Vad är skillnaden, vilket är bäst?

Spread the love

Viktiga takeaways

  • OpenBSD och FreeBSD har olika installationsprocesser, där OpenBSD antar mer datorerfarenhet och har ett spartanskt gränssnitt medan FreeBSD har ett mer polerat installationsprogram.
  • OpenBSD är fokuserat på säkerhet och är känt för sitt engagemang för korrekt kod. FreeBSD, å andra sidan, är positionerat som ett generellt system med en historia av att driva dot-com-infrastruktur.
  • FreeBSD har bättre dokumentation, inklusive en välskriven handbok som fungerar som både en referens för experter och en introduktion för nybörjare. OpenBSD:s dokumentation är mer inriktad på experter och är visuellt förankrad på 1990-talet.

OpenBSD och FreeBSD är serverfokuserade ättlingar till den ursprungliga Berkeley Software Distribution, eller BSD utvecklad vid UC Berkeley från slutet av 1970-talet till 1990-talet.

Som populära open source-projekt har de dedikerade följare som alternativ till Linux. Hur skiljer de sig åt, och vilken kan vara rätt för dig?

Installationsprocess: OpenBSD vs. FreeBSD

Både OpenBSD och FreeBSD har installationsprogram som låter dig partitionera och installera dessa system på en dator, liknande de för Linux-distributioner. Ändå är upplevelsen av att installera de två operativsystemen väldigt olika.

OpenBSD förutsätter mycket datorerfarenhet och gränssnittet är ganska spartanskt. Du laddar ner installationsbilden från webbplatsen, precis som du skulle göra med Linux, extraherar den till media och startar maskinen.

När din maskin startar möts du av en konsol. Det finns ingen grafisk installation eller livemedia som du skulle få på en större Linux-distro. Du kör installationsprogrammet från terminalen och svarar på frågor om vilken typ av tangentbord du använder och din region.

Om du gör ett misstag är allt du kan göra att trycka på Ctrl + C och börja om. Installationsprogrammet liknar expertfokuserade distros som Arch eller Gentoo.

Efter det väljer du vilka ”filuppsättningar” du vill att ditt system ska inkludera. Utvecklarna rekommenderar standardinställningarna för förstagångsanvändare. Sedan konfigurerar du root-lösenordet och alla andra användare du vill ha. Därefter kommer sanningens ögonblick där du startar upp i ditt nya operativsystem.

  Topp 10 bästa online-ekvationsredigerare för Word

FreeBSDs installationsprogram är liknande men med ett mer polerat utseende. Den är dock fortfarande textbaserad. Om du någon gång installerade spel på ett MS-DOS-system på 90-talet, kommer FreeBSDs installationsprogram att se bekant ut.

Den kommer också att leda dig genom att ställa in en FreeBSD-maskin, som att formatera partitioner, som FreeBSD kallar ”slices”, välja programvara, ställa in en internetanslutning och ställa in användare och tidszoner.

Även om det verkar vänligare, förutsätter FreeBSDs installationsprogram också bekantskap med Unix-liknande operativsystem, liksom OpenBSD.

FreeBSD har en fördel gentemot OpenBSD för att ha ett mer intuitivt installationsprogram som du kan röra dig igenom utan en manual om du har installerat ett OS tidigare.

Användningar och tillämpningar

OpenBSD och FreeBSD har båda rötter i 386BSD-projektet för att porta BSD-kodbasen till, ja, Intel 80386-processorer, men de riktar sig till två olika marknader.

OpenBSD grundades av Theo De Raadt efter flera meningsskiljaktigheter mellan honom och andra NetBSD-utvecklare. NetBSD själv var en annan utlöpare av 386BSD.

OpenBSD:s anspråk på berömmelse är dess fokus på säkerhet. Projektets officiella webbplats hävdar i september 2023 att endast två avlägsna hål har hittats i standardinstallationen ”på en jäkla lång tid.”

OpenBSD var från början populärt för att bygga routrar och gateways från grunden, ofta med begagnade delar, hos små internetleverantörer på 90-talet. Medan dedikerad hårdvara är mycket vanligare eftersom internettjänsten har blivit mer konsoliderad och professionaliserad, bibehåller OpenBSD sitt fokus på säkerhet genom en betoning på kodens korrekthet.

OpenBSDs engagemang för teknisk kvalitet är sannolikt en anledning till att komponenter som har porterats till andra system, såsom OpenSSH och tmux, har blivit mycket populära utanför OpenBSD-ekosystemet. OpenSSH är till och med installerat som standard på Windows 10 och 11.

FreeBSD, å andra sidan, är, trots att utvecklarna fokuserar på serveranvändning, mer positionerat som ett generellt system.

Precis som OpenBSD var FreeBSD ett populärt operativsystem för att driva dot-com-infrastruktur under 90-talets internetboom. Yahoo var känt för att förlita sig på FreeBSD i stor utsträckning under sin storhetstid, och Netflixs Open Connect-nätverk för innehållsleverans hanterar många binge-watching-sessioner.

Kvaliteten på dokumentationen

Både OpenBSD och FreeBSD underhåller dokumentation på sina system.

OpenBSD:s dokumentation är ungefär som resten av systemet: kortfattad och inriktad på experter. Visuellt är projektets webbplats fast rotad på 1990-talet, men OpenBSDs typiskt nyckfulla utgivningsteman trots det.

  Lär dig hur du använder Task Manager på Mac

Utöver sina manpages underhåller OpenBSD avsnitten ”FAQ”. som verkligen fungerar som manualer i sig. Dessa omfattar mindre detaljer som installation och säkrande av systemet.

FreeBSD:s inställning till dokumentation är mer polerad. FreeBSD har välskrivna manpages, men systemets bästa funktion kan vara Handbok. Det är tillräckligt informativt för att fungera som en referens för expertanvändare men förklarar tillräckligt med grundläggande koncept för att de som kanske inte har så mycket erfarenhet av Unix-liknande system ska fungera som en introduktion.

FreeBSD vinner på kvaliteten på sin dokumentation över OpenBSD.

Brandväggsimplementering

Både OpenBSD och NetBSD främjar säkerhet, och ett sätt de gör det på är att göra en brandvägg tillgänglig.

Trogen OpenBSD:s säkerhetsinriktning har projektet utvecklat ett eget brandväggsprogram, pf, för Packet Filter. Precis som med andra komponenter har PF i stor utsträckning porterats till andra system. PF är en del av macOS, som bygger på del på FreeBSD.

Precis som med OpenBSD använder FreeBSD PF som ett av de stora brandväggsprogrammen, men IPFW och IPFILTER är också tillgängliga. FreeBSD-handboken ägnar mest utrymme åt PF men varnar för att deras porterade versioner och OpenBSD:s skiljer sig markant.

Det tar lite tid och expertis att konfigurera en brandvägg på båda systemen så att de kan fungera som en provisorisk router. OpenBSD har en fördel för människor som är fast beslutna att bygga en DIY-router på grund av dess tvångsmässiga säkerhetsfokus.

Skrivbordsmiljöer

Även om OpenBSD och NetBSD är utvecklade främst med servrar i åtanke, är det möjligt att använda dem som skrivbordssystem.

OpenBSD kan installera en X-server och en grundläggande FVWM-fönsterhanterarmiljö. Som allt annat är det en återgång till 90-talet visuellt. Du kan installera andra miljöer genom pakethanteraren.

FreeBSD erbjuder många av samma fönsterhanterare och skrivbordsmiljöer som du skulle hitta på Linux-distributioner.

Installation av ett GUI är lite mer involverat på båda systemen, på samma sätt som att göra det på Arch eller Gentoo. FreeBSD kan vara vinnaren här, helt enkelt för att du kan installera kompletta skrivbordssystem som TrueOS eller MidnightBSD som kommer med ett skrivbord ur kartongen.

Hårdvarustöd: OpenBSD vs. FreeBSD

Om öppen källkod och proprietär hårdvarudrivrutin på Linux verkar frustrerande för dig, är dina val mer begränsade på BSD-baserade operativsystem helt enkelt för att de är mer nischade än vad Linux är, åtminstone på skrivbordet.

  8 bästa reaktionskarusellbibliotek för att skapa bildskjutare

De största utmaningarna, som i Linux, är grafik och Wi-Fi.

OpenBSD stöder AMD- och Intel-kretsuppsättningar, men inte Radeon, eftersom företaget inte tillhandahåller någon teknisk information till utvecklarna. Ett antal Wi-Fi-drivrutiner finns dock tillgängliga.

FreeBSD stöder de stora grafiktillverkarna samt Wi-Fi.

Som med många moderna Linux-distros, kräver X väldigt lite, om någon, konfiguration för att köras på båda systemen. Eftersom de huvudsakligen är serverorienterade kommer de att köras i konsolläge som standard. Att ansluta till Wi-Fi är också mer involverat, men trådbundna anslutningar fungerar vanligtvis direkt.

Pakethantering i FreeBSD och OpenBSD

Både OpenBSD och FreeBSD erbjuder pakethantering för att förenkla mjukvaruinstallation, återigen liknande moderna Linux-distros. På båda systemen kan du kompilera ”portar” från källan men har möjlighet att snabbt installera binära paket. Det senare tillvägagångssättet är allt vanligare i båda systemen.

OpenBSD använder programmen pkg_add och pkg_info för att installera och söka efter paket.

FreeBSDs paketkommando kallas ”pkg” och alla operationerna utförs på ett program. Det senare tillvägagångssättet verkar lättare.

Vilket är säkrare? OpenBSD eller FreeBSD

Både OpenBSD och FreeBSD betonar sitt engagemang för säkerhet. FreeBSD är ett mer generellt system, men FreeBSD är, som uppenbarligen uppenbart, besatt i sin inställning till kodning och systemdesign. De som verkligen är oroliga kommer sannolikt att välja det senare.

Popularitet

Även om popularitet i sig inte borde vara den enda faktorn för att välja ett OS, kommer det att påverka möjligheten att hitta programvara och support. Även om OpenBSD har ett rykte i open source-gemenskapen för sin hängivenhet till säkerhet och till och med en lekfull sida med sitt releasetema, verkar FreeBSD ha ett bredare stöd.

Det är svårt att bedöma hur utbredda båda systemen är i praktiken, men FreeBSD har en högre ranking än OpenBSD på distrowatch.com från och med september 2023, baserat på träffar på deras webbsidor.

Nu kan du använda rätt BSD för rätt jobb

Att välja mellan OpenBSD eller FreeBSD kan vara skrämmande, men beslutet kommer troligen att bero på hur säkert du vill att ditt system ska vara. Om du vill ha ett säkert, tufft operativsystem är din bästa insats OpenBSD. För ett mer allmänt BSD-system, gå med FreeBSD eller NetBSD.