Vad ska jag göra om jag inte kan uppgradera min dator till Windows 11?

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • Windows 10 kommer inte längre att ta emot uppdateringar, inklusive säkerhetskorrigeringar, efter dess livslängd i oktober 2025. Detta kommer att driva människor att uppgradera till Windows 11.
  • En rapport uppskattar att cirka 240 miljoner Windows 10-datorer kan hamna på soptippar efter operativsystemets slutdatum.
  • Alternativ för gamla Windows 10-datorer som inte kan uppgradera till Windows 11 inkluderar att betala för utökat support, kringgå Windows 11-kraven, prova Linux eller ChromeOS Flex eller att använda datorn för kreativa projekt.

När Windows 10:s slutdatum anländer den 14 oktober 2025, blir ämnet vad man ska göra med gamla datorer allt viktigare. Det enkla svaret är att uppgradera till Windows 11, men vad händer om du inte kan uppgradera? Är svaret på Windows 10?

Varför skulle folk slänga en Windows 10-dator?

Canalys publicerade en rapport om tillståndet för Windows 10-datorer i december 2023. I rapporten förutspår en analytiker att 240 miljoner Windows 10-maskiner kommer att hamna på en soptipp efter att slutdatumet har kommit. Vi har redan ett stort problem med e-avfall, och rapporten hävdar att det bara kommer att bli värre när folk börjar kasta ut sina gamla datorer.

Men varför skulle folk slänga helt bra maskiner som kör Windows 10?

Brist på uppdateringar efter slutet av livet

Unsplash

Människor kan inte hålla fast vid Windows 10 för alltid eftersom dess support har ett planerat slut. När detta händer kommer Windows 10 att sluta ta emot några uppdateringar från Microsoft. Detta är inte bara nya funktioner och buggfixar; den innehåller också säkerhetskorrigeringar.

Om några stora sårbarheter hittas i Windows 10 efter slutdatumet kommer Microsoft inte att fixa dem (kanske om de inte är riktigt dåliga). Detta i sig kommer att driva människor att sluta med Windows 10 och uppgradera till Windows 11. Tyvärr är det inte möjligt för alla att uppgradera till Windows 11.

Windows 11:s strikta hårdvarukrav

Unsplash

Vissa människor har inte uppgraderat till Windows 11 eftersom Microsoft inte tillåter dem. Om du öppnar Windows Update kommer det att tala om för dig om du kan uppgradera till Windows 11 eller inte.

Om denna kontrollör anser att din dator är för gammal för att köra Windows 11, kommer den inte att tillåta dig att installera det nyare operativsystemet. Att uppgradera din hårdvara kan hjälpa till att få din dator över gränsen, men om ditt system börjar visa sin ålder kan du behöva uppgradera så mycket hårdvara att det är bättre att köpa en ny maskin.

Hur du ger din Windows 10-dator ett nytt liv

Så vad kan du göra med en Windows 10-dator som inte kan uppgradera till Windows 11, men som du inte vill slänga ut eftersom det är helt ok maskinvara? Lyckligtvis finns det många sätt du kan rädda din Windows 10-dator från att bli en del av en soptipp.

1. Betala för Windows 10-support

Unsplash

Även om det inte är idealiskt, kan du betala för ytterligare Windows 10-supporttid. I skrivande stund vet vi inte hur mycket det kommer att kosta, men det blir en årlig avgift som förlänger ditt skydd till 2028. Microsoft kommer då att publicera säkerhetskorrigeringar för allvarliga utnyttjande.

Med tanke på hur den betalda supporten också kommer att upphöra så småningom, är den här planen bäst om du bara behöver, bokstavligen, köpa lite tid tills du kan få en ny dator som stöder Windows 11.

2. Gå förbi Windows 11:s systemkrav

Unsplash

Alternativt kan du kringgå Windows 11:s systemkrav. Detta hoppar över Windows 11:s hårdvarukontroller och låter dig installera det på vilken dator du vill.

Denna lösning är också unik, eftersom Microsoft antar att alla datorer som kör Windows 11 uppfyller systemkraven. Som sådan kanske du märker att Windows 11 körs långsammare än Windows 10, och vissa funktioner kanske inte fungerar korrekt för dig. Men det är fortfarande utan tvekan säkrare än att använda Windows 10 efter slutdatumet.

3. Prova Linux eller ChromeOS Flex

Pixabay | Unsplash

Termen ”Linux” räcker för att få alla Windows-fans att rycka till, men saker och ting har förändrats under åren. Även om det var sant att använda Linux för ett decennium eller två sedan var en stor inlärningskurva för dem som använder Windows, är moderna Linux-distros mycket mer användarvänliga. Det bästa av allt är att det finns massor av lätta Linux-distros som körs på gamla datorer.

Om det inte är idealiskt att välja en Linux-distro kan du prova ChromeOS Flex. Detta liknar att förvandla din dator till en Chromebook som kör ChromeOS, med några skillnader.

Vi har täckt dessa alternativ mer i detalj i vår guide för att återuppliva en gammal dator utan Windows.

4. Förvandla det till ett kreativt projekt

Pixabay

Alternativt kan du ta bort Windows 10-maskinen från internet så att angripare inte kan bryta mot den. När den väl är borta från nätet kan du förvandla datorn till ett kreativt projekt som fortsätter att tjäna dig även efter att du skaffat en ny dator. Kolla in unika kreativa projekt för att återanvända en gammal dator för mer information.

Så drastiskt som 240 miljoner datorer som går till deponi låter, du är fortfarande mästaren på vad som händer med din maskin när Windows 10:s slutdatum infaller. Och även om det kan vara frestande att slänga den och skaffa en ny dator, kan du använda den hårdvaran på ett bra sätt med alla möjliga alternativa metoder.