Vad det är och hur det hjälper till att öka konverteringen

Vet du hur företag som Volkswagen, Coca-cola och Kellogg’s är solida varumärken? Det är på grund av kundsegmentering.

Även om dessa företag har haft tillräckligt med konkurrens, förvärvade de en större del av marknaden på betydligt kortare tid.

Och detta möjliggjordes enbart baserat på strategiska segmenteringsmodeller och bättre inriktningskampanjer.

Vill du utnyttja kundsegmentering för att öka konverteringarna?

I den här artikeln har vi avslöjat grunderna för kundsegmentering, hur den skiljer sig från marknadssegmentering och hur man gör kundsegmentering för din befintliga kundbas.

Men först, låt oss förstå varför strategi och bättre inriktning är avgörande för ditt företag.

Vikten av strategi och bättre inriktning för ett företag

Låt oss vara ärliga; företag följer inte längre gissningar.

Ett företag fungerar på en strategi som fungerar som en färdplan som den kan följa tills det sker ett marknadsskifte. Denna strategi beskriver syftet med verksamheten – budget, mål, målmarknad och affärsidé.

Den ger en omfattande färdplan för hur ett företag kommer att etablera sig på dagens dynamiska marknad.

Med det inkluderar en affärsstrategi vanligtvis en målmarknad som den måste fokusera på över tid. Men varför inte marknaden i allmänhet?

Du förstår, marknaden är uppdelad i flera nivåer och typer av kunder. Och att identifiera rätt marknadsmix hjälper till att bygga varaktiga relationer med kunder, och därigenom öka effektiviteten i dina kampanjer och få in positiva omvandlingar.

Enkelt uttryckt hjälper strategisk inriktning dig att välja en mer engagerande del av marknaden snarare än att fokusera på den generaliserade.

Även sociala medier tar marknadssegmentering på allvar.

Tänk på det här: Vem har inte köpt något från sociala medier som de inte insåg att de behövde förrän de såg det på sitt flöde?

Vad är kundsegmentering?

Kundsegmentering är processen att dela upp det totala antalet kunder i små grupper baserat på specifika egenskaper, demografi och beteende.

Till exempel, inom B2B-branschen väljer företag att segmentera kunder baserat på:

 • Industri
 • Inkomst
 • Antal anställda
 • Plats

I B2C-branschen föredrar företag att dela upp kunder baserat på deras:

 • Ålder
 • Kön
 • Plats (region- eller landsspecifik)
 • Intressera
 • Typ av enhet som används

Behov av kundsegmentering

Låt möta det; en gemensam säljpresentation hjälper dig inte sälja till alla kunder.

Kunder är uppdelade efter åldersgränser, unika egenskaper och naturligt beteende, och du kan inte bara sälja dem genom att tala om för dem att de behöver det.

Istället måste du övertyga dem om att de behöver det. Och för att göra det, istället för att rikta in dig på en generaliserad målgrupp, segmenterar du kundpoolen i individuella köpare.

Sedan skapar du specifika marknadsföringskampanjer inriktade på de enskilda kundsegmenten.

Det låter som en perfekt teknik för att uppnå mål, eller hur?

Nedan är några fallstudier och resultat av kundsegmentering från varumärken som garanterar vår teknik.

#1. Superladda dina e-postkampanjer

Kundsegmentering är inte begränsad till detaljhandeln eller virtuella butiker. Det är också djupt inbäddat i dina marknadsföringskampanjer på sociala medier.

Mailchimp, en populär leverantör av e-postautomatiseringstjänster, undersökte till exempel sina insikter från segmenterade och osegmenterade e-postlistor.

Gissa vad? Dessa var de viktigaste takeaways:

 • Kampanjer som körs genom segmenterade e-postlistor hade över 14 % högre öppningshastighet
 • Över 101 % ökning av klick
 • Lägre avvisningsfrekvens
 • Lägre avanmälan och skräppostpriser

Resultaten var övertygande att segmenterade kundlistor hjälpte dem att skapa och leverera mer personliga e-postmeddelanden.

#2. Öka avkastningen på försäljningen

McKinsey genomförde en undersökning inom detaljhandeln i Europa. Rapporten drog slutsatsen att butiker som utnyttjade kundsegmenteringen såg en ökning av försäljningsintäkterna med 3 till 5 %. Men hur gjorde de det?

Genom kundsegmentering bestämde de vad varje kund var villig att betala (baserat på region och inkomst per capita). Faktum är att de använde dessa insikter för att skapa konkurrenskraftiga priser för sina produkter.

Dessutom fokuserade de också på riktade kampanjer, uppförsäljnings- och korsförsäljningsstrategier för varje kundsegment.

#3. Utforska nya marknader

Företag vill expandera, men att ta in på en ny marknad med ögonbindel skulle göra det utmanande att hitta möjligheter.

Ta den här fallstudien om Canon, till exempel. Canons professionella fotograferingsutrustning var mycket efterfrågad i sitt riktade kundsegment. Företaget ville dock ta sig in på marknaden för billiga digitalkameror.

Faktum är att detta kunde ha varit Canons sämsta beslut om de inte hade tänkt igenom detta.

Lyckligtvis gjorde de det!

Canon segmenterade den låga målmarknaden och riktade in sig på åldersgruppen mellan 12 och 20.

Även om det var ett orört segment av Canons konkurrenter, lanserade företaget en marknadsföringskampanj som spelade in barns intresse för fotografi.

Gissa resultatet?

Canon tog en marknadsandel på 40 % på marknaden för billiga digitalkameror inom ett år efter lanseringen av sin kampanj.

Typer av kundsegmentering

Den gamla teorin säger att kundsegmentering baseras på vem de är och vad de gör. Men modern forskning står för olika typer av kundsegmenteringsmodeller:

#1. Demografisk segmentering

Demografisk segmentering innebär segmentering av målgrupper baserat på ålder, kön, inkomst, civilstånd och utbildning.

#2. Beteendesegmentering

Här grupperar du människor baserat på vanor och beteenden, som deras frekventa handlingar, produktanvändning, webbplatsen de besöker och mer. Vanligtvis använder varumärken denna typ av segmentering för att köra bättre annonskampanjer vid rätt tidpunkt.

Prova det: Se en produkt på Amazon (bara se). Försök sedan att öppna dina dagliga appar. Det finns en stor chans att du ser en annons för samma produkt som visas i en av dina appar.

#3. Psykografisk segmentering

Psykografisk segmentering dyker djupare in i dina övertygelser. Den grupperar konsumenter baserat på psykologiska egenskaper, inklusive personlighet, vanor, övertygelser och intressen.

Helst använder varumärken denna segmenteringsmodell när de vill bygga en djup fysisk association med kunderna. Till exempel förknippade Coca-Cola sig med lycka och glädje.

#4. Geografisk segmentering

Geografisk segmentering innebär att dela upp kunder efter plats – land, stat, region, stad, etc. Detta är en idealisk segmentering när du vill fokusera eller expandera din verksamhet i en viss region.

#5. Teknografisk segmentering

Cirka 63 % av onlinetrafiken kommer från smartphones och surfplattor, medan resten kommer från stationära och bärbara datorer.

Inte konstigt varför denna segmenteringsmodell är mer utbredd i dagens värld.

Denna modell delar upp kunder baserat på teknikanvändning – mobiler, stationära datorer, surfplattor, appar, mjukvara och andra prylar som används för att surfa på webben.

#6. Firmografisk segmentering

Den firmografiska segmenteringsmodellen innebär att skapa undergrupper helt enkelt runt decennier eller epoker som dina konsumenter föddes.

Och det är vettigt – någon född 1980 kommer att befinna sig i ett annat skede av livet, med andra behov och bekymmer, än någon född på 2000-talet.

#7. Behovsbaserad segmentering

Det är en vanlig segmenteringsmodell som används av varumärken som delar upp kundbasen utifrån behov. Segmenteringen börjar med en enkel fråga: Vem BEHÖVER din produkt och vem gör inte det?

#8. Värdebaserad segmentering

Denna segmentering använder omvänd psykologi, där företag segmenterar kundgrupper baserat på den ekonomiska eller monetära påverkan de skapar på verksamheten.

Företag blandar ofta ihop marknaden och kundsegmenteringen, så låt oss reda ut det för dig.

Marknad kontra kundsegmentering

Även om båda termerna ofta används omväxlande, är marknads- och kundsegmentering två olika kapitel i samma bok – Conversions.

Bland båda modellerna tar marknadssegmenteringen den högre vägen med en bredare översikt över mål på en marknad. Det innebär att dela upp den totala marknaden baserat på allmänna undergrupper som ålder, inkomst, utbildning, vana och behov.

I B2B-miljöer baseras marknadssegmenteringen på företagets storlek och intäkter.

Däremot är kundsegmentering ett ganska detaljerat tillvägagångssätt med fokus på individuella kundegenskaper.

Men dissektionen går djupare för att analysera kunder i olika personas.

Helst är kundsegmentering ett felfritt tillvägagångssätt för marknadsförare att skapa köparpersonas. För det kan hjälpa dig att bygga en djupgående kundprofil.

Hur man gör kundsegmentering

Vi har delat upp kundsegmenteringsprocessen i fem enkla steg:

Steg 1: Planera ditt kundsegmenteringsprojekt

För att alla företag ska lyckas är planering ett måste.

Du går inte ut och analyserar tio och tusentals människor i ett skott. Därför måste du vara tydlig med processens mål, omfattning och resultat.

För det mesta, i slutet av den här segmenteringsprocessen, skulle du ha följande:

 • En lista över de bästa kundsegmenten på din målmarknad
 • Ytterligare insikter om dessa segment
 • Individuella kunder personer inom segmentet

Steg 2: Granska branschdata och marknadsanalys

När du har en plan i aktion, börja med ny marknadsundersökning. Och nej, de gamla filerna på din PC hjälper inte eftersom den informationen är föråldrad.

Så utför en grundlig marknadsundersökning om branschtrender och konsumentbeteenden.

Försök att hitta svar på subjektiva frågor som:

 • Hur tillgodoser branschen kundernas behov och krav?
 • Vilka är de stora spelarna i min bransch?
 • Hur segmenterar de sina kunder?
 • Finns det dolda möjligheter att utforska?

När du har en bättre förståelse för branschen, konkurrenterna och den potential marknaden har, gå vidare till nästa steg.

Steg 3: Undersök din nuvarande kundbas

Analysera din nuvarande kundbas och identifiera eventuella segment.

Undersök vidare dessa segment och kunddata de har för att välja rätt segmenteringsmodell för ditt företag.

När du är klar med undersökningen väljer du bland de olika kundsegmenteringsmodellerna som vi listade tidigare.

Steg 4: Samla in kundupplevelsedata

Kundupplevelsedata är kvalitativ data som består av interaktioner mellan ett företag och dess kunder.

Att få tillgång till denna data kommer oerhört hjälpa dig att övervaka och mäta djupgående trender, som:

 • Kundernas köphistorik och spenderar på ditt varumärke kontra din konkurrent
 • Kundengagemang till e-postkampanjer, nyhetsbrevsregistreringar eller digitala annonser
 • Genomsnittlig tid för att lösa kundsupportbiljetter och problem

Och mycket mer…

Steg 5: Analysera kundupplevelsedata

Scenen kommer att använda den perfekt extraherade data för att bestämma kundsegmentet.

Till att börja med analysera både kvalitativ och kvantitativ data och identifiera vanliga trender – anledningar till att köpa/inte köpa en produkt, ökad engagemang eller andra gemensamma intressen.

Utvärdera sedan dessa trender i samband med andra faktorer, inklusive demografi, geografi, psykografi och teknik, för att segmentera dina kunder i grupper.

Och det är allt; du kan vidare använda visualiseringar för att presentera denna data i ett lättförståeligt format för investerare och intressenter.

Låt oss nu titta på några resurser som skulle hjälpa dig att förstå kundsegmentering bättre.

#1. Marknadsföring av kundanalys, segmentering och inriktning

Denna Udemy-kurs har över 6 000+ registrerade deltagare och ett utmärkt betyg på 4,4 från 2 000+ studenter. Det är en allt-i-ett kurs i egen takt för att lära dig kundanalys, segmentering och inriktning.

Ovanstående kurs är ditt bästa val om du vill använda segmentering för att öka konverteringen. Här är vad du kommer att lära dig av den här kursen:

Bäst för att analysera platser för restaurang- eller detaljhandelsföretag

Slutligen erbjuder toppföretag som Nasdaq, Box, Volkswagen och fler denna kurs till sina anställda.

#2. Kundsegmentering – En komplett guide

Boken Customer Segmentation Guide av Gerardus Blokdyk avslöjar utmaningarna med kundsegmentering och hjälper dig att använda kundsegmentering för att öka konverteringarna.

Boken utgör några evidensbaserade bästa praxis för kundsegmentering samtidigt som man håller sig till organisatoriska mål. Dessutom låter dess allomfattande självutvärderingsverktyg dig se vilka kundsegmenteringsområden som behöver uppmärksamhet.

#3. Kundsegmentering – En komplett guide (andra upplagan)

Den andra utgåvan av Customer Segmentation Guide av Gerardus Blokdyk hjälper dig uttryckligen:

 • Diagnostisera projekt, initiativ och organisationer med hjälp av accepterade diagnostiska metoder
 • Implementera evidensbaserade bästa segmenteringsstrategier
 • Integrera de senaste framstegen och processdesignstrategier med din befintliga segmenteringsmodell
 • Använd ett styrkort för självutvärdering för att få en tydlig bild av förbättringsområden

Avslutar

Att expandera din verksamhet kräver att du utnyttjar olika marknadssegment, och för att göra det rätt är kundsegmentering nyckeln.

Att segmentera din publik baserat på deras intressen, beteende, vanor och demografi är avgörande för att driva din marknadsföringstaktik mot framgång.

Vad som är bättre är att kurserna och böckerna vi nämnde ovan oerhört kan hjälpa dig att lära dig och implementera kundsegmentering i din dagliga marknadsföringsverksamhet.

Så lägg vantarna på resurserna idag och utveckla ditt företag som ett proffs.

Du kan också utforska några av de bästa mjukvarorna för kundupplevelsen för att få ditt företag att växa.