Vad ska du göra när en CAPTCHA inte fungerar eller misslyckas konsekvent?

CAPTCHA förhindrar automatisk trafik eller annan otillåten webbplatsaktivitet genom att kräva att användare identifierar sig som människor. Trots att de är ganska robusta kan de ibland inte fungera eller sluta fungera.

Om en CAPTCHA inte fungerar på din sida kan du ha fyllt i testet felaktigt, tillägg kan störa processen, du kanske inte är ansluten till internet, din IP-adress kan ha förbjudits eller din webbläsare kan vara föråldrad.

Här är några korrigeringar som du kan använda för att lösa det underliggande problemet och få CAPTCHA att fungera igen.

1. Utför grundläggande kontroller och korrigeringar

Innan du börjar felsökningsprocessen utför du följande kontroller och korrigeringar, eftersom de kan lösa problemet direkt:

  • Stäng webbsidan där CAPTCHA inte fungerar och öppna den igen.
  • Stäng och starta om webbläsaren för att åtgärda eventuella tillfälliga problem.
  • Kontrollera andra öppna flikar för att säkerställa att CAPTCHA-verifieringssidan inte öppnas mer än en gång. Om den är öppen två gånger eller mer, stäng alla flikar utom den som innehåller webbsidan du tänker besöka.

2. Se till att du fyller i CAPTCHA korrekt

Allt eftersom robotar har blivit allt skickligare på att gissa text-CAPTCHA, har Google lagt till fler visuella element för att göra dem svårare att gissa. De CAPTCHA som används idag är så kreativa att de kan förvirra även människor.

Om det här är första gången du ser CAPTCHA som hindrar dig från att komma igenom, kan du fylla i den felaktigt. Titta därför på det från olika vinklar och se om du kan lösa det. Om du har några tvivel, be om förslag från någon annan.

Men om du är helt säker på att du fyllde i CAPTCHA korrekt, men den vägrar släppa igenom dig, eller så laddas CAPTCHA inte alls, gå vidare till nästa steg.

3. Se till att Internet fortfarande är anslutet

När du fyller i CAPTCHA måste din enhet vara ansluten till internet. Om internet kopplas ur mitt i verifieringsprocessen kan det hända att CAPTCHA inte laddas helt, uppvisa ett fel eller misslyckas.

För att utesluta denna möjlighet, se till att din enhet fortfarande är ansluten till internet. Om den redan är ansluten, kontrollera stabiliteten för din internetanslutning. Om anslutningen är stabil är problemet inte med internet, så utför de återstående kontrollerna.

4. Inaktivera Auto CAPTCHA Solver Extensions

CAPTCHA-lösartillägg fyller CAPTCHA automatiskt, vilket sparar tid och ansträngning för användare. Vissa av dem låter dig till och med kringgå verifieringsprocessen.

Även om dessa tillägg kan vara till hjälp, är de kända för att störa CAPTCHA-verifieringsprocessen, vilket gör att den misslyckas eller helt enkelt inte visas. För att förhindra att det händer, stäng av de automatiska CAPTCHA-lösartilläggen som du använder just nu.

Processen att ta bort eller stänga av tillägg är enkel. Avaktivera dem därför, uppdatera sidan och fyll i CAPTCHA igen. Om problemet kvarstår, starta om din router.

5. Starta om din router

Googles reCAPTCHA kan också misslyckas med att fungera eller blockera dig från att klara verifieringskontrollen om din IP-adress förbjuds på grund av misstänkt aktivitet. Du kan också stöta på det här problemet om du inte rensar routerns cache under en längre tid.

För att eliminera båda möjligheterna bör du starta om din router, vilket kommer att tilldela din enhet en ny IP-adress och rensa dess cache, vilket eventuellt löser problemet.

6. Inaktivera VPN eller proxyserver

Att använda ett VPN maskerar din IP-adress, vilket döljer din plats, och krypterar dina data, vilket döljer din surfaktivitet, vilket gör din surfupplevelse säkrare.

Vanligtvis tilldelar gratis VPN dig en delad IP-adress, vilket innebär att andra användare som är anslutna till samma server också använder samma adress. Om Google flaggar en användares aktivitet av någon anledning kommer den att skickas vidare till dig om du ansluter till Googles server med samma IP-adress.

På grund av det, även om en VPN kan förbättra din integritet, kan den delade IP-adressen göra att reCAPTCHA inte fungerar. Därför bör du stänga av alla VPN- eller proxyservrar du använder för närvarande.

7. Byt webbläsarprofil

Att surfa på webben som gäst eller få din e-post kopplad till din webbläsarprofil flaggad av Google, Microsoft eller en annan leverantör kan också hindra verifieringsprocessen. För att utesluta denna möjlighet, vidta följande steg:

  • Om du är inloggad som gäst, logga in med din e-postadress.
  • Om du redan är inloggad med ett e-postkonto, byt till ett annat.
  • Prova InPrivate-fönstret eller inkognitoläget för att säkerställa att det inte är ett profilspecifikt problem.

8. Kontrollera om det finns webbplatsspecifika problem

Google kräver att administratörer konfigurerar reCAPTCHA på sin webbplats för att aktivera verifieringskontrollen. Om ägaren av en webbplats felkonfigurerar den eller gör ett misstag under installationsprocessen, kommer du sannolikt att stöta på problem i användargränssnittet.

Därför är det avgörande att utesluta denna möjlighet. För att göra detta, besök andra sidor på samma webbplats. När du uppmanas att slutföra verifieringskontrollen, försök att lösa CAPTCHA och se om det fungerar korrekt.

Om problemet kvarstår på alla webbplatssidor är det troligen ett webbplatsspecifikt problem. Rapportera i så fall problemet till webbplatsadministratören.

9. Se till att din webbläsare är uppdaterad

Din webbläsare bör vara helt uppdaterad för att få en smidig webbupplevelse. Om du inte uppdaterar din webbläsare regelbundet missar du viktiga säkerhetsuppdateringar, vilket gör din webbläsare mindre säker.

Utan dessa säkerhetsuppdateringar kanske webbläsarens säkerhetsfunktioner som reCAPTCHA-verifiering inte fungerar korrekt. På grund av detta, om ingen av ovanstående korrigeringar har hjälpt dig att identifiera problemets primära orsak, se till att din webbläsare är uppdaterad.

För att uppdatera Google Chrome, klicka på de tre vertikala prickarna i det övre högra hörnet och gå sedan till Hjälp > Om Google Chrome. Om en uppdatering väntar kommer Chrome att installera uppdateringen automatiskt, eller så ser du meddelandet ”Chrome är uppdaterad” som indikerar att webbläsaren är uppdaterad.

Precis som Google Chrome tar processen att uppdatera Mozilla Firefox och Microsoft Edge bara några minuter.

Slutför verifieringsprocessen framgångsrikt

Att se en CAPTCHA misslyckas eller inte visas korrekt kan vara frustrerande. Förhoppningsvis förstår du nu bättre vad som kan störa verifieringsprocessen. Om du tillämpar de korrigeringar som nämns ovan kommer du med största sannolikhet att kunna lösa problemet och besöka webbsidan du letar efter.