Vad är Ubuntu PPA och hur man installerar det? [2023]

PPA är ett sätt för enskilda utvecklare eller team att vara värd för och distribuera sina mjukvarupaket på Ubuntu-plattformen.

I Linux-system distribueras och installeras mjukvarupaket vanligtvis med hjälp av pakethanterare och pakethanteringssystem.

Dessa system använder ett centralt programvarulager, som är en samling programvarupaket som enkelt kan laddas ner och installeras på en användares system.

Pakethanteraren använder information från förvaret för att bestämma vilka paket som är tillgängliga, vilka versioner av dessa paket som är tillgängliga och vilka beroenden som måste uppfyllas för att installera ett visst paket.

Populära pakethanteringssystem som används i Linux inkluderar apt (används av Debian och Ubuntu), yum (används av Red Hat och CentOS) och Pacman (används av Arch Linux).

Pakethanteraren tillhandahåller vanligtvis kommandon för att söka, installera, uppdatera och ta bort paket från systemet.

Men dessa pakethanterare har också vissa begränsningar, som långsamma utgivningscykler och paketkonflikter. Dessa begränsningar kan övervinnas genom att använda PPA.

PPA ger ytterligare fördelar jämfört med traditionella pakethanterare, såsom snabbare tillgång till uppdateringar, stöd för inofficiella paket, förbättrad kompatibilitet och enklare pakethantering.

Låt oss se vad exakt denna PPA handlar om.

Vad är Ubuntu PPA?

PPA står för Personal Package Archive, vilket är ett programvaruförråd för Debian-baserade Linux-distributioner (som Ubuntu) som tillåter enskilda utvecklare och team att publicera sina egna paket och göra dem tillgängliga för andra användare.

Med PPA kan utvecklarna enkelt paketera, distribuera och hantera sin programvara, och användarna kan enkelt installera, uppdatera och ta bort mjukvarupaket.

PPA:er tillhandahåller ett sätt för utvecklare att distribuera programvara som inte ingår i de officiella arkiven för en Linux-distribution eller att tillhandahålla nyare versioner av programvara än vad som är tillgängligt i de officiella arkiven.

För att kunna använda PPA måste användare lägga till PPA-förrådet till sitt system och sedan använda sin pakethanterare för att installera paket från PPA.

PPA:er underhålls av utvecklarna och är inte föremål för samma granskning som paket i de officiella arkiven. Så användare bör vara försiktiga när de installerar paket från en PPA och bör se till att PPA är pålitlig och tillförlitlig.

Hur fungerar PPA?

Här är en kort översikt över hur PPA fungerar.

#1. Paketskapande

En utvecklare skapar ett mjukvarupaket som innehåller nödvändiga filer, beroenden och installationsskript. Paketet är byggt med hjälp av Debians paketeringssystem, vilket gör att det enkelt kan installeras och hanteras på Debian-baserade system.

#2. Skapande av PPA

Utvecklaren skapar en PPA på Launchpad-plattformen, som är en webbaserad tjänst som tillhandahålls av Canonical (utgivare av ubuntu) som tillhandahåller ett sätt att vara värd för, hantera och distribuera programvarupaket.

#3. Paketuppladdning

Utvecklaren laddar upp paketet till sin PPA tillsammans med information om paketet, såsom dess beroenden, versionsnummer och beskrivning.

#4. Paketbyggnad

Launchpad bygger automatiskt paketet för varje stödd distribution och arkitektur. Denna process säkerställer att paketet är kompatibelt med målsystemet och är redo att installeras.

#5. Paketdistribution

När paketet har byggts är det tillgängligt för användare att ladda ner och installera från PPA.

#6. Pakethantering

Användare kan lägga till PPA-förrådet till sitt system och sedan använda sin pakethanterare för att installera, uppdatera eller ta bort paket från PPA.

PPA är ett bekvämt sätt för utvecklare att distribuera sin programvara och för användare att hantera sina programvaruinstallationer. Genom att utnyttja funktionerna hos Launchpad-plattformen och Debians paketeringssystem, gör PPA det enkelt att hantera programvaruinstallationer och säkerställer att användare har tillgång till de senaste och mest relevanta paketen.

Officiell PPA vs. Inofficiell PPA

Den största skillnaden mellan officiella och inofficiella PPA är källan till paketen de innehåller.

Officiell PPA – Dessa PPA:er hanteras och underhålls av Canonical (företaget bakom Ubuntu) eller andra betrodda organisationer. De innehåller programvara som är officiellt godkänd av Ubuntu och som vanligtvis anses vara säker att använda.

Inofficiell PPA – Dessa skapas och underhålls av individer eller organisationer som inte är anslutna till Ubuntu. De kan innehålla programvara som inte är officiellt godkänd av Ubuntu, och kvaliteten och säkerheten för programvaran de innehåller kan variera.

Hur lägger man till PPA på Ubuntu?

För att lägga till en PPA på Ubuntu, följ helt enkelt dessa steg:

Öppna en terminal. Du kan göra detta genom att trycka på kortkommandot Ctrl + Alt + T.

För att lägga till PPA till ubuntu-systemet måste du först installera detta programvaru-egenskaper-gemensamma paket med kommandot nedan.

sudo apt-get install software-properties-common

Lägg sedan till PPA-förvaret – Använd följande kommando för att lägga till en PPA till ditt system, ersätt ppa:user/repo med det faktiska PPA-förrådet du vill lägga till.

sudo add-apt-repository ppa:user/repo

Här vill jag lägga till notepadqq PPA.

Du kan stöta på problemet med att kommandot add-apt-repository saknas på Debian och ibland på Ubuntu. Det felet kan se ut så här.

sudo: add-apt-repository: command not found

Det beror på att kommandot add-apt-repository är en del av paketet software-properties-common, och du måste installera om det här paketet för att installera add-apt-repository.

Uppdatera paketlistan – När du har lagt till PPA-förvaret uppdaterar du paketlistan genom att köra följande kommando.

sudo apt update

Installera paket – Slutligen kan du installera paket från det nyligen tillagda PPA-förvaret med följande kommando genom att ersätta ”paketnamn” med det faktiska paketnamnet du vill installera.

sudo apt install package-name

Obs: Innan du lägger till en PPA är det alltid en bra idé att kontrollera dess tillförlitlighet och säkerhet från dess källa. Vissa PPA:er kan innehålla skadlig programvara eller föråldrad programvara, så det är viktigt att vara försiktig när du lägger till PPA:er till ditt system.

Hur tar man bort PPA på Ubuntu?

Du kan enkelt ta bort PPA på ubuntu genom att följa stegen nedan.

Och det första steget är att lista alla installerade PPA:er på ditt system. För det, kör följande kommando på terminalen.

ls /etc/apt/sources.list.d/

Ta bort PPA-förråd – För att ta bort ett specifikt PPA-förråd från systemet, använd följande kommando genom att ersätta ppa: användare/repo med det faktiska PPA-förrådet, du vill ta bort.

sudo add-apt-repository --remove ppa:user/repo

Här har jag valt att ta bort PPA som installerats ovan.

Om du tar bort en PPA kommer även alla paket som installerats från den PPA att tas bort. Om du vill behålla paketen installerade från den PPA:n, överväg att använda en annan metod, till exempel att fästa, för att förhindra att de uppdateras.

Fördelar med PPA

Här är några fördelar med att använda Personal Package Archives (PPA) på Ubuntu.

Enkel mjukvarudistribution

PPA är ett enkelt sätt för utvecklare att distribuera sin programvara till en större publik, vilket gör det lättare för användare att installera och ta emot uppdateringar för den programvaran.

Regelbundna uppdateringar

De kan uppdateras regelbundet, vilket ger användarna de senaste versionerna av programvaran de har installerat från PPA.

Testa ny programvara

PPA:er tillhandahåller ett sätt för användare att testa ny programvara som ännu inte ingår i de officiella arkiven utan att påverka stabiliteten i deras system.

Inget behov av en sammanställning

De tillåter användare att installera förkompilerade paket, vilket gör det enklare och snabbare att installera programvara än att kompilera den från källkod. Detta är särskilt användbart för användare som inte har erfarenhet av att kompilera programvara från källkod.

Anpassade förråd

Dessa kan också användas för att skapa anpassade arkiv för specifika grupper av användare, så att de enkelt kan komma åt och installera paket som inte ingår i de officiella arkiven.

Säkerhetsproblem med PPA

PPA:er kan introducera säkerhetsrisker för ditt Ubuntu-system eftersom de kan innehålla skadlig programvara, föråldrad programvara eller paket med kända sårbarheter. Här är några säkerhetsproblem med PPA:er:

Overifierade källor

PPA:er kan skapas av vem som helst och kanske inte granskas noggrant för säkerhet och kvalitet.

Utdaterad mjukvara

De kanske inte uppdateras regelbundet och kan innehålla föråldrad programvara med kända sårbarheter.

Skadliga program

Dessa PPA:er innehåller skadlig programvara, såsom skadlig programvara eller spionprogram, som kan äventyra säkerheten för ditt system.

Paketkonflikt

De kan orsaka paketkonflikter med andra paket installerade på ditt system, vilket leder till oväntat beteende eller systeminstabilitet.

Slutsats

Jag hoppas att du tyckte att den här artikeln var till hjälp för att lära dig mer om PPA och hur du installerar den.

Du kanske också är intresserad av att lära dig om kommandot apt för att hantera Debiandistributioner.