Vad är Wave Browser? Är det ett virus?

Om du inte är ett undantag på en miljon, har du en webbläsare installerad på din dator och smartphone. Du använder den för att surfa på webben, arbeta, kommunicera med andra och mer.

Men det finns betydande skillnader mellan webbläsare. Vissa sätter snabbhet och bekvämlighet främst, vissa är fokuserade på integritet, medan andra bara kan användas för specialiserade uppgifter. Och vissa är potentiellt skadliga, som Wave-webbläsaren.

Är Wave Browser säker?

På den officiella webbplatsen annonseras Wave-webbläsaren som ett unikt alternativ till vanlig programvara som garanterar ”anonymitet för dina data” och erbjuder en personlig upplevelse för användarna. ”Vi skickar inte bara dina uppgifter till tredje part, vi lagrar dem inte ens själva”, står det på webbplatsen.

Wave är tillgängligt på Windows, MacOS, Android och iOS. Den finns i Google Play och App store, vilket innebär att den klarat dessa marknadsplatsers krav vad gäller funktionalitet och säkerhet. Inget av detta betyder att Wave-webbläsaren är säker. Samtidigt är det varken ett datavirus eller skadlig kod. Hur är det mojligt?

Wave-webbläsaren klassificeras som ett potentiellt oönskat program (PUP). Som termen antyder är valpar inte i sig skadliga i strikta mening. Däremot kan de uppvisa vissa beteenden som direkt eller indirekt orsakar skada: visa oönskade annonser, sakta ner användarens enhet, samla in en överdriven mängd data och sådant.

Om du råkar ha Wave-webbläsaren på din enhet är det mer än troligt att du inte har installerat den medvetet – den kom förmodligen med annan programvara. Det är vanligtvis så dessa oönskade program visas på en enhet. Ditt antivirusprogram kunde förmodligen inte upptäcka Wave, så du laddade ner och installerade det. Under installationsprocessen kan det ha lurat dig att markera några rutor som du inte borde ha, vilket gjorde att den kunde importera data och bli din standardwebbläsare.

Å andra sidan kanske du inte ens märker något misstänkt direkt. När allt kommer omkring är Wave faktiskt en webbläsare. Faktum är att den är baserad på Chromium, webbläsarprojektet med öppen källkod som fungerar som grunden för Chrome, Microsoft Edge, Brave och flera andra liknande produkter. Men ge det några minuter så kommer du att inse att du bombarderas med irriterande annonser, inklusive popup-fönster. Du kommer också att märka att du inte visas relevanta sökresultat, utan bara annonser eller länkar som leder till webbplatser som inte är relaterade till sökordet du angav.

Just för att Wave inte visar de mest relevanta sökresultaten, utan snarare leder dig till webbplatser som betalar för reklam, kommer du sannolikt att stöta på skumma webbsidor, inklusive de som innehåller skadlig programvara. Med andra ord, även om Wave i sig inte är skadlig programvara, kan den omdirigera dig till nätfiskewebbplatser eller platser som innehåller skadliga program, vilket äventyrar din säkerhet och integritet.

Så, är Wave-webbläsaren säker? Klart är svaret nej. Även om det kanske inte är ett virus eller skadlig kod, är det definitivt ett program du inte vill ha på din enhet. Wave kommer i bästa fall att visa irriterande annonser och visa irrelevanta sökresultat, och i värsta fall äventyra din säkerhet avsevärt.

Hur man tar bort Wave Browser från din enhet

Om du av misstag har installerat Wave på din iPhone eller Android-telefon kan du ta bort den precis som vilken annan app som helst. På Android, tryck och håll ned Wave-appen, tryck sedan på Avinstallera och OK. Om du använder en iPhone, tryck och håll ned Wave-webbläsarikonen tills en popup-meny visas, välj sedan Ta bort app och bekräfta.

Om du har en Mac-dator bör du kunna ta bort webbläsaren Wave på några minuter. Klicka på Finder-ikonen och navigera till Applications (övre vänstra hörnet i menyn). Högerklicka på Wave-webbläsaren och välj Flytta till bin. Töm soptunnan och kör en skanning av skadlig programvara.

På Windows är processen något mer komplicerad. Som är fallet med de flesta PUPs, kan Wave-webbläsaren inte avinstalleras som ett vanligt program. Om du försöker ta bort den på vanligt sätt, till exempel via Kontrollpanelen, kommer den förmodligen att dyka upp igen. Det betyder att du manuellt måste radera alla filer relaterade till Wave.

Så här tar du bort Wave Browser på Windows: 5 steg

 • Klicka på Windows-ikonen i aktivitetsfältet och skriv ”apps”. Välj Lägg till eller ta bort program, eller Appar och funktioner (eller liknande, beroende på din Windows-version). Hitta Wave-webbläsaren i listan över installerad programvara och klicka på Avinstallera.
 • Högerklicka på aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren från menyn. Via fliken Processer letar du efter allt som har med Wave att göra. När du har hittat en process relaterad till webbläsaren högerklickar du på den och väljer Öppna filplats och raderar sedan alla filer i mappen. Om du inte ser det här alternativet klickar du på Avsluta uppgift istället.
 • När du har avslutat alla Wave-relaterade processer, navigera till fliken Startup i Aktivitetshanteraren. Leta upp och inaktivera alla objekt som är relaterade till Wave-webbläsaren.
 • I det fjärde steget måste du ta bort Wave från Windows-registret. Sök efter ”Registry Editor” i sökfältet och starta sedan verktyget. Ta bort filer relaterade till Wave-webbläsaren.
 • När du har gjort allt ovan rekommenderar vi att du kör en skadlig programvara för att säkerställa att Wave-webbläsaren har utrotats helt. Ladda ner en gratis antivirussvit om du inte redan har en.
 • Detta händer inte alltid, men det är möjligt att Wave har infiltrerat din vanliga webbläsare, ändrat inställningar och installerat misstänkta tillägg eller tillägg. Om du tror att så är fallet är det bästa du kan göra att starta om din webbläsare till dess standardinställningar. I vilket fall som helst bör du överväga att byta till en säker och privat webbläsare.

  Skydda din enhet från oönskade program

  PUPs som Wave-webbläsaren är ganska vanliga. Dessa program kanske inte är lika farliga som andra hot, men de är alltid till besvär och kan ibland indirekt äventyra din säkerhet.

  Att vidta grundläggande försiktighetsåtgärder borde vara tillräckligt för att förhindra det. Utbilda dig själv om onlinehot, ladda bara ner programvara från verifierade källor, var försiktig när du installerar ett nytt program, håll ditt system uppdaterat och använd välrenommerade antivirusprogram.