Vad är Smart App Control på Windows 11 och varför du bör aktivera det

Vi är väl medvetna om skadlig programvara och säkerhetsproblem på Windows, och det är Microsoft också. För att åtgärda det långvariga problemet har Microsoft kommit med något som kallas Smart App Control (SAC). Om du undrar vad som är Smart App Control på Windows 11, ja, det är en AI-driven säkerhetsfunktion som intelligent blockerar opålitliga och okända appar. Det förhindrar också att oönskade program och adware körs på din dator som orsakar nedgångar eller visar för många annonser. Så om du vill aktivera Smart App Control på Windows 11, låt oss gå igenom vår detaljerade handledning.

Smart App Control på Windows 11 (2022)

I den här handledningen har vi förklarat Smart App Control på Windows 11 och har lagt till stegen för att aktivera SAC. Du kan utöka tabellen nedan och flytta till önskat avsnitt.

Vad är Smart App Control (SAC) på Windows 11?

Smart App Control är en ny säkerhetsfunktion på Windows 11, som rullades ut som en del av Windows 11 2022-uppdateringen (22H2 Build). Det syftar till att blockera opålitliga och oönskade appar på Windows 11, även när ditt antivirus från tredje part eller Windows-säkerhet är avstängt. Om du undrar hur det fungerar, ja, den här gången använder Microsoft sin intelligenta molndrivna säkerhetstjänst för att förutsäga om en app är säker att köra på din PC eller inte.

Först kontrollerar den appen med hjälp av AI (den molndrivna tjänsten) för eventuellt skadligt beteende. Om tjänsten finner att appen är säker att köra kommer den att tillåta programmet att köras. Om molntjänsten inte kan fatta ett konkret beslut eller hittar en röd flagga kommer Smart App Control att leta efter en giltig signatur. Om appen är signerad och signaturen kommer ut tillförlitlig, kommer SAC att låta den köras, annars kommer den att blockera programmet. Detta är grundförutsättningen för Smart App Control på Windows 11.

Bortsett från det finns det ett utvärderingsläge inom Smart App Control. Inledningsvis körs SAC i utvärderingsläge för att se om du är en lämplig kandidat för att alltid ha SAC påslagen. Om du är en utvecklare eller arbetar i företag och om SAC stör dig alldeles för mycket, kommer utvärderingsläget att stänga av SAC så att du kan arbeta utan störningar. Men under utvärderingsperioden, om den upptäcker att du sannolikt kommer att köra skadlig programvara och virus, kommer den att hålla SAC påslagen.

Hur du aktiverar Smart App Control i Windows 11

1. På din Windows 11-dator som kör 22H2-bygget, tryck på Windows-tangenten och sök efter ”smart app”. Öppna nu ”Smart App Control” från sökresultaten.

2. Det öppnar SAC-inställningarna under Windows Säkerhet. Klicka här på ”Smart App Control Settings”.

3. Nu kan du aktivera Smart App Control, men jag föreslår att du använder läget ”Utvärdering”. Detta kommer att lära dig av din användning och aktivera Smart App Control utan att störa dig för mycket med alla opålitliga appar. I mina tester är SAC väldigt aggressiv när den är påslagen hela tiden.

Obs: Om SAC-inställningen är nedtonad och inte tillgänglig på din Windows 11 PC, gå till steg #5.

Hur man inaktiverar Smart App Control i Windows 11

4. Om du vill inaktivera Smart App Control på Windows 11 kan du göra det, men kom ihåg att när du väl har stängt av den kan du inte återaktivera funktionen om du inte utför en ny ominstallation av Windows 11 22H2-uppdateringen . Så det rekommenderas att hålla SAC aktiverat på din PC. Detsamma gäller för utvärderingsläget.

5. Om SAC är inaktiverat och du inte kan slå på den beror det på att funktionen kräver en nyinstallation. Dessutom kan de som uppgraderat till Windows 11 22H2 build genom Windows Update inte heller slå på SAC. Ja, det är en stor fråga att utföra en nyinstallation av Windows 11 22H2 build för att aktivera en säkerhetsfunktion, men om du vill ha ett heltäckande skydd på din PC kan du återställa Windows 11 via molnet för att få den senaste versionen. Efter det kommer SAC att vara aktiverat som standard.

Vanliga frågor

Kan jag kringgå Smart App Control för enskilda appar?

Microsoft bekräftar att det inte finns något sätt att kringgå Smart App Control för enskilda appar. Och du kommer inte att kunna installera den appen förrän och om du inte stänger av SAC på din Windows 11-dator. En bättre lösning skulle också vara att kontakta utvecklaren och uppmuntra dem att använda en giltig signatur för sina appar.

Ersätter Smart App Control ditt antivirusprogram på Windows?

Nej, Smart App Control ersätter inte ditt antivirusprogram. SAC fungerar tillsammans med din andra säkerhetsprogramvara som Microsoft Defender för att ge extra skydd på dina Windows 11-enheter.

Blockera hot och otillförlitliga appar med SAC på Windows 11

Så det är allt du behöver veta om Smart App Control och hur du använder den på din Windows 11-dator. Som jag nämnde ovan är säkerhetsfunktionen ganska användbar och kommer att rädda många användare från att köra skadlig programvara på sin dator. Hur som helst, det är allt från oss. Medan vi håller på, kolla in det bästa gratis antivirusprogrammet för Windows 11 för att hålla dina datorer säkra och skyddade från alla typer av hot. Bortsett från det kan du hitta de bästa sekretessinställningarna att ändra för Windows 11 från vår länkade artikel. Och om du har några frågor, låt oss veta i kommentarsfältet nedan.