Vad är Stateful och Stateless Firewalls?

Att skydda ditt affärsnätverk har blivit viktigt, mer än någonsin.

Eftersom världen vi lever i är digitalt avancerad där Internet har smugit sig in i våra liv i nästan alla aspekter. Det är svårt att föreställa sig en dag utan internet eller enheter som kan interagera med det.

Även om det har gjort våra liv enklare, välkomnar internet också massor av onlinehot som kan skada en organisation på en mängd olika sätt. Hackare söker efter kryphål i säkerheten där de kan injicera virus och andra skadliga avsikter för att kosta ett företag enorma pengar och berömmelse.

Teknikjättar som Google och Facebook har också drabbats av sådana stölder. A CNBC Rapporten citerar att bedragare tog en kreativ vändning för att stjäla $100 M+ från Google och Facebook från 2013-2015.

Allt tack vare moderna framsteg som brandväggar har introducerats för att skydda mot digitala hot. De är utformade för att skydda enheter och värdefull data genom att övervaka och kontrollera inkommande och utgående nätverkstrafik.

Men hackare och deras hot utvecklas allt eftersom. Därför måste brandväggar också vara smartare för att möta nya utmaningar.

Är alla brandväggar likadana?

Nej, alla brandväggar är inte byggda på samma sätt. De har kommit långt sedan 1980-talet och du kan höra om deras olika typer, som:

I den här artikeln kommer jag att diskutera statliga och statslösa brandväggar som folk tycker är förvirrande med. Var och en av dem har vissa för- och nackdelar och tillämpbarhet, men båda är verkligen viktiga för nätverksskydd.

Så låt oss hoppa direkt för att lära känna dem!

Vad är en Stateful Firewall?

Stateful brandväggar kan övervaka alla aspekter av nätverkstrafik, inklusive deras kommunikationskanaler och egenskaper. De kallas också för dynamiska fickfilter eftersom de filtrerar trafikpaket baserat på kontext och tillstånd.

Nu, vad betyder dessa sammanhang och tillstånd på språket för nätverksanslutningar?

 • Sammanhang – det involverar metadata för paket inklusive portar och IP-adress som tillhör slutpunktens och destinationen, paketlängd, lager 3-information relaterad till återmontering och fragmentering, flaggor och nummer för TCP-sekvens av lager 4 och mer.
 • State – brandväggar tillämpar sin policy baserat på anslutningens tillstånd. För att förstå tillståndet, låt oss ta exemplet med TCP-baserad kommunikation. I TCP styr 4-bitars anslutningstillstånd – SYN, ACK, FIN och RST.

När en anslutning initieras genom en 3-vägs handskakning, indikerar TCP:n SYN-flaggan, som brandväggen använder för att indikera ankomsten av en ny anslutning. Därefter tar anslutningen emot flaggan SYN+ACK av servern. Anslutningen upprättas inte förrän klienten återgår med ACK.

På liknande sätt, när du ser FIN+ACK- eller RST-paket, markeras anslutningen för radering där tillsammans med framtida paket.

Fördelar

 • Kraftfullt minne för att behålla viktiga aspekter av trafiken
 • Mycket skicklig att upptäcka förfalskade meddelanden eller obehörig åtkomst
 • Intelligent system för att fatta bättre beslut baserat på nuvarande och tidigare resultat
 • Bredare loggningskapacitet och starkare attackreducering
 • Behöver mindre portar för kommunikation

Det innebär att stateful brandväggar fortsätter att analysera varje datapaket som försöker komma in i ett nätverk. När den statliga brandväggen godkänner en trafikförfrågan kan den färdas fritt i nätverket.

Stateful brandväggar kan dock vara sårbara för DDoS-attacker. Anledningen till detsamma är det ökade behovet av mjukvaru-nätverksanslutning och intensiv beräkningskraft för implementering.

Vad är en statslös brandvägg?

Tillståndslösa brandväggar använder ledtrådar från nyckelvärden som källa, destinationsadress och mer för att kontrollera om något hot finns. När ett möjligt hot upptäcks blockerar brandväggen det. Det finns vissa förinställda regler som brandväggar tillämpar när de bestämmer om trafik måste tillåtas eller inte.

Eftersom tillståndslösa brandväggar inte är utformade för att beakta lika många detaljer som tillståndssäkra brandväggar, är de mindre rigorösa.

Till exempel kan en tillståndslös brandvägg inte ta hänsyn till hela mönstret i vilket paket kommer in. Istället kommer den att inspektera varje paket isolerat. Dessutom misslyckas den med att skilja mellan olika trafiktyper av applikationsnivå, inklusive HTTPS, HTTP, SSH, FTP, VolP, etc.

Följaktligen är tillståndslösa brandväggar mottagliga för onlineattacker spridda över olika paket.

Fördelar

 • Fungerar bra vid tung trafik
 • Snabb
 • Generellt billigare än statliga brandväggar.

Du gissade rätt, en tillståndslös brandvägg inspekterar inte hela trafiken eller paketet och kan inte identifiera trafiktyper.

Vilken brandvägg är bättre – Stateful eller stateless?

Nu kommer den intressanta delen!

Eftersom du redan har läst fördelarna med båda brandväggstyperna kan du köpa vem som helst utifrån dina behov.

Men om du fortfarande har dubbelsinnet i det, låt oss begränsa det baserat på dina personliga eller affärsmässiga krav.

Små affärer

För småföretag är huvudmålet med att köpa en brandvägg att skydda system och dokument från dåliga spelare. Dessutom har de också en begränsad budget i handen.

Eftersom trafikvolymerna för det mesta är lägre för mindre företag betyder det att inkommande hot också blir färre eller längre kan man säga.

Därför kan statslösa brandväggar vara ett lämpligt alternativ för dig om du driver ett litet företag. Dess snabba prestanda, tillsammans med förmågan att hantera stor trafik, kan vara det bästa värdet av dina surt förvärvade pengar.

Företag

Företag har massor av system och data, inklusive de mycket känsliga som de aldrig har råd att utsättas för. Det kan ta en vägtull på deras rykte och pengar. För att inte tala om, de har också en större inkling och utgående trafik som behöver övervakas.

För dem kunde ståtliga brandväggar tala. De kraftfulla brandväggarna med sofistikerade funktioner kan bättre skydda sina omfattande tillgångar genom att tillhandahålla ett tjockt säkerhetslager för att mildra attacker.

Andra scenarier

 • För ett litet kontor som består av ett fåtal betrodda anställda som kräver routingfunktioner skulle kunna använda tillståndslösa brandväggar.
 • Du kan använda en tillståndslös brandvägg i ett pålitligt nätverk som finns mellan ett VLAN, och se till att en tillståndsfri brandvägg redan övervakar den externa trafiken.

Några vanliga frågor

Kan en enskild brandvägg fungera lika tillståndslös och statslös?

Nej. En brandvägg kan antingen vara tillståndslös eller tillståndslös.

Är HTTP tillståndslöst eller tillståndsfritt?

Statslös. Servern glömmer allt om webbläsaren eller klienttillståndet. På grund av webbapplikationer ser HTTP nästan ut som stateful, men i verkligheten är den statslös.

Är Windows-brandväggen en tillståndslös eller tillståndslös brandvägg?

Windows-brandväggen (WF) är stateful. Den övervakar automatiskt dina anslutningar för att säkerställa att endast tillförlitlig data tillåts.

Slutsats

Välj vad som passar dina krav för att säkra ditt nätverk genom brandväggar och skydda alla dina system och data.