För många spelare har termen ”Soulslike” blivit en accepterad beskrivning av en viss typ av speldesign, som kortfattat sammanfattar allt vad du kan förvänta dig att hitta inom dessa spel. Många av oss som blivit förälskade i denna genre kan enas om en sak: den erbjuder en unik och utmanande spelupplevelse som är svår att jämföra med något annat. Men för dem som är ovana vid begreppet, saknar det klarhet och missar ofta de definierande elementen som utgör genren. Vad betyder det egentligen att ett videospel är Soulslike? Vilka nyckelingredienser finns det, och vad skiljer en Soulslike från andra typer av spel? I denna artikel dyker vi djupt ner i vad som definierar Soulslike-spel, dess ursprung, samt dess unika mekanik och utmaningar.
Innehållsförteckning
Från Demon’s Souls till Dark Souls
Rob Webb / www
Ursprunget till Soulslike-subgenren ligger i FromSoftwares Demon’s Souls från 2009. Spelet designades för att framkalla samma nivå av utmaning som äldre videospel, med en medvetet hög svårighetsgrad. Utvecklarna beslutade sig för att inkludera en mängd fiender och miljöfaror som kunde leda till döden när som helst för spelaren.
Dark Souls, som släpptes 2011 som den andliga uppföljaren till Demon’s Souls, tog konceptet och förbättrade det. Det finslipade spelmekaniken och byggde vidare på idén om en sammanlänkad spelvärld med ett stort fokus på utforskning och gameplay som krävde av spelaren att lära sig av sina (många) misstag för att övervinna hinder.
Sedan dess har FromSoftware släppt en mängd andra Souls-inspirerade (eller Soulslike) spel som förblir trogna denna ursprungliga vision. Men vad utgör egentligen ett Soulslike-spel och vilka egenskaper delar dessa spel?
Mörk Fantasymiljö med Miljöberättande
Från det korrumperade kungariket Boletaria i Demon’s Souls till de blodsoaked gatorna i Yharnam i Bloodborne, delar Soulslike-spel en gemensam tråd med sina platser. De kännetecknas vanligtvis av en mörk fantasimiljö, där landskapet härjats av plågor eller oåterkalleligt förändrats av mörk magi.
Du kliver in i dessa världar med lite eller ingen kunskap om din omgivning. Det finns ingen hjälpande hand i Soulslike-spel. Från början kastas du djupt in i världen, under-nivåerad, med ingenting annat än ett trasigt svärd för att försvara dig. Utforskning av dessa världar avslöjar ny utrustning som kan förfinas för att stärka din karaktär och förbättra dina chanser att överleva.
För det mesta innehåller Soulslike-spel ingen uppenbar berättelse. Mytologin kring spelets värld existerar i överflöd, men den är ofta gömd. Den kan upptäckas och pusslas ihop genom interaktion med icke-spelarkaraktärer (NPC), av att avslöja journaler eller historiska artefakter, och genom noggrann läsning av föremålsbeskrivningarna i din inventering när du anskaffar mer avancerad byte och förnödenheter.
Konceptet här är att du måste arbeta för din måltid. Vissa spelare vill fullt ut fördjupa sig i världen, leta efter varje guldklimp av information de kan hitta, medan andra helt enkelt vill fortsätta för att slå ut den nästa stora fienden. Möjligheten att spela på ditt sätt är en fantastisk designbeslut och säkerställer att varje titel tilltalar olika typer av spelare.
Utmanande Svårighetsgrad med Mångsidiga Karaktärsbyggen
Rob Webb / www
Om du uppmärksammar kommentarerna i vilket onlineforum som helst, gameplay-ström eller video relaterad till Soulslike-spel, dröjer det inte länge innan frasen ”Git Gud” (som betyder ”bli bra”) dyker upp. Denna fras föddes i relation till den utmanande naturen av Soulslike-gamedesign, som kan vara straffande, särskilt för mer avslappnade spelare. Dessa är inga hack-and-slash-spel.
Det används ofta som ett stycke ”hjälpsam” rådgivning när medspelare ber om hjälp eller tips om hur man besegrar en viss boss eller slutför en svår del av spelet. Det är en fras som kan verka ogin, givet de stora spelargrupper som dessa spel genererar. Men på många sätt är den något exakt.
Souls och Soulslike-spel har karaktäristiskt bara en svårighetsgrad, så du hittar ingen lätt läge att engagera dig i när det blir tufft. Din framgång kommer att bero på hur väl du behärskar trial-and-error-stilen inom gameplay. Att lära sig fiendens attackmönster, veta när man ska blockera, när man ska rulla bort och när man ska kontra, är alla avgörande element.
En nyckelstrategi för att bemästra gamet i ett Soulslike-spel är hur du väljer att bygga din karaktär. De flesta Soulslike-spel (med det klandervärda undantaget av Sekiro: Shadows Die Twice) ger dig friheten att bygga den typ av karaktär du vill ha, men du måste bekanta dig med processen för att uppnå de resultat du vill ha.
Att förstå dessa gameplay- och karaktärsbyggande principer är en grundläggande del av din resa för att ”Git Gud” i Soulslike-spel.
Vikten av Bonfires och Checkpoints
Alla som har spelat ett action-äventyrsspel är bekanta med sparpunkter eller checkpoints som finns utspridda över spelvärlden. Dessa erbjuder ett bekvämt sätt att spara din framsteg, som fungerar som en respawnpunkt om din karaktär skulle dö av ett hot i spelet. I Soulslike-spel fungerar dock checkpoint-mekanismen lite annorlunda.
Demon’s Souls, grandpappan till Soulslike-spel, introducerade begreppet bonfires. Bonfires erbjuder ett kort ögonblick av vila för din karaktär. Att vila vid en bonfire sparar din framsteg, fyller på din hälsobar och återställer din tillgång på Estus Flasks (ett konsumtionsobjekt som kan användas för att fylla på förlorade hälsopoäng, i spelet).
En bonfire är en plats där du kan reparera din utrustning, spendera din in-game valuta (souls) för att niveller upp dina valda karaktärs attribut, eller teleportera mellan andra upplåsta checkpoints som en form av snabb resa.
Men att vila vid en bonfire i ett Souls-spel kommer dock till ett pris. Det är för att om du väljer att koppla av och chill med en bonfire återuppstår även alla fiender du redan har besegrat i det omgivande området (exklusive besegrade bossar).
Därför finns det ett visst element av strategi till att vila vid en bonfire. När du dör i spelet, återföds din karaktär vid den senaste bonfire du vilat vid. Om du inte har vilat på ett tag kan du hamna med att återfödas vid en mycket tidigare punkt i spelet, med en full uppsättning respawnade fiender att slåss mot.
När du dör i spelet förloras din ackumulerade in-game valuta vid platsen för din död. Du har en chans att gå tillbaka och återhämta den, men om du drabbas av en fatal skada på vägen eller blir dödad av samma fiende när du kommer dit, kommer det att vara borta för alltid.
Bonfires (eller deras ekvivalenter i andra Soulslike-spel) representerar de enda platser där din karaktär verkligen är säker från världens skräck. Ett ljus i mörkret. Men värmen och bekvämligheten de erbjuder är flyktig. De är ett fascinerande koncept som är unikt för Soulslikes och tillför en verklig känsla av fördjupning i dessa brutala världar.
Andra Soulslike-spel
FromSoftware har redan en imponerande samling av Soulslike-titlar, inklusive Demon’s Souls, Dark Souls-serien, Bloodborne, Sekiro: Shadows Die Twice, och Elden Ring. Det är dock ett bevis på den här genre’s popularitet att andra utgivare tillsammans har skapat en legion av Soulslike-spel av eget slag.
Du kan hitta en skattkista av andra Soulslikes, som håller fast vid (eller nära) de centrala elementen i Soulslike-strukturen. Titlar som Nioh, Lords of the Fallen, Mortal Shell, Lies of P, och det mer nyligen släppta Black Myth: Wukong är bara några exempel som vandrar den väg som FromSoftware har skapat.
Med fler Soulslike-spel som släpps varje år verkar det som om detta särskilda gameplay-fenomen inte kommer att försvinna snart. Så om ditt intresse har väckts, och du inte har gjort det tidigare, är detta den bästa tiden att doppa tårna i dessa Soulslike-vatten.
Sammanfattningsvis, Soulslike-spel erbjuder en unik och utmanande spelupplevelse som spelar på våra förmågor att anpassa oss och lära oss från våra misstag. Med en rik historia och en djupgående spelmekanik har de cementerat sin plats i spelvärlden. Om du letar efter en spelupplevelse som både utmanar och fördjupar sig i en mörk, fascinerande värld, är Soulslike-genren helt klart värd att undersöka.