Vad är vitbalans inom fotografering? Den ultimata guiden

Viktiga takeaways

  • Att förstå vitbalansen är avgörande för att ta fantastiska bilder. Det bestämmer temperaturen och färgtonen på dina bilder.
  • Automatiskt vitbalansläge kan vara användbart för nybörjare, men manuella justeringar med Kelvin-färgmätaren ger mer kontroll.
  • Olika ljussituationer kräver olika vitbalansinställningar, som att använda varmare toner för gyllene timmen och kallare toner för snöiga landskap. Postproduktionsredigering kan också göras i Adobe Lightroom.

Att förstå vitbalansen är viktigt om du vill ta fantastiska bilder. Att få rätt ton gör det mycket lättare att redigera färger senare, och du kommer också att se till att dina bilder ser mer realistiska ut. Men hur exakt kan du definiera vitbalans i fotografering? Fortsätt läsa för att upptäcka allt du behöver lära dig.

Vad är vitbalans?

Vitbalans är en term som används för att bestämma ”temperaturen” på dina bilder. Eller, enkelt uttryckt, hur blå eller gula de vita på ditt foto ser ut. Om du någonsin har märkt att interiörbilder ibland kan se väldigt gula ut, beror det ofta på vitbalansen.

För att visa dig vad vi pratar om, här är ett foto med fel vitbalans:

Och här är samma foto med rätt vitbalans:

Lägg märke till hur det första fotot ser väldigt orange ut, med ett onaturligt silver på undersidan av objektivfästet. Även om det här fotot skulle kunna göras med några andra korrigeringar, har det fortfarande förbättrats bara genom att ändra vitbalansen.

Du kan bli kreativ med vitbalans i fotografering. Till exempel, när du redigerar golden hour-foton i Lightroom, kanske du vill experimentera med en varmare ton. Men om du är ny på fotografering, sträva efter att se till att dina vita färger, silver och liknande färger ser ut som de ska innan du provar nya saker.

Är det automatiska vitbalansläget värt att använda?

När du köper din första kamera kommer du att märka att du kan ställa in din vitbalans på auto. Om du tar bilder med automatisk vitbalans bestämmer din kamera vilken vitbalansinställning som ska användas. Detta är fallet oavsett om ditt kameraläge. Om du är utomhus kan de flesta kameror få detta rätt. Ibland kan interiörbilder eller komplexa scener förvirra kameran – och det kanske inte ställer in rätt vitbalans.

Om du är ny på vitbalans inom fotografering (eller bara allmänt ny på att ta bilder), kommer automatisk vitbalans att hjälpa dig att förstå hur funktionen fungerar i olika ljussituationer. Du kan öka dina kunskaper ytterligare genom att lära dig några tips som hjälper dig att få den perfekta vitbalansen i dina foton.

Vitbalans: Färg av Kelvin

När du har använt automatisk vitbalans ett tag är du redo att manuellt justera funktionen. Kelvin färgmätare är en bra utgångspunkt; Jag använder fortfarande detta varje gång jag fotograferar, trots att jag har över sju års erfarenhet av fotografering.

När du använder Kelvin-mätaren, kom ihåg att vissa kameror erbjuder mer kontroll än andra. Till exempel låter mina första kameror mig bara justera siffran i hundratals (t.ex. 5 700, 5 600). Min nuvarande låter mig å andra sidan gå upp och ner i tiotal (5 590, 5 580). Rätt Kelvin att använda kan också variera för varje tillverkare – så du måste experimentera lite.

För att hjälpa dig att få en mer exakt vitbalans i din fotografering kommer vi att dela upp de olika Kelvin-talintervallen för olika scenarier som du kan stöta på som fotograf. Observera att du ibland kan behöva gräva utanför dessa intervall, men de är ändå en bra utgångspunkt.

1. Snölandskap

Du måste överväga flera aspekter av vinterfotografering, och din vitbalans är en av de viktigaste faktorerna. Har du någonsin varit ute för att fota en snöig dag och märkt att färgerna inte ser helt rätt ut? Kanske är tonen för blå till exempel? I så fall orsakade fel vitbalans nästan säkert det problemet.

Snölandskap är ett scenario där du bör överväga att använda ett alternativ till automatisk vitbalans. Din kamera kan ibland bli förvirrad och få snön att se mer blå ut. Använd istället ett Kelvin-tal på cirka 6 500-8 500.

2. Golden Hour

Den mjuka belysningen och de vackra färgerna i gyllene timmen gör strax före soluppgång och solnedgång en populär tid för fotografering. Många fotografer gör misstaget att höja sin vitbalans för att intensifiera den varma tonen, men att ta detta för långt kan få färgerna i din bild att se röriga ut. Så du borde faktiskt släppa Kelvin-mätaren något jämfört med andra situationer.

Sikta på runt 2 000-4 000 på Kelvin-mätaren för golden hour-bilder. När du har redigerat dina bilder, överväg att använda dessa gyllene timmertexter på sociala medier.

3. Soliga dagar

Fotografering i soligt väder innebär flera ljusutmaningar, men du kan fortfarande ta fantastiska bilder när solen står högt på himlen. Förutom att förstå och implementera Sunny 16-regeln, kommer att välja rätt vitbalans Kelvin-nummer också få färgerna att se bättre ut i din bild.

Någonstans i mitten av Kelvin-sortimentet fungerar vanligtvis för soliga dagar. Sikta på något mellan 5 000 och 6 000. I vissa situationer (som när din bild har mycket blå färg) kan du behöva öka antalet ytterligare.

4. Nattfotografering

Medan en stor del av världen sover på natten, hittar du många fotograferingsmöjligheter efter timmar. Till exempel, om du besöker eller bor på en nordlig breddgrad, kan du eventuellt fotografera norrsken. Samtidigt kan de i storstäderna fånga skylines och mycket mer när det är mörkt.

Den korrekta kelvinmätaren att använda för nattfotografering varierar avsevärt beroende på situationen. Men i många fall är 2 000-4 000 ett bra intervall att sikta på.

5. Mulna och regniga dagar

Om du någonsin har tagit bilder på mulna, regniga och dimmiga dagar kanske du har märkt att dina bilder ser ganska blå ut om du inte använder rätt vitbalans. Och när det händer kan det vara ganska svårt att ändra i efterproduktionen. Som en allmän tumregel, sikta på ett Kelvin-tal mellan 6 000 och 8 000 för den här typen av ljussituationer.

6. Inomhus- och matfotografering

Fotografering inomhus är en av de svåraste situationerna att ta bilder i, och interiörerna varierar förstås ganska mycket. Men för de flesta inomhussituationer vill du minska antalet på din Kelvin-mätare. Börja med 1 500-3 000 och gå därifrån.

För matfotografering måste du överväga om du är inomhus eller utomhus. Utöver det måste du också tänka på färgerna på maten. Det bästa sättet att närma sig detta är genom att helt enkelt se till att allt ser ut som det gjorde personligen (och under de specifika ljusförhållandena). Du kan lära dig hur du lyfter ditt matfotograferingsspel för ytterligare vägledning.

Kan jag ändra vitbalansen i efterproduktion?

Att få en exakt vitbalans vid fotografering görs bäst från kameran. Du kan dock redigera din vitbalans i Adobe Lightroom.

I Lightroom, gå till WB (under kameraprofilsektionen). Här kan du flytta reglagen för temperatur och nyans åt vilken riktning du vill.

När du expanderar rullgardinsmenyn kan du välja automatisk vitbalans och även välja bland många förinställningar.

All viktig information om vitbalans i fotografering

Att känna till definitionen av vitbalans inom fotografering kommer att göra det mycket lättare att få rätt färger i dina bilder. Det är en av de första färdigheterna du kan lära dig, och du kan använda Kelvin-mätaren i din kamera – tillsammans med automatisk vitbalans – för att uppnå önskade resultat.

I andra fall kan du också få dina bilder att sticka ut genom att använda förinställningarna för vitbalansen och/eller ditt efterproduktionsprogram. Du kan behöva bryta mot Kelvin-reglerna ibland, men det du har lärt dig idag är en solid bas att bygga utifrån.