Vad är Utility Tokens och varför finns de?

Är utility tokens ännu ett modeord från kryptorymden, eller har det någon betydelse? Låt oss ta reda på verkligheten!

Kryptoutrymmet är fyllt med olika typer av tokens med olika funktioner. Utility-tokens är nämligen en av de populära typerna av kryptotokens.

Initial Coin Offering (ICO) fick enorm popularitet under 2017 och lockade pengar värda över 4 miljarder dollar. Sedan dess har verktygstokens varit ett hett ämne bland medlemmar i kryptogemenskapen.

Låt oss först börja med grunderna. Häng med!

Vad är en Utility Token?

En verktygstoken är en kryptotoken som tillåter användare att utföra specifika aktiviteter inom projektets ekosystem. Du kan använda denna token för att komma åt ett projekts tjänster eller produkter.

Utility-tokens ger inga äganderätter till sina innehavare. Du kan dock använda dessa tokens för att handla med andra kryptovalutor eller för att köpa NFT.

Du kan köpa dessa tokens från kryptobörsen precis som alla andra tokens. Dessutom varierar priset på dessa tokens baserat på efterfrågan på marknaden för projektet och dess användningsfall.

Det finns olika typer av Utility-tokens. Det inkluderar:

 • Belöningstokens: Du kommer att få dessa tokens som en belöning för ditt deltagande i en kryptoplattform. Till exempel kan du recensera en produkt och tjäna belöningar i din kryptoplånbok.
 • Rabatttokens: Dessa tokens låter dig dra nytta av rabatter på kryptoplattformar som stöds. Här kan innehavare av verktygskrypto hjälpa dig att få rabatter på att använda en tjänst.
 • Åtkomsttokens: Dessa tokens tillåter sina användare att få speciell åtkomst till de tjänster som är tillgängliga på plattformen. Till exempel tillhandahåller spelplattformar sådana tokens för att låsa upp nya nivåer.
 • Prenumerationstokens: Du kan använda prenumerationstokens för att dra nytta av fördelarna med premiumtjänster. I det här fallet får du förmåner som premiummedlemskap, tidig åtkomst och många fler.
 • Exchange Tokens: Dessa tokens erbjuder fördelar som tidig tillgång till token-försäljning och rabatter på handelsavgifter. Till exempel erbjuder vissa börser sänkta transaktionsavgifter för betalningar med sina inhemska tokens.

Låt oss nu kontrollera tillämpningarna av verktygstokens i kryptoutrymmet. Håll ögonen öppna!

Tillämpningar av Utility Tokens

De viktigaste tillämpningarna av verktygstokens inkluderar:

#1. Decentraliserad ekonomi (DeFi)

Utility-tokens tillåter användare att delta i olika finansiella transaktioner via DeFi-plattformar. Till exempel kan du köpa Bitcoin (BTC) med hjälp av ditt verktygstoken på plattformar som Uniswap eller PancakeSwap.

Dessutom kan du behålla dina verktygstokens som säkerhet och låna fiat eller andra kryptotokens. Dessutom kan du låna ut dina tokens för att generera passiv inkomst.

#2. Kryptospel

Kryptospel förlitar sig på verktygstokens för att stärka sitt ekosystem. Till exempel inkluderar ett GameFi-marknadssegment spel, blockchain-teknik och finans.

Du kan använda tokens för att köpa tillgångar i spelet som NFT, karaktärer eller samlarföremål. På samma sätt kommer du också att få spelbelöningar i form av tokens.

#3. Krypto E-handel

När det gäller krypto-e-handel kan du köpa och sälja dina produkter eller tjänster med hjälp av tokens. Dessutom använder onlineplattformarna levande kryptomarknadspriser för smidiga transaktioner.

Dessutom kommer du att få belöningar som tokens för dina recensioner, engagemang och köp. Dessutom erbjuder varumärken och företag hänvisningsbelöningar för att utöka sin kundbas.

#4. Skapande av innehåll

I innehållsvärlden kan kreatörer och konsumenter lika gärna dra nytta av verktygstokens. Om du är en kreatör kan du tjäna belöningar i kryptotokens. Dessutom kan du som konsument få tillgång till innehållet gratis.

Dessutom finns inga teknikjättar som Meta eller Google mellan kreatörer och tittare. Som ett resultat tenderar kreatörerna att få en större del av sina intäkter.

#5. Metaverse deltagande

Metaverse är ett hett ämne i kryptorymden, och verktygstokens låter dig delta i olika virtuella evenemang. Vissa plattformar tar ut inträdesavgifter i form av tokens.

Dessutom kan du köpa dina favoritavatarer eller wearables genom att betala deras pris i tokens. Till exempel kan du besöka Decentraland plattform för att köpa anpassade avatarer eller virtuella tillgångar med deras verktygstoken, MANA.

Utility Tokens vs. Security Tokens

Utility- och säkerhetstokens skapar ofta förvirring bland nya investerare. Låt oss förstå utifrån några viktiga aspekter:

#1. Syfte

Utility-tokens ger inga äganderättigheter. Dessa token-innehavare kan bara komma åt funktionerna på plattformen.

Däremot ger säkerhetstokens laglig äganderätt till användarens tillgång. Av denna anledning betraktas dessa tokens som en investering.

#2. förordningar

Utility-tokens utfärdas genom ICO:er och är inte reglerade. Projekt kan utfärda dessa tokens utan att följa några statliga föreskrifter.

Säkerhetstokens är dock strikt reglerade av Exchange Commission och US Securities. Som ett resultat måste ett projekt klara alla statliga procedurer för att utfärda säkerhetstokens.

#3. Enkel implementering

Utility tokens tillåter grundare att samla in pengar på kortare tid. Av denna anledning utfärdar de flesta projekt verktygstokens genom ICO:er.

Däremot utfärdas en säkerhetstoken efter långa statliga verifikationer. Som ett resultat tar det tid att utfärda dessa tokens till användarna.

Vikten av Utility Tokens i ICO:er

An Initial Coin Offering (ICO) är där kryptoprojekt samlar in pengar från enskilda och institutionella investerare. I utbyte för sin investering får de ett motsvarande antal hjälpmedel för det projektet.

Beloppet som samlas in genom ICO:er bestämmer det totala värdet av det specifika kryptoprojektet. Dessutom använder grundarna medlen för att driva utvecklingen och marknadsföringen av sitt projekt.

Det praktiska användningsfallet för verktygstokens spelar en avgörande roll för att locka människor att investera i ICO. Dessutom tenderar tokens med hög efterfrågan att ge högre avkastning under sin notering.

Låt oss ta ICO för Binance Coin (BNB) som ett exempel. Häng med!

Under Binances ICO 2017 såldes 100 miljoner BNB-tokens till allmänheten för bara $0,15. Sammanlagt samlade Binance in hela 15 miljoner dollar från ICO.

Källa: Cryptorank.io

Efter 11 dagar av deras framgångsrika ICO, lanserade Binance sin kryptobörs. Dessutom spenderar de 35 % av de insamlade medlen för att uppgradera sitt utbyte och plattformssystem.

Dessutom använde Binance hälften av ICO-fonden för marknadsföring, varumärkesbyggande och utbildningsändamål. Slutligen avsatte de resterande 15 % som en nödfond för att hantera oförutsägbara situationer.

I skrivande stund har BNB ett börsvärde på över 33 miljarder dollar. Binances ICO-framgångssaga är det bästa exemplet på hur efterfrågan på verktygstokens kan påverka ICO:erna och projektets framtid.

Hur identifierar man en Utility Token?

Howey-testet används vanligtvis för att avgöra om en investering är ett värdepapper. Av denna anledning klarar inte verktygstokens detta test.

Howey Test i kryptorymden består av fyra element:

 • Investering av pengar: Detta innebär att människor köper kryptotokens i utbyte mot fiat-valutor av ett visst värde.
 • Vinstförväntningar: Detta betyder att du köper en token och förväntar dig att generera vinst i framtiden.
 • Gemensamt företag: Om ett stort antal investerare finansierar ett kryptoprojekt, så betraktas det som ett gemensamt företag.
 • Vinst från andras ansträngning: Här beror framgången för ett kryptoprojekt mest på expertis och ledning hos utvecklare och promotorer.
 • Om en token uppfyller alla dessa villkor kan den betraktas som en säkerhetstoken. Å andra sidan faller tokens som inte uppfyller kraven under utility tokens.

  #1. Basic Attention Token (BAT)

  Basic Attention Token (BAT) är en ERC-20-verktygstoken för Brave-webbläsaren. Dessutom belönar den här webbläsaren sina användare för att de konsumerar olika annonser.

  Dessutom belönas även utgivare av annonser utifrån användarens uppmärksamhet. Här belönas användare och utgivare med BAT-tokens direkt på sina kryptoplånböcker.

  Du kan välja hur ofta annonserna du tänker se per timme. Du kan välja 0 till 10 annonser per timme när det passar dig. Slutligen är belöningskonceptet enkelt: ju fler annonser du ser, desto fler BAT-tokens får du.

  #2. Polygon (MATIC)

  MATIC är nyttosymbolen för Polygon-ekosystemet. Detta projekt arbetar med hjälp av Ethereum blockchain för att ansluta, utveckla och skala olika kryptoprojekt.

  Du kan använda MATIC-tokens för att betala transaktionsavgifterna på Polygon-nätverket. Dessutom kan du också satsa dessa tokens för att generera insatsbelöningar.

  MATIC-tokens har vunnit popularitet de senaste åren och driver över 19 000 DApps. Dessutom har denna token ett börsvärde på över 5 miljarder dollar.

  #3. Binance Coin (BNB)

  Utgiven 2017, BNB är nyttosymbolen för världens största kryptobörs, Binance. Dessutom ökade priset på denna token från $0,15 under ICO till ett rekordhögt pris på $690 2021.

  Det första användningsfallet för BNB-tokens var begränsat till avdrag för handelsavgifter. Men nu kan du använda denna verktygstoken för att köpa virtuella presenter, boka resebiljetter och mer.

  Dessutom kan du använda dessa tokens för att satsa och tjäna belöningar. Du kan också låna kryptotillgångar genom att satsa BNB-tokens.

  #4. Ripple (XRP)

  Ripples inhemska token, XRP, låter dig överföra kryptofonder till låga avgifter. Dessutom kan du använda den här funktionen för att utföra transaktioner direkt med hjälp av en plånboksadress.

  Dessutom tillåter denna token användare att stödja sina favoritskapare genom att tjäna pengar på deras innehåll. För att göra det behöver du bara XRP Ledger, Ripples offentliga blockchain.

  Dessutom kan spelare uppleva höghastighetsspel till låga avgifter och pålitlig genomströmning. Dessutom kommer de att få kryptobelöningar som XRP-tokens från plattformar som stöds.

  Slutgiltiga tankar

  Utility-tokens är riskabla om du förväntar dig att tjäna på dem. Dessa tokens med faktiska användningsfall kan dock vara till hjälp när du använder olika kryptoplattformar.

  När allt kommer omkring, betrakta verktygstokens som ett medium för att delta i kryptobaserade aktiviteter. I slutändan undvik att jaga flashiga investeringsråd om kryptotokens.

  Kolla sedan in vår artikel om Security Token Offering (STO).