhet, hänvisar de nästan alltid till en hårdvaruprodukt som kallas MessagePad, vilket är ett namn som återigen förstärker betoningen på att skriva surfplattor. Newton är faktiskt Apples namn för hela sortimentet av produkter som innehåller denna teknik, men det används nu i vardagsspråk som ett övergripande namn.

Bildkredit: moparx/Flickr

Målet var att enheten skulle framstå som mer intelligent än den vanliga datorn, vilket banar väg för en framtid där tekniken bättre tillgodoser användarnas behov. Apple kom på marknadsföringstermen personlig digital assistent, eller PDA, för att beskriva Newton, och förkortningen slutade med att stanna kvar mycket längre än Newtons livslängd.

Medan handskriftsigenkänning var en flaggskeppsfunktion och ett smart framsteg för sin tid, kunde enheten trådlöst anslutas för att skicka e-post och filer, plus överlägsen antecknings- och organisationsförmåga över en större dator utan handskrift också. Det stödde också produktivitetsappar och spel från tredje part.

Vem var Apple Newton gjord för?

Apple riktade sig direkt till proffs med Newton. Mellan anteckningar och handstil, kalendern och organisationsverktygen och e-poststödet var detta en dator borta från din dator för alla med en portfölj. Att bära runt på en Newton innebar också att du inte skulle behöva flera bärbara datorer, planerare och miniräknare.

Bildkredit: Windell Oskay/Flickr

En professionell produkt kom också till en professionell kostnad: Newton debuterade med ett baspris på $699. Justerat för inflation är det 1 475 dollar idag – en oerhört mycket pengar för vad som egentligen var en glorifierad anteckningsbok med e-post. Medan det fanns en marknad för Newton landade priset bara inte, men det visade sig bara vara en av dess många brister.

Vad Apple fick fel och senare fick rätt

Apple avbröt till slut Newton fem år senare, 1998. Priset var helt enkelt för högt för att motivera, men produkten var också allvarligt plågad av sitt rykte om dålig handstilsigenkänning. Det som var tänkt att vara det främsta försäljningsargumentet för Newton ledde direkt till dess bortgång.

Newton var helt enkelt inte bra på sitt jobb: ord du skrev med pennan översattes inte korrekt till text. Apple släppte till och med senare versioner av Newton innan dess avveckling, vilket fixade många av de tekniska problemen, men vid den tidpunkten hade skadan redan skett.

Bildkredit: raneko/Flickr

Trots att Newton är en dud, är det lätt att se dess inflytande på Apples produkter idag. Den ursprungliga iPhonen tog upp det arv som Newton lämnade till världen. iPhones och iPads är moderna handdatorer maxade med funktioner som helt enkelt inte var möjliga på 90-talet.

När Steve Jobs först tillkännagav iPhone 2007, hånade han berömt idén om att behöva en penna hela tiden bara för att använda skärmen. Att ha en penna är användbart för vissa uppgifter, men han hade rätt i att det aldrig borde vara ett krav – vilket det var för Newton.

Apple fick också rätt storlek för iPhones och iPads, som förnuftigt tjänar två distinkta syften baserat på deras storlekar. Newton var för stor för en telefon men för liten för att fungera som en fullfjädrad surfplatta. Dessutom är de mycket billigare, har mycket fler funktioner och prestanda och ett heltäckande bättre användargränssnitt.

Kommer ihåg Apple Newton

På ett sätt kan man hävda att Newtons undergång i slutändan berodde på att det var ett koncept före sin tid. Tanken fanns där, men tekniken för att leverera den fanns inte. Även om det aldrig vann några hjärtan, satte det i grunden en färdplan för den fantastiska teknik vi har i våra händer nu.