Vad de är och hur man installerar dem

Viktiga takeaways

  • Gästtillägg i VirtualBox möjliggör bättre prestanda och funktionalitet i virtuella maskiner, inklusive delat urklipp/dra och släpp, delade mappar, förbättrat grafikstöd och sömlösa appfönster.
  • Du kan installera Guest Additions genom att montera en virtuell skiva från VirtualBox.

När du arbetar i VirtualBox kan du ha sett en uppmaning eller märkt en referens till gästtillägg. Men vad är dessa? Låt oss titta på vad VirtualBox gästtillägg gör och hur man aktiverar dem.

Vad är gästtillägg i VirtualBox?

VirtualBox Guest Additions är ett paket med programvara som ingår i VirtualBox som möjliggör bättre prestanda och funktionalitet i virtuella maskiner. Du installerar Guest Additions inuti den virtuella maskinen för att aktivera denna funktionalitet.

VirtualBox är en hypervisor som låter dig skapa och använda virtuella maskiner. Du kan alltså installera Windows och andra operativsystem inuti VirtualBox, och de kommer att agera som om de körs på faktisk hårdvara. Läs hela vår guide till hur du använder VirtualBox för att komma igång om du inte är bekant.

Men även när du har en virtuell maskin som körs i VirtualBox är upplevelsen inte perfekt från början. Vissa delar av att köra ett OS i ett appfönster är frustrerande.

Till exempel, på din faktiska dator, vet Windows vilka upplösningar det kan visa med hjälp av drivrutinerna från ditt grafikkort. En virtuell maskin kan inte göra detta, så den visas med en låg upplösning (som 800×600) som standard.

Gästtilläggen i VirtualBox innehåller bildskärmsdrivrutiner och andra användbara verktyg som gör din virtuella maskin mycket mer användbar.

Vad gör VirtualBox Guest Additions?

Nu när vi vet vad gästtillägg är, låt oss titta på vad VirtualBox gästtillägg gör för din virtuella dator.

1. Delat urklipp/dra och släpp

Chansen är stor att du så småningom kommer att vilja flytta data mellan din virtuella maskin (gästen) och din faktiska dator (värden). Med gästtilläggen installerade, packar VirtualBox några funktioner för att göra detta enkelt.

Först är det delade urklipp/dra-och-släpp-stödet. Detta gör att du kan kopiera objekt på en plattform och klistra in dem på den andra, samt dra och släppa filer mellan dem. För att justera detta, välj din virtuella dator på VirtualBox hemsida och välj Inställningar.

I avsnittet Allmänt byter du till fliken Avancerat och du kan välja alternativ för Delat urklipp och Dra och släpp. Du kan välja inaktiverad, värd till gäst, gäst till värd eller dubbelriktad för varje. Dubbelriktad är det bekvämaste, men du kanske vill förbjuda kopiering till din värddator om du använder din virtuella dator för att testa potentiellt farlig programvara.

Beroende på vad du har aktiverat kommer kopiering-klistra och dra att fungera över system lika sömlöst som i ditt värdoperativsystem.

2. Delade mappar

Delade mappar gör mappar på ditt värdsystem tillgängliga i den virtuella datorn. Denna gästtilläggsfunktion låter dig montera värdmappar som ”nätverksresurser” i gästoperativsystemet utan att egentligen använda ett nätverk.

För att använda den klickar du på Inställningar på en virtuell dator och hoppar till avsnittet Delade mappar. Välj knappen Lägg till delning på höger sida och välj sedan en mapp på din värddator att dela med gästen.

Ge den ett namn, välj Automontera om du vill att den ska anslutas automatiskt och aktivera Gör permanent om du vill att den alltid ska visas. Tryck sedan på OK för att bekräfta. Du kommer att se mappen visas som en nätverksenhet i gästoperativsystemet.

3. Förbättrat grafikstöd

Som tidigare nämnts stöder virtuella maskiner inte högupplöst grafik från början. När du har installerat gästtilläggen har du full kontroll över upplösningsalternativen i gästoperativsystemets skärminställningarsmeny. Till exempel, på en 1920×1080-skärm kan du visa den virtuella datorn i helskärm vid 1080p.

Det är inte den enda grafiska förbättringen som gästtilläggen lägger till. Genom att använda dem kommer gästoperativsystemets upplösning att ändra storleken dynamiskt när du justerar VirtualBox-fönstret på din dator. Detta låter dig använda VM i vilken storlek du vill utan att spela med upplösningsalternativ.

Slutligen, med Guest Additions, kan gästoperativsystemet dra fördel av din dators grafikhårdvara. Om du spelar spel eller använder annan grafiskt intensiv programvara i en WM gör detta en enorm skillnad.

4. Sömlös App Windows

En annan snygg fördel med Guest Additions är ett sömlöst läge. Detta låter dig köra appfönster från gästen tillsammans med appar från ditt värdoperativsystem som om de alla är en del av ett system. Det är ungefär som hur Parallels kör Windows-appar på en Mac.

För att använda det här läget, tryck på värdtangenten + L när din virtuella maskin är i fokus. Om du inte har ändrat den är standardvärdnyckeln i VirtualBox den högra Ctrl-tangenten.

När du har gjort detta kommer den virtuella datorn att gå i helskärm och VirtualBox tar bort bakgrunden. Du kan sedan använda dess fönster med din värds datorprogramvara. Tryck på Host + L igen för att stänga av detta – om det inte fungerar, se till att du väljer VirtualBox VM först.

5. Andra fördelar med VirtualBox gästtillägg

Ovanstående funktioner är huvudfunktionerna i VirtualBox gästtillägg. Det finns några andra användbara fördelar med att installera dem, även om dessa inte är lika användbara.

En är sömlös musintegration. Du kanske har märkt att när du klickar inuti din virtuella dator kommer din muspekare att bli ”fångad” i VirtualBox-fönstret. Du måste sedan trycka på värdtangenten (höger Ctrl som standard) för att återföra muskontrollen till värdoperativsystemet. Med gästtillägg tas denna begränsning bort; att helt enkelt flytta markören bort från den virtuella datorn kommer att återföra dess kontroll till värden.

Annars ger gästtilläggen tidssynkronisering med din värddator, möjligheten för automatiska inloggningar och möjligheten att övervaka kommunikationen mellan gästen och värden. Inget av detta påverkar i hög grad den genomsnittliga användaren, men det gör det mycket bekvämare att använda virtuella datorer.

Hur man installerar VirtualBox gästtillägg

Det är enkelt att installera Guest Additions på ditt VirtualBox-system. Vi kommer att täcka installation av Guest Additions för Windows och Linux eftersom det är mer komplicerat att köra macOS i en virtuell maskin.

Installera Guest Additions på Windows virtuella datorer

För att installera Guest Additions för VirtualBox i en Windows VM, starta upp i ditt gäst-OS som vanligt. I verktygsfältet högst upp väljer du Enheter > Infoga CD-bild för gästtillägg. Detta monterar en virtuell skiva till den virtuella datorn.

När du gör detta kommer Windows att svara som om du precis har satt i en fysisk skiva. Om det inte uppmanar dig att köra det öppnar du ett filutforskarfönster och går till den här datorn. Du bör se ett objekt i CD-enheten som hänvisar till gästtillägg.

Dubbelklicka på detta bör starta installationsprocessen. Om inte, högerklicka på den, välj Öppna och kör filen VBxWindowsAdditions (eller VBxWindowsAdditions-x86 på en 32-bitars virtuell dator).

Därifrån går du helt enkelt igenom stegen för att installera gästtilläggen som du skulle göra med vilken annan programvara som helst. När den är klar kommer du att uppmanas att starta om den virtuella datorn, vilket du bör göra så snart som möjligt.

När du är klar kan du gå till Enheter > Optiska enheter > Ta bort disk från virtuell enhet för att ”mata ut” skivan med virtuella gästtillägg.

Installera gästtillägg på virtuella Linux-datorer

Processen att installera VirtualBox Guest Additions i en Linux-VM liknar Windows. När du har startat upp väljer du Devices > Insert Guest Additions CD Image från VirtualBox menyrad. Beroende på din Linux-smak kan du se ett meddelande om att köra CD:ns innehåll automatiskt.

Du kan acceptera detta, men om du inte gör det, hittar du CD-skivan tillgänglig i aktivitetsfältet i många Linux-distros. Om det inte visas öppnar du filläsaren och letar efter ett objekt som börjar med VBox_GAs i det vänstra sidofältet.

På Ubuntu visas en Kör programvara-knapp längst upp till höger i fönstret. Klicka på detta för att starta installationsprocessen, ange sedan ditt administratörslösenord för att fortsätta. Ett terminalfönster öppnas för att hålla dig uppdaterad om dess framsteg.

Om detta inte ger något svar, högerklicka i det här filläsarfönstret och välj Öppna i Terminal, klistra sedan in följande kommando för att köra installationsskriptet Guest Additions:

 sudo sh ./VBoxLinuxAdditions.run 

När det är klart, starta om den virtuella datorn och du är klar. Du kan sedan mata ut disken med alternativet Enheter > Optiska enheter > Ta bort disk från virtuell enhet eller genom att högerklicka på den i ditt operativsystem och välja Mata ut.

De flesta VirtualBox-uppdateringar inkluderar även en ny version av Guest Additions. Du behöver inte nödvändigtvis uppdatera Guest Additions varje gång du uppdaterar VirtualBox, även om det rekommenderas för bästa prestanda. Klicka på Enheter > Uppgradera gästtillägg från menyraden för att få den senaste versionen.

Nu vet du hur gästtilläggen gör att köra virtuella maskiner med VirtualBox mycket smidigare. Du bör alltid ta en stund att installera gästtilläggen när du ställer in en ny virtuell dator för att njuta av dessa praktiska funktioner.