Vad är Wi-Fi Ananasattacker och hur man förhindrar dem?

Du är ett potentiellt offer för Wi-Fi Pineapple-attacker om du använder offentliga Wi-Fi-nätverk utan att följa säker onlinepraxis.

Medan säkerhetspersonal kan använda Wi-Fi Pineapple-enheten för att utföra penetrationstestning, kan brottslingar använda verktyget illegalt för att utföra man-in-the-midten-attacker, onda portaler, falska HTTPS och andra utnyttjande.

I den här artikeln kommer du att lära dig om Wi-Fi Pineapple-enheten, förstå vad den är och hur du använder den på ett legitimt sätt för att identifiera säkerhetsbrister.

Vi kommer också att se hur kriminella kan använda enheten illegalt för att stjäla känslig information från intet ont anande användare. Så, låt oss börja.

Vad är Wi-Fi Pineapple?

Wi-Fi Pineapple är en bärbar enhet för penetrationstestning för att identifiera sårbarheter i trådlösa nätverk. Wi-Fi ananas-enheterna liknar nästan vanliga trådlösa åtkomstpunkter.

Men de har mer kraft, längre räckvidder och ett högre antal enheter som stöds. Enheterna har ytterligare funktioner utformade för att utföra penetrationstestning och nätverksrevision.

Wi-Fi Ananas Bild: Hak5

Under testerna kan proffs på laglig väg simulera lösenordsknäckning, oseriösa åtkomstpunkter, man-i-mitten-attacker och mer. Detta gör att de kan identifiera och åtgärda sårbarheter i trådlösa nätverk.

Generellt är enheten lättillgänglig, lätt att använda och billig. Penetrationstestare, etiska hackare och cyberkriminella kan använda ananasenheten av olika anledningar.

När den används på ett legitimt sätt tillhandahåller enheten ett kraftfullt nätverksgranskningsverktyg. Däremot kan brottslingar använda den för att illegalt spionera nätverkstrafik och utföra olika ananasattacker från Wi-Fi som gör att de kan stjäla privat data eller äventyra användarenheter.

Cyberkriminella kan använda Wi-Fi-ananas för att fånga upp nätverkstrafiken när den flyter mellan en enhet och internet. Eftersom den kan lyssna och skicka informationen oförändrad är det svårt för användare att veta när de är under attack eller när någon stjäl deras personuppgifter.

Vanligtvis kommer en Wi-Fi-aktiverad enhet kontinuerligt att sända viss information när den försöker hitta tillgängliga Wi-Fi-nätverk. När ananasenheten väl fångar de utsända trådlösa nätverken kan den sända om och informera användarens enhet om att nätverken är tillgängliga. Dessa är dock falska trådlösa accessnätverk med samma namn.

En typisk W-Fi Pineapple-instrumentpanel: Wifi ananas

Användaren kommer sedan att ansluta till det falska nätverket, vanligtvis utan att ange ett lösenord. Om enheten är inställd på att automatiskt ansluta till tillgängliga trådlösa nätverk, kommer den automatiskt att ansluta till den falska åtkomstpunkten som kontrolleras av brottslingarna utan någon användarinmatning.

När du ansluter till det komprometterade offentliga trådlösa nätverket kan brottslingarna fånga och stjäla lösenord, kreditkortsuppgifter och annan känslig information när den strömmar mellan din enhet och internet.

Dessutom, en gång på den falska åtkomstpunkten (RAP), kan brottslingarna omdirigera dig till en falsk loggningsportal eller -server som de kontrollerar. Till exempel kan de hänvisa användare till falska webbplatser som Amazon, eBay, Facebook eller andra populära webbplatser.

Angriparen kommer sedan att stjäla privat information som inloggningsuppgifter, kreditkortsuppgifter, adresser och annan data som användaren skickar.

Några av de viktigaste ananasattackerna från Wi-Fi inkluderar:

#1. Man-in-the-middle (MITM) attacker

Med hjälp av Wi-Fi ananas-enheten kan brottslingarna skapa en falsk åtkomstpunkt som gör att de kan utföra man-in-the-middle-attacker (MITM). Inledningsvis kommer de att lura en användare att ansluta till internet med hjälp av ett falskt trådlöst nätverk som de kontrollerar.

I den här attacken kommer brottslingarna tyst att avlyssna och vidarebefordra trafiken mellan offrets enhet och internet, och ofta stjäla känslig information som lösenord, bankuppgifter och annan känslig information. De dåliga aktörerna kan sedan använda den privata informationen för att göra illegala transaktioner eller använda bank- eller kreditkortsuppgifterna för att stjäla eller överföra pengar från offrets konton.

#2. Mur av får

Om användare kommer åt ett nätverk utan att skydda sin identitet kan en administratör eller någon som lyssnar på nätverksaktiviteterna se den känsliga informationen, såsom användarnamn och lösenord. The Wall of Sheep är en demonstration där säkerhetspersonal eller hackare visar en lista över enheter, besökta webbplatser och ibland inloggningsuppgifter som användare skickar in via osäkra offentliga nätverk.

Wi-Fi-ananasen har en Wall of Sheep-funktion (DWall) som, när den är aktiverad, låter administratörer eller brottslingar avlyssna användarens aktiviteter, inklusive besökta webbplatser och privat information som skickas in. Det uppstår vanligtvis när användare skickar okrypterad data över trådlösa nätverk.

Tanken med Wall of Sheep är att skämma ut användare och hjälpa dem att utöva säkra onlinemetoder. I test- eller varningssyfte visas listan på en stor skärm där alla kan se den exponerade informationen. Angripare kan dock använda samma strategi för att stjäla privat information och äventyra de berörda kontona och enheterna.

#3. Evil Portal attacker

I den här attacken skapar brottslingarna en falsk webbplats som ser ut som en äkta. När användare försöker ansluta till den legitima webbplatsen via ett offentligt trådlöst nätverk leder angriparna dem till den falska webbplatsen.

Den onda portalen emulerar populära och pålitliga webbplatser, inloggningssidor och andra plattformar som är tillgängliga över internet. Till exempel kan brottslingar skapa en social media eller e-handelswebbplats som Walmart, eBay eller Amazon och sedan dirigera användare dit.

Falsk Gmail-inloggningssidabild Github

Nästan liknande MITM-attackerna tillåter tekniken brottslingar att stjäla användarnamn, lösenord, kreditkortsinformation, telefonnummer, adresser och all annan känslig information som offret lämnar på den falska webbplatsen. Dessutom kan de infektera användarens enhet med skadlig programvara eller virus.

#4. Falsk HTTPS

Säkra webbplatser använder ofta HTTPS-protokollet för att kryptera data och skydda webbplatserna och deras användare. I den falska HTTPS-exploateringen sitter en hackare, som använder Wi-Fi-ananas, mellan användaren och webbplatsen.

När en användare begär en webbplats (de flesta lägger inte till HTTPS) använder kommunikationen den mindre säkra HTTP-anslutningen till angriparen. Angriparen kopplar sedan användaren till den mindre säkra HTTP-versionen av webbplatsen. I en sådan kommunikation överförs data som vanlig text, och angriparen kan se känslig information.

Skydd mot Wi-Fi Ananasattacker

Att skydda dig själv mot ananasattacker från Wi-Fi kräver att du utövar säkra onlineaktiviteter och undviker de flesta offentliga trådlösa nätverk om det inte är oundvikligt. Nedan är några av de viktigaste sätten att förbli säker:

 • Anslut inte till osäkra offentliga trådlösa nätverk. De flesta kriminella kommer att erbjuda gratis Wi-Fi, som oftast inte kräver ett lösenord för att gå med. Däremot kan den begära att du registrerar dig med en e-postadress och helst ett lösenord. Och som vanligt föredrar de flesta användare att använda samma lösenord för alla konton för att undvika att glömma. Detta tillåter angripare att stjäla personlig information som kontonamn, e-postadresser, användarnamn, lösenord, kreditkortsuppgifter och all annan information du kan skicka.
 • Undvik att ansluta till osäkra webbplatser och ge känslig personlig information som lösenord, bankinformation etc. För detta måste du se till att du bara ansluter till webbplatser som använder HTTPS, och du kan verifiera detta genom den gröna låsikonen i början av URL:en.
 • Använd ett VPN (virtuellt privat nätverk), som skyddar data genom att kryptera den innan den överförs över internet. I ett sådant fall, även om enheten ansluter till ananas, kan brottslingarna inte läsa data under transport. De flesta VPN: er tillhandahåller end-to-end-kryptering så att ingen kan dechiffrera eller läsa informationen som flödar mellan en enhet och internet, även om du är ansluten via en falsk ananas AP.
 • Se till att du är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk som motsvarar din fysiska plats. Annars bör du vara misstänksam om du är ansluten till ett trådlöst arbetsnätverk när du arbetar hemma eller borta från kontoret. Det är viktigt att notera att Wi-Fi Pineapple kan generera falska nätverksnamn eller SSID baserat på vad den bärbara eller mobila enheten sänder.
 • Glöm alltid de offentliga trådlösa nätverk som är sparade på din enhet. Detta förhindrar enheten från att sända de sparade nätverken och därmed neka brottslingarna möjligheten att fånga informationen och skapa falska åtkomstpunkter som din enhet automatiskt kan ansluta till.
 • Inaktivera alternativet för automatisk anslutning och Wi-Fi-radio när den inte används. Detta säkerställer att din enhet inte automatiskt ansluter till tillgängliga trådlösa nätverk. Om du lämnar inställningen på kommer enheten kontinuerligt att sända det sparade trådlösa SSID eller nätverksnamn, och angripare kan använda Wi-Fi-ananas för att fastställa namnet. De kommer sedan att skapa ett trådlöst nätverk med samma namn, och din enhet kommer automatiskt att ansluta till den falska AP, vilket gör att brottslingar kan fånga känslig information eller dirigera dig till en server under deras kontroll.
 • Undvik åtkomst till osäkra webbplatser, särskilt över offentliga åtkomstpunkter. Gå helst bara åt HTTPS-skyddade webbplatser, och du kan fastställa detta genom att bekräfta att webbadressen har en HTTPS om den har en grön ikon precis före URL:en. Vissa webbläsare kan varna dig när du försöker komma åt en osäker webbplats utan HTTPS. Om du måste komma åt en webbplats utan HTTPS, använd en VPN eller undvik att skicka in känslig information som bankuppgifter, användarnamn, lösenord och annan privat data.

HTTPS osäker webbplatsfel Bild (skärmdump)

Wi-Fi ananas penetrationstestenhet

Wi-Fi Pineapple är ett kraftfullt penetrationstestverktyg som gör det möjligt för nätverksproffs att identifiera och åtgärda säkerhetsbrister i trådlösa nätverk. Det är en billig enhet som gör det möjligt för säkerhetsteam att lagligt hacka sig in i sina nätverk och identifiera sårbarheter som angripare kan utnyttja.

Wi-Fi Pineapple har ett lättanvänt gränssnitt och flera nedladdningsbara moduler för att granska trådlösa nätverk och identifiera sårbarheter. Till exempel innehåller den gratis nedladdningsbara PineAP-sviten olika verktyg för att spåra, logga, sniffa trafik, genomföra MITM-attacker, knäcka lösenord, spaning och mer.

Penetrationstestning är en auktoriserad hackning som organisationer kan använda för att upptäcka och åtgärda säkerhetsbrister. Enheten är dock öppen för potentiellt missbruk, som att utföra main in the middle (MITM) och andra attacker om i händerna på dåliga skådespelare.

Penetrationstestbild Imperva

Helst tillåter ananasen etiska hackare att utföra penetrationstester och granska säkerhetssystemen. Även om det ger olika fördelar kan dåliga aktörer missbruka verktyget genom att lansera olika skadliga aktiviteter som gör att de kan stjäla privat data från intet ont anande offer.

Vad ska man göra om man blir utsatt för en ananasattack med Wi-Fi?

Om du blir offer för en ananasattack via Wi-Fi måste du vidta några åtgärder för att förhindra ytterligare skada.

 • Ändra lösenorden för alla inträngda konton, särskilt de du fick åtkomst till med det falska nätverket. Aktivera dessutom multifaktorautentisering om den inte redan är aktiv.
 • Informera institutionerna, till exempel banken eller kreditkortsföretaget med ett inträngt konto, så att de kan stoppa alla nya transaktioner tills du är säker på att göra det.
 • Installera och uppdatera antivirus, antimalware och andra relevanta säkerhetslösningar. Skanna sedan din dator och rengör den för att se om den har blivit infekterad eller äventyrad.
 • Uppdatera ditt operativsystem, applikationer och säkerhetsprogramvara.
 • Om data har äventyrats kan du behöva återställa den från en ren säkerhetskopia.

Slutsats

Wi-Fi Pineapple-enheterna tillhandahåller ett kraftfullt och effektivt nätverksrevisionsverktyg. Den kan övervaka nätverkstrafik, simulera flera cyberattacker och hjälpa säkerhetspersonal att identifiera sårbarheter. Brottslingar kan dock använda den för att spionera på nätverksaktiviteter, utföra MITM, falska portaler och andra attacker som gör att de kan stjäla känslig information som användarnamn och lösenord, kreditkortsuppgifter, bankuppgifter och annan privat data.

Vanligtvis är det väldigt lätt att falla offer för ananasattacker från Wi-Fi om man inte är väldigt försiktig. Ett sätt att förbli säker är att undvika offentliga Wi-Fi-nätverk. När detta är oundvikligt kan du använda ett VPN för att kryptera data och förhindra brottslingar från att stjäla informationen.

Förutom att använda ett VPN är det bästa praxis att använda starka lösenord, aktivera multifaktorautentisering, bara besöka HTTPS-aktiverade webbplatser, vara vaksam när du använder offentliga trådlösa nätverk och mer. Inaktivera dessutom den automatiska anslutningen och stäng alltid av Wi-Fi-radion på din enhet när den inte används.

Kolla sedan in den bästa Wi-Fi-analysprogramvaran för små till medelstora företagsnätverk.