Vad, hur, när – alla frågor om uppsägningstid besvarade

Uppsägningstiden är som en mysterielåda; man vet aldrig vad som är på väg att dyka upp. Jo, när en anställd/enskild person är i en uppsägningstid, då finns det många tvivel och frågor som dyker upp. Men för det mesta får vi inte svaren vi letade efter😔.

Tja, jag skulle vilja säga att du är på rätt plats eftersom vi i det här inlägget kommer att lösa alla dina tvivel medan du är i din uppsägningstid.

Men först måste vi förstå vad en uppsägningstid är, både ur ett anställd- och HR-perspektiv (Human Resources).

Vad är en uppsägningstid?

Det finns en tid i varje anställds liv när de vill förändra sin nuvarande organisation. Detta kan bero på flera anledningar, som bättre möjligheter, felaktig lönebenchmarking, nya roller, nya platser och många fler. Men du kan bara inte lämna en organisation på en dag.

Innan du går med i någon organisation finns det en pakt som undertecknas mellan en anställd och arbetsgivaren. Enligt det måste den anställde när den anställde vill lämna företaget tillbringa några extra dagar/månader (vilket bestäms gemensamt) innan de lämnar.

De extra dagarna kallas för uppsägningstid. Och räkningen börjar från den dag du lägger ditt uppsägningsbrev.

PS: Om du inte är säker på hur du ska skriva det avskedsbrevet, prova dessa AI-skrivgeneratorer för inspiration!

Uppsägningstid ur en anställds perspektiv

Som anställd, anta att du har en bättre möjlighet i någon annan organisation. Men du måste tillbringa 30 dagar (till exempel) som din uppsägningstid i ditt nuvarande företag. Så, vad bör ditt förhållningssätt eller perspektiv vara?

Först och viktigast av allt, avsluta alla viktiga projekt/uppgifter som har tilldelats dig. För det andra, se till att ta alla nödvändiga dokument som har åtagit sig till dig innan du går med i företaget. Dessa dokument är ett erfarenhetscertifikat, projektcertifikat, rekommendationsbrev och många fler.

En annan viktig sak är att förbereda dig för en ny roll i din kommande organisation. Börja göra din research och studera om den kommande rollen och ansvaret.

Jag tycker personligen att du också bör undersöka kulturen och arbetsmiljön i ditt nya företag. Att gå in i ett nytt fungerande ekosystem är alltid utmanande, så det är bättre att du är förberedd.

Istället för uppsägningstiden, att lägga till en hastighetsbrytare till dina planer, kan du alltså använda den som välbehövlig tid för att samla dina resurser, prestationer och utmärkelser samtidigt som du lämnar din nuvarande arbetsgivare på ett bra sätt!

💡Tips: Ta kontakt med dina kommande kollegor för att veta om kulturen under din uppsägningstid.

Uppsägningstid ur HR-perspektiv

När en anställd ansöker om uppsägningstid blir HR-avdelningen aktiv. Beroende på den anställdes roll och ansvar måste de leta efter en potentiell ersättare.

Personalrekryterare Välj karriärkoncept

Ju högre roll, desto mer utmanande blir det att hitta en bra ersättare, vilket är anledningen till att det är så viktigt med rätt anställningsvärde. I vissa fall kan du (en anställd) få något moterbjudande från ditt nuvarande företag. Detta kan vara en form av erkännande av anställda som löneförhöjning eller befordran.

Beroende på din betydelse kommer HR-teamet att försöka behålla dig i organisationen. Det kan ge dig mycket frihet att förhandla. Men om personen vill lämna företaget, kommer HR-teamet att leta efter en ny person för den rollen och be om remisser från anställda.

Sedan startar hela anställningsprocessen. Detta tar mycket tid, men de måste få ombord någon innan du lämnar så att de kan förstå arbetet där du har lämnat det.

Läs också: Letar du fortfarande efter det perfekta jobbet? Bli av med nerverna med dessa AI-drivna intervjuförberedande plattformar!

Jo, beroende på roll kan uppsägningstiden variera. Så låt oss ta en titt på några vanliga frågor:

Vanliga frågor om meddelandebetalning

#1. Hur bestämmer man längden på en uppsägningstid?

Det finns ett enkelt mantra: ju högre roll, desto längre uppsägningstid. Detta kan dock variera. Innan du går med i ett företag, se till att gå igenom och diskutera alla villkor med rekryteringschefen.

Särskilt uppsägningstiden, eftersom en uppsägningstid kan vara 15 dagar upp till 90 dagar. Om du är provanställd/deltidsanställd är din uppsägningstid vanligtvis kortare än om du är fast anställd.

Uppsägningstiden varierar dessutom från bransch till bransch. Om du kommer från IT-branschen kan du räkna med en uppsägningstid på upp till 90 dagar.

💡Tips: Innan du går med i en ny organisation, se till att göra din research om uppsägningstiden. Slutligen, se till att diskutera det med din rekryteringschef.

#2. Hur lämnar man uppsägning till sin arbetsgivare på rätt sätt?

Det här är den vanligaste frågan som kommer upp. Låt mig säga dig, det är inte så lätt som det låter. Detta beror på att det inte är så lätt att släppa taget om en potentiell anställd, så att du kan ställas inför några utmanande frågor. Det kan vara antingen från din chef eller din anställningschef.

Så, vad bör vara rätt tillvägagångssätt för att lämna uppsägning till din arbetsgivare? Följ dessa steg:

Steg 1: Gör en plan och sammanställ ett e-postmeddelande
Ja, du gör en plan och skriver ett e-postmeddelande med en bra mall eller format. Planera i förväg när det blir din sista dejt. Hur kommer du att berätta för dina kollegor om det? Vad är dina framtidsplaner? Det är väldigt enkla frågor, men ganska svåra att ge ett övertygande svar.

Så det är bättre att du planerar det i förväg för, kom igen! Ingen vill lämna en organisation som ger ett dåligt/förvirrande intryck.

Steg 2: Schemalägg ett möte med din chef/HR
Det är bättre att ha en direkt inställning till din chef och HR för att diskutera din avgång snarare än att prata via e-post. Var öppen med dina tankar och var respektfull mot företagets bidrag till din tillväxt/framgång.

Steg 3: Erbjud din hjälp i övergångsprocessen.
När företaget börjar leta efter din ersättare. Se till att ta steget upp och hjälpa dem att ta intervjuer/utbilda en ny kandidat.

Inte bara du kommer att lägga dina sista bidrag till företaget. Dessutom kan du enkelt presentera det arbete du lämnar bakom dig för den andra personen att ta över.

Steg 4: Avsluta ditt arbete och vinka adjö
Använd uppsägningstiden för att slutföra dina ofullständiga uppgifter, och när dagen kommer, se till att ta itu med alla större och mindre bidrag. Det är alltid känslosamt att lämna en plats där man har jobbat så länge.

Så avsluta det med en positiv ton. Jag minns min sista dag i mitt tidigare företag; mina sista rader var, ”Kom ihåg killar! Farväl är inte för alltid.”

Varför blir jag känslosam när jag skriver den här artikeln😢?

#3. Kan en arbetsgivare neka en uppsägningstid?

Tja, detta är ett av de diskuterade ämnena. Men svaret är ”ja” och ”nej”. Låt mig förklara, ”Ja”, de kan neka en uppsägningstid. Men, om du har gett uppsägningsbrevet, så har du redan framfört din önskan att du inte längre vill arbeta med dem. Så när du har avslutat din uppsägningstid behöver du inte dyka upp på jobbet.

Men i vissa fall om du vill lämna företaget omedelbart utan att avtjäna uppsägningstiden. Då kan arbetsgivaren neka din uppsägningstid, och dessutom kan det bli några rättsliga åtgärder.

Konsekvenserna kan variera beroende på villkoren i det kontrakt som har tecknats mellan dig och företaget innan du gick med i organisationen.

💡Tips: Se till att diskutera alla saker innan du går med i en organisation, inklusive konsekvenserna av att inte avtjäna uppsägningstiden.

#4. Vad är en lagstadgad och avtalsenlig uppsägningstid?

Jo, det finns många typer av uppsägningstid. Två av de vanligaste är dock lagstadgade och avtalsenliga uppsägningstider. Så låt oss ta en titt på:

Lagstadgad uppsägningstid
Organisationer måste meddela innan de säger upp en anställds anställning enligt villkoren i avtalet. Uppsägningstidens längd varierar beroende på hur länge den anställde varit anställd i företaget, till exempel en vecka för ett år, två veckor för ett andra år osv.

Avtalsmässig uppsägningstid
Detta är uppsägningstiden som anges i anställningsavtalet. Varaktigheten kan inte förkortas och är längre än en lagstadgad uppsägningstid. Beroende på kontraktet kan både arbetsgivaren och arbetstagaren bli skyldiga att säga upp olika långa uppsägningar.

#5. Har du rätt till semester under uppsägningstiden?

Detta är en annan intressant/vanlig fråga. Så i teorin, ja, du kan ta ut semester under uppsägningstiden.

Ändå, återigen, allt beror på villkoren i kontraktet.

Dessutom kan en anställd begära att få använda sin återstående lagstadgade årliga ledighet. Semesterns längd kan dock bestämmas utifrån de dagar du har kvar i företaget.

#6. Vad är den typiska uppsägningstiden.

Nyfiken på om gräset är grönare på andra sidan? Tja, här är några typiska uppsägningstider mellan länder för att hålla dig informerad.

Amerikas förenta stater (USA):
Bra för folket i USA. Uppsägningstiden här är kortare jämfört med andra länder. Uppsägningstiden här kan variera från 2 veckor till 4 veckor (15-30 dagar).
Men ja, ju högre inlägg, desto längre varsel.

Storbritannien (Storbritannien):
Här, i Storbritannien, är uppsägningstiden generellt sett längre än i USA. Här kan uppsägningstiden variera från 1 till 3 månader.

Australien:
Precis som USA har Australien en liknande uppsägningstid på 2-4 veckor.

Europeiska unionen (EU):
Uppsägningstiden kan variera från land till land enligt deras respektive arbetslagar. Utbudet är dock detsamma som i Storbritannien, på 1 till 3 månader.

Singapore:
Singapore är känt för sin strikta och disciplinerade arbetskultur. Här är uppsägningstiden på den längre sidan, från 1 till 3 månader.

Indien:
I Indien kan uppsägningstiden variera från 1 till 3 månader.
Tänk på att ovanstående siffror bara är genomsnittliga uppsägningstider, eftersom vi redan har diskuterat att det finns flera faktorer som påverkar längden på en uppsägning.

#7. Vad är Garden Leave?

Tja, detta måste vara en ny term för de flesta. När en anställd tar ”trädgårdsledighet” arbetar de antingen på distans eller håller sig borta från kontoret under uppsägningstiden.

Den enskilde är fortfarande på lönelistan och håller på att lämna sitt jobb, men de får inte anmäla sig till jobbet eller påbörja några andra jobb medan de är trädgårdslediga.
I ett nötskal, du behöver inte komma till kontoret; du kan arbeta på distans och du får betalt!

#8. Vad är Pay in Lieu?

Lön/betalning i stället för uppsägning gör att en individs anställning kan sägas upp omedelbart utan krav på att de ska avsluta eller arbeta sin uppsägningstid. Istället kompenserar organisationen den avgående medarbetaren för vad de skulle ha tjänat om de lagt in sin fulla uppsägningstid.

Läs också: Söker du jobb och är du trött på att skriva de där följebreven? Låt AI göra jobbet åt dig med dessa AI-följebrevsgeneratorer för att förenkla din jobbansökningsprocess!

Författarens anteckning

Jag hoppas att inlägget gav dig insikter om uppsägningstider och att jag lyckas lösa alla dina tvivel.

Medan många anställda klagar på att tiden drar ut under uppsägningstiden på grund av spänningen att gå med i ett nytt företag, är det vettigt att njuta av dina sista dagar hos din nuvarande arbetsgivare och binda upp alla lösa trådar.

Nästa upp, kolla dessa: Employee Data and Statistics to Understand Employment Trends