Vad det betyder och hur man åtgärdar det

Felmeddelanden är ett enkelt och bekvämt sätt att meddela användare om ett problem med deras enhet eller programvara. Du har förmodligen stött på många felmeddelanden genom åren, men några är förbryllande och svåra att kringgå. Googles ”ovanliga trafik från ditt datornätverk” är en av dem. Så vad är det? Och vad kan du göra åt det?

Vad är Googles ”Ovanlig trafik”-felmeddelande?

Googles ovanliga trafikfel kan uppstå i vilken webbläsare eller enhet som helst. Du kommer att stöta på det när du skriver en fråga i Googles sökruta och trycker på sök eller använder adressfältet för att hitta det du letar efter (om Google är inställt som din standardsökmotor). Det står:

Våra system har upptäckt ovanlig trafik från ditt datornätverk. Den här sidan kontrollerar om det verkligen är du som skickar förfrågningarna och inte en robot.

När du får det här felmeddelandet visas din IP-adress (Internet Protocol) nedan, och det finns också en tidsstämpel som visar när det inträffade. För att fortsätta surfa måste du lösa CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) och verifiera att du inte är en robot.

Du kan också få ett meddelande som lyder:

Detta nätverk är blockerat på grund av oadresserade missbruksklagomål om skadligt beteende. Den här sidan kontrollerar om det verkligen är en människa som skickar förfrågningarna och inte en robot som kommer från detta nätverk.

Det finns flera andra varianter, men poängen med Googles ”ovanlig trafik från ditt datornätverk”-felmeddelanden är att den tror att du är en bot eller en illvillig aktör. För att bekräfta att du inte är någon av dem ber Google dig att lösa ett snabbt pussel. Detta är en standardsäkerhetsåtgärd som används av otaliga webbplatser och onlinetjänster.

Att lösa en CAPTCHA då och då är inte ett problem i sig. Men här är problemet: oftare än inte kommer felmeddelandet att kvarstå även om du löser CAPTCHA. Det kommer att dyka upp varje gång du försöker använda Google-sökning, vilket gör det otroligt svårt att surfa och tvingar dig att använda en annan och potentiellt mindre exakt sökmotor.

Varför du får felmeddelandet ”Ovanlig trafik”.

Det finns sju möjliga orsaker till att du kan få detta irriterande felmeddelande. Även om de flesta är godartade kan det också vara ett tecken på ett säkerhetsintrång att få den här uppmaningen.

1. Googla för snabbt

Du kan få meddelandet ”ovanlig trafik” eftersom du är för snabb för Google och snabbt matar in olika söktermer. När du gör detta upprepade gånger under en längre period kan Google misstolka din aktivitet som en programmerad bot.

2. Använda automatiserad programvara

Du kan få det här felmeddelandet om du använder automatiserad programvara av något slag. Till exempel, ett sökordsforskningsverktyg som skrapar in frågor som människor anger i Googles sökruta eller liknande programvara som sökmotoroptimering (SEO)-proffs förlitar sig på för att utföra sitt jobb.

3. Dela ditt nätverk med andra människor

Du kan få felmeddelandet ”ovanlig trafik” när du använder ett offentligt Wi-Fi – eftersom många andra personer troligen är anslutna till samma nätverk och söker på Google, kan programvaran flagga förfrågningarna som automatiserade. Detta kan också hända när flera personer använder ditt hemnätverk samtidigt.

4. Använda ett VPN

Att surfa på webben genom programvaran Virtual Private Network (VPN) eller använda en proxy-webbläsarplugin kan ibland leda till att Google visar dig felmeddelandet ”ovanlig trafik” och kräver att du löser en CAPTCHA. Om du till exempel använder Tor-webbläsaren och försöker använda Google-sökning kan det resultera i ett ”ovanlig trafik”-fel eftersom din förfrågan dirigeras genom olika adresser. Google tar det för att betyda att något skumt pågår och presenterar felmeddelandet.

5. Använda vissa tillägg

Vissa webbläsartillägg kan också lura Google att tro att trafiken från ditt nätverk inte är organisk, särskilt tillägg som skickar automatiska frågor, eller åtminstone verkar göra det. Webbskrapande tillägg och tillägg som används för SEO-forskning kommer att tänka på.

6. Din programvara är föråldrad

Du kan få det här felmeddelandet eftersom din programvara är föråldrad. Kanske har din VPN inte uppdaterats på ett tag, eller så är din webbläsare för gammal, så Google misstänker misstänkt och botliknande beteende.

7. Du är under attack

När det finns ett ovanligt problem med din internetanslutning eller enhet som vägrar att försvinna, finns det alltid möjligheten att en hotaktör eller skadlig programvara (det vill säga skadlig programvara) är att skylla på.

Så här åtgärdar du felet ”Ovanlig trafik från ditt datornätverk”.

Nu när du vet vad som kan orsaka detta felmeddelande är det dags att ta itu med grundorsaken. Den goda nyheten är att du sannolikt inte har något att oroa dig för. Om du söker för snabbt eller använder ett sökordsforskningsverktyg kan du lösa problemet genom att rensa webbläsarens cacheminne, historik och cookies.

  • Om du använder en Chromium-baserad skrivbordswebbläsare som Chrome, Edge eller Opera är det enklaste och snabbaste sättet att trycka på Ctrl + Skift + Delete. När du har gjort det kommer en popup-meny att visas. Här kan du välja vilka objekt som ska rensas. Samma genväg fungerar även i Safari och Mozilla Firefox.
  • Processen är något mer komplicerad på mobila enheter men praktiskt taget identisk på alla webbläsare. För att rensa cache och cookies måste du komma åt webbläsarens Inställningar-meny och navigera till Rensa webbläsardata eller Rensa historik och webbplatsdata.

Nu, om du misstänker att en VPN, proxy eller annan programvara på din enhet är skyldig, inaktivera dem helt enkelt och se om felmeddelandet försvinner. Om det misslyckas, försök att starta om modemet eller routern manuellt. Koppla ur den, vänta några minuter och koppla sedan in den igen. Alternativt kan du trycka på återställningsknappen på baksidan.

Om du tror att ett webbläsartillägg är att skylla på, inaktivera eller ta bort det. Om du använder Chrome (eller en liknande, Chromium-baserad webbläsare), klicka på den lilla pusselikonen i adressfältet, leta reda på tillägget som kan orsaka problemet och inaktivera eller ta bort det. I Firefox kan du göra detsamma genom att klicka på menyknappen (de tre staplarna) och navigera till Tillägg och teman > Tillägg.

Nu, här är de dåliga nyheterna: om inget av ovanstående fungerade, kan din säkerhet äventyras. Detta är fallet om du märker andra tecken på en malwareinfektion eller säkerhetskompromettering: eftersläpning, överhettning, systemkrascher, popup-meddelanden, annonser och så vidare.

Vissa skadliga program är svåra att upptäcka och fungerar i bakgrunden, skickar upprepade förfrågningar och får din trafik att verka automatiserad eller ovanlig för Google, vilket kan förklara felmeddelandet ”ovanlig trafik”. Men det finns fortfarande sätt att ta bort det. Om du inte har skydd mot skadlig programvara, ladda ner det omedelbart – det finns massor av gratis antivirusverktyg att välja mellan. När du har installerat anti-malware, skanna din dator.

Om du tror att din Android-telefon har skadlig programvara bör du försöka ta bort skadlig programvara istället för att omedelbart utföra en fabriksåterställning, vilket kommer att återställa din smartphone till dess ursprungliga tillstånd.

Det är högst osannolikt att din iPhone är infekterad med skadlig programvara, särskilt om den inte är jailbreakad, men du bör fortfarande kontrollera iOS-enheter i alla fall.

Med allt detta sagt, det finns en liten chans att hela ditt nätverk äventyras. Om du misstänker att så är fallet är det första du bör göra att skanna det för eventuella problem. Det finns flera sätt att manuellt kontrollera om ditt nätverk är säkert och skydda det om det inte är det.

Bli av med felet ”Ovanlig trafik” en gång för alla

I de flesta fall är Googles ”ovanliga trafik”-fel inget att oroa sig för och kan kringgås. Det är fortfarande väldigt irriterande, så det är bra att veta hur man blir av med det när det dyker upp.

Men oavsett om du får felmeddelanden eller inte, är du bara lika säker som nätverket du är ansluten till. Lyckligtvis, även om du inte är bra med datorer, kan du enkelt säkra ditt hem Wi-Fi på bara några minuter.