Vad du ska titta efter när du köper programvara för videoredigering

Viktiga takeaways

  • Överväg ditt redigeringsmål för att bestämma det bästa videoredigeringsverktyget för dig. Olika verktyg riktar sig till olika användningsfall, så bestäm om du behöver något för en hobby eller en professionell karriär.
  • Leta efter användarvänliga gränssnitt och överväg vilken nivå av anpassning du vill ha. Vissa verktyg erbjuder enklare gränssnitt med grundläggande funktioner, medan andra har mer avancerade funktioner.
  • Ta hänsyn till kompatibilitet med ditt operativsystem och föredragna videoformat. Tänk också på hårdvarukraven för programvaran du funderar på för att undvika oväntade uppgraderingar.

Även om du kanske känner att alla videoredigeringsverktyg tävlar mot varandra, så är det inte riktigt fallet. Alla verktyg som finns på marknaden som Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, Filmora och Lightworks riktar sig till olika typer av användningsfall.

Innan du investerar i ett verktyg för dig själv, överväg ditt redigeringsmål. Vill du ha något för en hobby, eller försöker du nu göra din hobby till en professionell karriär? Gör du en film eller förbereder du helt enkelt för en extrakurs?

Ditt redigeringsmål hjälper dig att bestämma det verktyg som är bäst för dig. Men om du är förvirrad mellan några val i samma kategori (dvs. iMovie och Filmora), överväg faktorerna nedan.

1. Användarvänligt gränssnitt

Eftersom gränssnittet för videoredigeringsverktyget är vad du skulle använda hela tiden för att redigera videorna, bör användarvänlighet vara din utgångspunkt. Som nybörjare behöver du något som har en tydlig och lättförståelig layout.

Det är viktigt att du förstår att detta trots allt är medieredigeringsverktyg. De har naturligtvis en viss grad av komplexitet på grund av det otroliga antalet funktioner de har. Om du använder ett gränssnitt som är för enkelt (som iMovie) skulle du sannolikt kompromissa med funktioner och redigeringsmöjligheter.

Vissa erbjuder dock nästan samma funktionalitet, men bättre (eller enklare) gränssnitt. Till exempel erbjuder Final Cut Pro ett mycket enklare gränssnitt jämfört med Adobe Premiere Pro, men båda erbjuder liknande funktioner. Men då möjliggör Premiere Pro bättre anpassning av gränssnittet, där du kan dra och släppa olika sektioner och skapa en arbetsyta som är mer lämpad för din bekvämlighet.

För alla verktyg som du överväger, titta på videor från YouTube där redaktörer går igenom dem. Detta kommer att ge dig en god uppfattning om gränssnittets vänlighet och anpassningen som det erbjuder.

2. Funktioner och funktionalitet

Nästa sak du behöver hålla utkik efter är funktionerna som verktyget du funderar på erbjuder. Bra videoredigeringsprogram bör innehålla grunderna som tidslinjeredigering, visuella övergångar, texter och videoexport av hög kvalitet.

Den borde också ha mer avancerade funktioner som färggradering, maskering och spårning, nyckelbild, ljudmixning, kapslade sekvenser – och listan fortsätter. Ju fler funktioner, desto bättre.

Du kan börja med iMovie om du behöver ett superenkelt gränssnitt med bara grundläggande funktioner. Om du vill ha avancerade funktioner, men ändå behålla enkelheten och priset hos iMovie, välj Final Cut Pro. Adobe Premiere Pro skulle vara din bästa insats om du vill lägga till fler funktioner till leken och ha en anpassningsbar arbetsyta.

Gå bara med avancerad programvara som Avid Media Composer när ditt mål är filmskapande och du vill ha en allt-i-ett-installation med i stort sett alla möjliga videoredigeringsfunktioner.

3. Kompatibilitet

Vissa videoredigeringsverktyg fungerar bättre på Mac, medan andra har bättre prestanda på Windows. Kompatibilitet är viktigt här, eftersom det kan påverka mängden tid och ansträngning du lägger ner (genom att sakta ner dig). De flesta delar av videoredigeringsprogram är kompatibla med flera operativsystem, men vissa fungerar bara på Mac (t.ex. Final Cut Pro och iMovie).

Se sedan till att programvaran du överväger stöder de videoformat du oftast redigerar. Medan i stort sett all videoredigeringsprogram fungerar med vanliga format som MP4, MOV och AVI, finns det undantag. Om du spelar in ProRes-video på din iPhone får du bättre prestanda genom att redigera den med Final Cut Pro.

Det är också viktigt att överväga hårdvarukraven. Många av de avancerade verktygen som Premiere Pro drar nytta av mer RAM och snabbare SSD:er och processorer. Verktyg som DaVinci Resolve och Lightworks är bättre för lägre hårdvara.

Se till att du inte köper programvara på grund av dess gränssnitt och funktioner bara för att ta reda på att det kräver att du uppgraderar din dator för att vissa funktioner ska fungera.

4. Prestanda och hastighet

Prestanda för videoredigeringsprogram hänvisar till hur smidigt redigeraren kan svara på din input (dvs. att spela upp videor eller att applicera visuella effekter). Det hänvisar också till den tid det tar för redigeraren att rendera och exportera filerna i hög kvalitet.

Även om ditt system (processorn, RAM-minnet och grafikprocessorn) till stor del bidrar till prestandan, spelar mjukvaruoptimering också en nyckelroll. Så leta efter videoredigeringsprogram med funktioner som GPU-acceleration och proxyredigering.

GPU-acceleration delar redigeringsbelastningen med GPU:n för att öka prestandan, medan proxyredigering gör det lättare att redigera högupplösta videor – detta är särskilt viktigt för 4K (eller högre) videor.

De flesta videoredigeringsprogram stöder GPU-acceleration och proxyredigering, tillsammans med många andra prestandaförbättringsfunktioner. Men optimeringsnivån och hur all den processorkraften används kan påverka prestandan i hög grad. Det är här att läsa recensioner hjälper dig.

5. Kostnader

De flesta videoredigeringsapplikationer (som Adobe Premiere Pro, Filmora och Avid Media Composer) har gått över till prismodellen SaaS (Software-as-a-service), där de bara erbjuder prenumerationsplaner nu. Endast ett fåtal andra, som DaVinci Resolve Studio och Final Cut Pro, erbjuder fortfarande livstidserbjudanden med en engångsförskottsbetalning.

Så om du inte är på marknaden för DaVinci Resolve eller Final Cut Pro, bestämma dig för ett abonnemang, vilket vanligtvis kostar dig uppemot $20/månad. Priset per månad varierar beroende på vilka funktioner du vill ha.

Kom ihåg att om du vill redigera enkla videor behöver du inte betala – du kan använda gratisprogram som Filmora eller iMovie. Överväg bara att investera i ett verktyg om du på allvar vill göra en professionell karriär inom videoredigering och måste redigera högupplöst video.

6. Licensiering och dolda avgifter

Om du använder en gratisversion av ett videoredigeringsverktyg kommer du sannolikt bara att ha en licens för personligt bruk, där din video kommer att ha verktygets vattenstämpel (dvs. en liten ”Filmora” i hörnet av din video) . För att ta bort den vattenstämpeln måste du prenumerera på verktyget, som också i de flesta fall ger dig en kommersiell licens.

En extremt viktig faktor att ta hänsyn till är vilken typ av privilegier du får för dina pengar. Till exempel ger Filmoras ”Perpetual Plan” dig bara tillgång till en viss version av Filmora. För att uppgradera till en nylanserad version måste du betala en extra uppgraderingsavgift och troligen en reviderad (och förhöjd) prenumerationsavgift.

Dessa avgifter är dolda i den meningen att de inte är fördefinierade och de nämns inte uttryckligen i pristabellen. Andra verktyg kan också ha liknande förutsättningar. Du kan bara lära dig om dem genom att läsa deras vanliga frågor eller länkade dokument i pristabellen (villkor).

Ditt slutmål kommer att avgöra din ideala videoredigeringsprogramvara

Att välja rätt videoredigeringsprogram är ett stort hinder när du bara försöker börja inom detta område. Beroende på videons stil kan ditt val av vapen vara så enkelt eller så komplext du vill.

Annonsskapande, kortformat innehåll och film är alla olika stilar, så de kräver programvara som passar dem perfekt. I samtliga fall avgör det slutmål som du vill uppnå med verktyget vilket verktyg du ska investera i.