Vad är spel IEM och är de bra?

Viktiga takeaways

 • Spel IEM erbjuder fördelar som portabilitet, brusisolering och tydlig röstkommunikation för multiplayer, vilket gör dem idealiska för mobilspel och scenarier på språng.
 • Jämfört med spelhörlurar saknar dock IEM:er rymlig ljudbild och deras ljudsignatur tenderar att vara mer neutral, vilket resulterar i ett plattare ljud.
 • Att välja mellan IEM och spelhörlurar beror på prioriteringar: uppslukande ljudbild och skräddarsytt spelljud gynnar hörlurar, medan mobilitet, tydlig röstchatt och brusisolering gynnar IEM. Tänk på dina specifika spelbehov när du väljer en IEM-modell.

In-ear monitorer, allmänt kända som IEM, har blivit ett populärt ljudval för många spelare. Men är dedikerade spel IEMs rätt val för dina behov? Låt oss dyka in i för- och nackdelarna med att använda IEM för spel och hur de kan jämföras med traditionella spelhörlurar.

Vad är spel IEM?

In-ear monitorer är en typ av hörlurar som sitter inuti din hörselgång, med hjälp av silikon eller skum öronspetsar för att skapa en tätning. In-ear-designen ger utmärkt ljudisolering och blockerar externa ljud för en uppslukande lyssningsupplevelse. Många IEM är också designade speciellt för spel, med funktioner som surroundljud, spelläge för låg latens och inbyggda boom-mikrofoner för röstchatt.

Bildkredit: rakblad

Däremot har spel-IEM inte hängt med som spelhörlurar, och speciellt inte spelheadset. Om du går online och söker efter spelheadset hittar du otaliga recensioner, rekommendationer och alternativ. Däremot finns det några bra spel IEM, men bara runt en tiondel av valet. Enkelt uttryckt finns inte utbudet av IEM för spel, och det kan vara en direkt återspegling av spelljudmarknaden som helhet.

Ändå har det inte hindrat några av de största namnen inom spelljud från att lansera spel-IEM, med märken som Razer, HyperX och EPOS som erbjuder spelfokuserade IEM-modeller.

Specifikationer och funktioner att kontrollera innan du köper spel IEM

Bildkredit: Shure

Spel IEM och andra headset är inte så olika. Det finns fortfarande en kärnuppsättning av specifikationer och funktioner att kolla in innan du köper, varav många liknar ett vanligt spelheadset.

Funktioner

Dina spel IEMs behöver följande funktioner:

 • Låg latens: Minimal fördröjning mellan ljudsignal och ljudåtergivning för exakta reaktioner i spelet.
 • Löstagbar bommikrofon: För tydlig röstchatt och kommunikation i spelet.
 • In-line kontroller: Möjliggör enkel volymjustering och avstängning utan att hindra spelkontrollerna.
 • Situationsmedvetenhet: Möjlighet att blanda in externa ljud tillsammans med spelljud för säkerhet.
 • Ljudisolering: Stängd IEM-design som blockerar störande omgivningsljud.
 • Anpassningsbar passform: Utbytbara örontips för att få en säker, bekväm passform för långa spelsessioner.
 • Hållbar konstruktion: Klarar tufft spelande när du är på språng – förstärkta kablar och kontakter (en rad IEM-anslutningsalternativ skulle också vara användbara).

Med tanke på att de flesta spel-IEM är trådbundna bör låg latens vara en självklarhet, men det är alltid värt att kontrollera i förväg.

Specifikationer

Liksom funktionerna, vill du kolla in följande specifikationer när du köper spel IEM.

 • Frekvenssvar: Utökad bas och diskant för spännande effekter i spelet. 10Hz till 25kHz är det idealiska området, även om de flesta använder standard 20Hz till 20KHz (de effektiva gränserna för mänsklig hörsel).
 • Ljudbild: Exakt kanalseparation och vänster/höger bildbehandling för riktade ljudsignaler.
 • Impedans: Låg impedans, från 16 till 32 ohm, för kompatibilitet med mobila enheter.
 • Känslighet: Hög känslighet över 90dB för hög, kraftfull ljudåtergivning.
 • Drivrutiner: Flera balanserade armaturdrivrutiner eller dynamiska drivenheter 10 mm+ i storlek.
 • Batteritid: För trådlösa modeller, 8+ timmar för oavbrutna spelsessioner.
 • Mikrofontyp: Rundstrålande eller kardioidmikrofonmönster för tydlig röstupptagning.

Bortsett från specifikationer och funktioner är komfort en annan faktor när du köper spel IEM. Om de inte är bekväma för långa spelsessioner är det ingen idé att köpa dem.

Spel IEM för- och nackdelar

För många spelare ger IEM fördelar jämfört med skrymmande spelheadset. Deras lilla, lätta storlek gör IEM:er mycket bärbara och idealiska för mobilspel. Brusisoleringen låter dig fokusera på spelljud, även i högljudda miljöer. IEMs tar också väldigt lite utrymme, vilket gör dem perfekta för spel i trånga utrymmen eller på språng. Många inkluderar löstagbara boom-mikrofoner som möjliggör tydlig röstkommunikation för multiplayer.

Bildkredit: 1 till

Det finns dock några potentiella nackdelar med att välja IEM framför hörlurar för speländamål. Deras stängda-i-örat-design saknar den rymliga, öppna ljudbild som många spelhörlurar ger. Detta kan begränsa din förmåga att exakt lokalisera riktningsbetonade ljudsignaler i spel som förstapersonsskjutare. Ljudsignaturen hos IEM tenderar också att vara mer neutral jämfört med den förstärkta basen och den livliga diskanten hos spelheadset. Detta kan resultera i ett plattare, mindre spännande ljud för vissa spelare.

När man jämför IEM med dedikerade spelhörlurar har båda sina fördelar. Stora over-ear-hörlurar omger dina öron med stora ljuddrivrutiner, vilket skapar ett brett dynamiskt omfång och kristallklart positionsljud. Detta lämpar sig väl för att uppleva ett spels fulla uppslukande ljudlandskap. Hörlurar som är gjorda speciellt för spel finjusterar också ljudsignaturen för att accentuera viktiga frekvenser i spelet som fotsteg eller omladdningar.

Å andra sidan gör den överlägsna brusisoleringen och portabiliteten för IEMs dem till ett överlägset val i vissa spelscenarier. Om du främst spelar på språng med en Nintendo Switch eller mobiltelefon, är IEM:er mycket mer praktiska och ger bättre lyssnande integritet. För röstchatt-beroende lagflerspelarspel, integrerar många IEM:er nu högkvalitativa boom-mikrofoner med speloptimerade kontroller för att balansera spel- och chattljud.

I slutändan handlar det om att välja mellan IEM och spelhörlurar att väga dina prioriteringar. Om uppslukande ljudbild och skräddarsytt spelljud är viktigast, är over-ear-hörlurar ett bättre val. Men om du värdesätter rörlighet, klarhet i röstchatt och brusisolering över en expansiv filmupplevelse, kan dagens spel-IEM leverera.

6 spel IEMs du kan köpa just nu

För de som är intresserade av spel-IEM, här är några toppmodeller att överväga för olika budgetar:

IEM-modell

Nyckelfunktioner

Razer Hammerhead True Wireless

Trådlös anslutning med låg latens, pekkontroller, fokus på mobilspel

HyperX Cloud Gaming Earbuds

Officiellt licensierad av Nintendo Switch, accentuerad bas, in-line mikrofon

EPOS GTW 270 Hybrid

Löstagbar boommikrofon, Bluetooth 5.2, 7.1 surroundljud

Shure SE215

Kraftigt brusisolerande design, tilläggsmikrofonkabel tillgänglig

RHA MA390

Universal IEM med skarpt, utökat frekvensområde skräddarsytt för spel

1Mer Quad-drivrutin

Exakt ljudbildsrekreation, löstagbar bommikrofon

Priserna för spel IEM varierar från cirka $50 till $200, men du kan spendera över den gränsen. Vissa IEM kan vara väldigt dyra!

Ska du köpa IEM för spel?

Även om allas preferenser varierar, ger detta en bred överblick över spelets IEM-landskap. Det finns nu många val utformade för att ge en optimerad spelljudupplevelse i ett ultraportabelt format. Se bara till att noggrant matcha rätt IEM-modellfunktioner till dina specifika spelbehov.