Vad ska du köpa 2024?

Viktiga takeaways

  • Mini-datorer erbjuder konkurrenskraftiga prestanda, ofta med bättre kylning och kraftfullare AMD APU:er än hittade bärbara datorer och vissa stationära datorer.
  • De ger också enkel åtkomst till portar, och deras portabilitet gör dem bekväma för produktivitet och användning i olika miljöer.
  • Mini-datorer är kostnadseffektiva jämfört med stationära datorer på grund av enklare konstruktion och minskade komponenter, men har begränsad uppgraderingsbarhet.

Mini-datorer har visat sig kraftfulla nog att arbeta och spela på eftersom hårdvarukomponenter blir kraftfullare för varje generation. Eftersom fler spel optimeras och hårdvaruutdata blir effektivare, kan en mini-PC vara ditt bästa köp av PC-hårdvara 2024.

Prestandajämförelser

Jhet Borja/MakeUseOf

Stationära datorer kommer alltid att vara betydligt kraftfullare än mini-datorer eftersom de har bättre kylning och fullstora grafikkort. Du bör dock inte underskatta prestandan hos en AMD APU.

APU:er har integrerad grafik, och AMD har lagt ner mycket arbete på att utveckla sådana för bärbara enheter som bärbara datorer, handhållna speldatorer och, naturligtvis, mini-datorer. Detta gör dessa APU:er designade för att hantera belastningar större än vad vi förväntade oss att de skulle göra.

Genom att placera dessa chips i mini-datorer med bättre kylning än bärbara och handdatorer kan tillverkare extrahera mer prestanda från dem, vilket gör prestandan per dollar ganska konkurrenskraftig jämfört med fullstora datorer med samma specifikationer.

Jämför till exempel $499 Beelink SER5 MAX:s Ryzen 7 5800H APU med en motsvarande stationär dator med en Ryzen 7 5700G APU. Nanoreview-riktmärken visa att de är ganska nära i prestanda, med liknande enkel- och multi-core prestanda. Förbyggda datorer på Amazon och Newegg kostar över 600 $, till och med upp till 800 $. Med jämförbar prestanda är det svårt att förneka att mini-datorn vinner i låg- till mellanklass prestanda.

Produktivitet och användarvänlighet

Kannon Yamada/MakeUseOf

Mini-datorer är funktionellt samma som en stationär dator. Men vad mini-datorn har över skrivbordet är den lätta åtkomsten. Du behöver inte krångla runt baksidan av din tunga dator med massor av kablar anslutna på baksidan av den, och du har tillgång till allt du behöver direkt på den lilla datorn på skrivbordet.

Mini-datorer behöver inte ens vara begränsade till IO och gränssnitt jämfört med moderkort i full storlek. MINISFORUM UM780 XTX (cirka 630-640 $) med en Ryzen 7 7840HS och 32 GB DDR5 RAM har fler gränssnitt än du kan förvänta dig av en liknande prissatt stationär dator. För en datorbyggd $650 med en Ryzen 7 7000 och 32 GB DDR5 RAM, måste du nöja dig med ett A620-moderkort. A-seriens AMD-moderkort har den lägsta specifikationen och har vanligtvis inte ens DisplayPort.

Om UM780 XTX:s portar inte räcker till kan du koppla in en höghastighets USB-C-hubb. USB-hubbar är vanligtvis jobbigt att använda på stationära datorer eftersom de har väldigt korta kablar, men med en mini-PC som sitter precis på ditt skrivbord är de korta kablarna faktiskt välkomna att lägga till mer IO utan att öka kabeltrassel.

Om du behöver få jobbet gjort snabbt samtidigt som du behöver ta ditt system med dig, kan du enkelt koppla in din mini-PC till din kontorsinstallation och börja arbeta. Du kan lika enkelt ta med den hem och koppla in den i din heminstallation, jobba där eller spela några spel genom att ansluta den till din TV.

Går en mini-dator att uppgradera jämfört med en stationär dator?

Uppgraderingsbarhet är mini-datorns svagaste punkt. Stationära datorer har nästan oändlig uppgraderingsmöjligheter där du enkelt kan byta ut alla större komponenter. Du kommer inte att kunna uppgradera en mini PC:s CPU/APU, men i många fall kan du uppgradera RAM och lagring med en SSD.

Även om du inte kan uppgradera APU:n har många mini PC-användare experimenterat med att lägga till kraftfulla externa GPU:er med varierande framgång. Detta öppnar upp för så mycket mer potential eftersom din mini-PC kan fungera som en ”arbetsdator” samtidigt som den är en kraftfull spelenhet om du kopplar in en extern GPU hemma.

Externa GPU-kapslingar är dyra, men de kan vara värt det om du vill att en dator ska göra allt åt dig.

Vad är kostnaden för en mini-dator kontra stationär dator?

Ste Knight/MakeUseOf

Överraskande nog har mini-datorer inte lika mycket av den ”bärbara skatten” jämfört med bärbara datorer, vilket gör att deras pris-prestanda-förhållande är ganska nära stationära datorer i många fall.

Visst, du saknar viktiga funktioner som en styrplatta, skärm och tangentbord om vi jämför en mini-dator med en bärbar dator, men vi jämför mellan mini-datorer och stationära datorer.

Vi har tagit $359 Beelink SER5 Mini PC med en Ryzen 7 5700U med 16 GB DDR4 RAM och en 500 GB SSD och jämfört den med samma delar som vi kan hitta på PC-delväljareoch mini-datorn vann med cirka 128 USD, och den stationära datorn kostade 487 USD (i skrivande stund – hårdvarupriserna varierar).

Detta beror på att en mini PC har ett mycket enklare fodral; den har redan ett moderkort, behöver inga extra fläktar och behöver inte en stor strömförsörjning. Den minskade kostnaden kommer med vissa uppoffringar, som den ovannämnda begränsade uppgraderingsmöjligheten och en effektbegränsad mobilklass APU istället för en stationär klass.

Mini PC vs. Desktop: Vilken typ av PC ska du köpa?

Om toppprestanda eller uppgraderingsbarhet inte är ditt största problem, är en mini-dator ett av de enklaste sätten att köpa en PC och få den att fungera direkt. Mini-datorer har mindre fotavtryck än bärbara datorer, vilket gör dem lätta att ta med sig i en mindre väska – så släng inte över mini-datorer när det kommer till din nästa hårdvaruuppgradering.