Vad de är och hur de påverkar SEO

När jag bygger en SEO-strategi är bakåtlänkar en central del av den. Men bland de olika typerna oroar jag mig vanligtvis för en – Dofollow bakåtlänkar.

Oavsett om du är en liten webbplats som vill klättra uppför SERP:erna eller en högtrafikerad webbplats som vill uppnå tankeledarskap – att lägga till dofollow-bakåtlänkar av hög kvalitet är ett måste i din SEO-strategi.

…Men vad är dofollow-länkar? Hur påverkar de min webbplats?

Väl! Jag grävde lite i bakåtlänkar, utforskade dofollow-bakåtlänkar, vad de är, hur de påverkar SEO och strategier för att tjäna dofollow-länkar till din webbplats.

Låt oss börja med att studera logiken bakom dofollow-bakåtlänkar.

En Dofollow-bakåtlänk är en länk på värdwebbplatsen som tillåter sökmotorsökrobotar att dela länkkapital (eller länkjuice) med destinationswebbplatsen.

💡 Känn till termen: Länkjuice är värdet eller auktoriteten som en länk överför till en annan domän som den ansluter till.

Till exempel, om min webbplats har en dofollow-länk på en av Semrushs bloggar, kommer algoritmen att betrakta detta som en uppröstning för min domän. Det kommer att följa länken på bloggen till min webbplats och dela en viss nivå av auktoritet och relevans med min domän.

Eftersom Semrush signalerar en ”vote of trust” med en dofollow-länk får jag massor av fördelar, som:

 • Förbättrad sidrankning (PR): Page Rank är en Google-algoritm som mäter sannolikheten för en webbsida att rankas på Google SERP baserat på kvaliteten på bakåtlänkar som pekar på dem.
 • Ökad organisk tillväxt: Eftersom en webbplats med hög auktoritet tycker att din sida eller ditt innehåll är värdefullt, får du en bråkdel av deras goodwill. Googles algoritmer skulle betrakta det länkade innehållet som legitimt och ranka det högre för att ge sina användare en bättre sökupplevelse.
 • Förbättrad trovärdighet och rykte: Om jag får en bakåtlänk från Forbes, blir du inte avundsjuk? Det är precis vad dofollow-länkar gör. Eftersom ett populärt globalt medieföretag länkar till min hemsida, blir den senare också en trovärdig och pålitlig källa för Google och andra läsare.

Tekniskt sett är dofollow-bakåtlänkar bara bakåtlänkar som standard. De kräver ingen tillskrivning eller speciell konfiguration.

Faktum är att termen ”Dofollow” myntades när Google tillkännagav ”nofollow”-taggen 2005 för att motverka länkmanipulation.

⏪ Sammanfattning: Före 2005 använde spammare kommentarsavsnitt på webbplatser för att släppa irrelevanta länkar. Och eftersom sökmotorer var programmerade att räkna varje bakåtlänk som en förtroendevotum, fick webbsidor med spam topplaceringar i Google SERP. Denna praxis växte kraftigt och kallades senare ”kommentarbluffen”.

Men för att motverka den rigorösa användningen av bakåtlänkar, släppte Google sitt mästerverk – ”Nofollow bakåtlänkar”.

Dofollow vs Nofollow bakåtlänkar

Även om de kommer från samma familj (Backlink), delar de två distinkta egenskaper. Låt oss bryta ner var och en.

Dofollow-länkar är standardbakåtlänkar som låter länkjuice passera från en webbplats till en annan. De har inga speciella attribut, och du behöver inte skapa dem.

Så här ser en dofollow-bakåtlänk ut på sidan och i koden.

<a href=”https://www.website-pageadress.com/”>Link Text</a>

En nofollow-bakåtlänk förhindrar sökrobotar från att överföra auktoritet från en webbplats till en annan. Det är bäst om du vill att sökmotorer ska indexera din webbsida men inte vill att den ska följa några andra länkar på den sidan.

Till skillnad från dofollow bakåtlänkar har dessa länkar ett speciellt ”rel=nofollow”-attribut, vilket gör dem lätta att hitta. Ett exempel på nofollow bakåtlänk är detta👇

<a href=”https://www.website-pageadress.com/”rel=”nofollow”>Link Text</a>. 

Nofollow bakåtlänkar ger webbplatsens administratör kontroll över vem som delar auktoritet med sin domän. De används ofta för att säkerställa att vissa länkar, som de i användargenererat innehåll, inte passerar SEO-värde.

Dofollow-länkar används vanligtvis i redaktionellt innehåll för att stödja eller skicka SEO-värde till den länkade webbplatsen.

Här är en snabb sammanfattning av skillnaden mellan dessa två bakåtlänkar.

ParameterDofollow BacklinkNofollow BacklinkObjectiveInstruera sökmotorer att följa länken (dela länkjuice)Instruera sökmotorer att inte skicka länkjuiceAttributeKräver inget speciellt attribut Innehåller attributet ”rel=nofollow”SEO ImpactHjälper i SEO genom att dela sidrankning, auktoritet och trovärdighet med den länkade domänen
Skyddar domänlänksvärde och SEO-rankning från att skickas till webbplatser med låg kvalitet eller skräppost
Rankning InflytandePositiv, i händelse av länkning till webbplatser med hög auktoritet; Negativt, om länkat till webbplatser av låg kvalitet Inget inflytande på rankningen när du signalerar Google att inte bli vän med länkar till din webbplatsAnvändningsfall Används vanligtvis för redaktionella webbplatser eller mediawebbplatser, eller när du länkar statistik eller nummer. Används ofta för användargenererat innehåll som kommentarer, betalda länkar och opålitliga källor

Hur kontrollerar jag om din länk på en webbplats är Dofollow eller Nofollow?

Väl! Det är inte raketvetenskap. Och graciöst kan du göra det via två metoder.

Anta att jag vill kontrollera om min webbplats länk på en annan webbplats är en dofollow eller nofollow.

Metod #1

Jag kommer att besöka den del av bloggen där min hemsida är länkad. Högerklicka sedan på hyperlänken och klicka på Inspektera.

Nästa sak du ser är rader med HTML-kod som visas från höger. Men eftersom jag inspekterade en viss länk är den redan markerad på sidkoden. Se bilden nedan till exempel.

För nofollow-länkar, se till att ett rel= ”nofollow”-attribut läggs till i länken. Vilket, i vårt fall, inte lades till, så det är en dofollow-länk.

Läs också: Hur du utför en grundlig SEO-revision på din webbplats

Metod #2:

Tredjepartsverktyg kan hjälpa dig att identifiera dofollow-bakåtlänkar. Några av mina favoritverktyg för dofollow backlink checker inkluderar:

Hur fungerar de?

Ange bara länken till artikeln eller blogginlägget och verktyget ger automatiskt en lista över nofollow- eller dofollow-länkar som finns på bloggen. På så sätt kan du fokusera dina länkbyggande ansträngningar på webbplatser som erbjuder dofollow-länkar för den högsta SEO-effekten.

Hur man tjänar Dofollow bakåtlänkar: Stjäl mina topp 3 strategier

#1. Skyskrapa teknik

Skyscraper är en gammaldags men ändå den mest effektiva länkbyggande taktiken. Det handlar om att hitta konkurrenskraftigt innehåll som andra webbplatser länkar till, skapa något bättre och uppmuntra webbplatser att länka till dig istället.

Du förstår, webbplatsägare längtar efter att länka med de bästa möjliga resurserna. Så det finns ingen chans att de skulle missa att relatera till ditt innehåll om det är bättre än det som redan finns på webben.

Så här kommer du igång:

Använd först ett sökordsutforskarverktyg som Rank Tracker eller Ahrefs för att ta reda på de bästa bloggarna som får ett stort antal bakåtlänkar i din nisch.

För det andra, använd verktyg som Hunter.io för att extrahera e-postadresser till webbplatser som tidigare länkats till dina konkurrenters blogg.

Se sedan om det finns ett ämne där du kan skapa bättre innehåll än vad som redan finns tillgängligt.

När ditt innehåll är klart och publicerat, kontakta dessa webbplatser och be dem länka till din blogg. Uppsökandet kan vara så enkelt som detta:

Hey, <Name>
I noticed you've linked to < Competitor's Blog>, maybe you can link to me too. Here's why...

❓Visste du: En majoritet av 65 % av bakåtlänkar hämtas från gästinlägg.

#2. Gästbloggar

Gästbloggning är en beprövad formel för att tjäna bakåtlänkar. Det är en win-win-affär för alla inblandade parter:

 • Värden får publicera ledarskapsinnehåll på sin webbplats
 • Du, å andra sidan, tjänar täckning och följer länkar till din webbplats

Däremot är gästbloggandet inte en cakewalk. På grund av dess definitiva inverkan på SEO får den mycket dragkraft från andra webbplatsägare och marknadsförare.

Jag har hållit på med bloggandet i 04+ år, och här är min hemlighet till ett framgångsrikt gästinlägg:

Forskning:

Skapa en lista över respektabla webbplatser (och de du vill skriva för). Ett enkelt sätt att hitta sådana webbplatser är via Google-sökning. Använd följande nyckelordssökningar för att hitta bloggar som accepterar gästinlägg.

 • sökord ”skicka in ett gästinlägg”
 • nyckelordet ”skriv åt oss”
 • sökord ”gästpost”

PS Innan du använder uppmaningarna kom ihåg att ersätta ”sökord” med sökord från din bransch.

Och dessa uppmaningar fungerar bokstavligen för alla branscher. Se bilden nedan till exempel.

Införa:

I allmänhet, när du landar på en webbplatss gästinläggssida, kan du hitta hela processen som nämns där.

Det första är att maila företaget med din inläggsidé. Och så du vet får auktoritativa webbplatser 20+ gästbloggartips varje dag.

Så hur sticker jag ut?

För mig måste pitch och outreach ha djup och förnuft.

Jag ser till att min pitch innehåller en detaljerad översikt av idén och håller mig till riktlinjerna för gästinlägg på webbplatsen. Ett typiskt e-postmeddelande om gästbloggningsförfrågan innehåller följande:

 • Introduktion
 • Ämnesförslag
 • Anledning till val av ämne (hög sökvolym\senaste nyheter\expertis)
 • Länkar till liknande inlägg skrivna av dig (om några)
 • Be om återgång eller feedback

Om du inte är säker på hur du skriver detta och vill ha några idéer kan du prova AI-skrivgeneratorer.

Skriva:

När det är klart, skriv unikt definierat innehåll, inte ett omskrivet innehåll. Gör det dessutom till en vana att redigera och korrekturläsa innehåll innan du avslutar.

Jag skickar vanligtvis min blogg genom denna checklista innan jag skickar in den.

Du kan fortsätta lägga till kontrollpunkter beroende på innehållstyp och företagets riktlinjer.

#3. Expertutlåtanden

Google värdesätter åsikter från trovärdiga källor. Och om du är expert inom din bransch är det enkelt att ta hem en anständig mängd dofollow-bakåtlänkar.

Ett sätt att uppnå detta är via HARO (Hjälp en reporter).

HARO är en onlineplattform som kopplar samman journalister som söker expertutlåtanden att inkludera i sitt innehåll med källor som har den expertisen.

Anta att du är en SEO-specialist och även en webbplatsägare. Du kan dela med dig av din expertis eller insikter i utbyte mot en dofollow-länk.

Alternativt, om du är mer för B2B-skrivande kan du checka ut Hjälp en B2B-skribent. Plattformen fungerar på samma sätt som HARO men inom B2B-ekosystemet.

Hur skapar man inte Dofollow-länkar?

#1. Bygg inte länkar från webbplatser med låg auktoritet

Det är avgörande att prioritera kvaliteten på bakåtlänkar framför kvantitet. Ett sätt att uppnå detta är att länka webbplatser med en sund domänmyndighet.

💡Know the Term: Domain Authority (DA) är en rankingpoäng som mäter hur framgångsrik en webbplats är när det kommer till ranking på SERP.

En domänpoäng mellan 40-50 anses vara genomsnittlig, medan allt högre än 60 är ett bra betyg. Google tycker att dina webbplatser är trovärdiga och tillräckligt bra för att rankas högre på SERP.

Även om Google inte längre tillhandahåller verktyg för att kontrollera DA, kan du använda tredjeparts SEO-verktyg som Ahrefs, SEMRusheller Moz.

#2. Undvik att länka till icke-relevanta webbplatser

Tänk på det så här: Om du skulle vilja bli produktchef kommer du troligen att nätverka med människor i samma yrke.

Detsamma gäller för att tjäna dofollow-länkar. Återigen, kvalitet slår kvantitet.

Googles senaste uppdatering, den Användbar innehållsuppdateringhandlar om att leverera relevant och värdefullt innehåll till användarna.

Uppdateringen betyder bara en sak:

Webbplatser som täcker allt under ett tak kommer att straffas (förutom nyhetswebbplatser och erkända utgivare).

Och nu eller senare kommer skakningarna att synas på din webbplats eftersom du är länkad till dem.

#3. Underhåll inte länkar från plagierat/duplicerat innehåll

Detta är ett stort NEJ. Plagierat innehåll är ogynnsamt i alla hörn – oavsett om det är SEO, Google eller läsaren. Och Google ser till att straffa dem.

Det är en tidsfråga innan dessa innehållsbitar ser en nedgång i SERP-rankningar och tittarsiffror.

Därför är det alltid säkrare att bakåtlänka till väl undersökta webbplatser som har läsarnas första innehåll och branschledande kapacitet.

Avslutar

Dofollow-bakåtlänkar är guldgruvor för SEO-proffs. Såvitt jag vet är det den mest effektiva SEO-strategin hittills.

Ett bevis på detta är att toppresultatet i Google har ett genomsnitt på 3,8x fler bakåtlänkar än de på andra till tionde plats.

Visst, att skaffa dofollow-bakåtlänkar är en briljant SEO-teknik med vita hattar. Tills du en dag tänker på att överdriva det!

Nästa upp, läs om SEO vs. SEM: Allt en marknadsförare bör veta!