Vad är skillnaden och vilken ska du använda?

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • Proxyservrar är snabba och enkla för att avblockera webbplatser, men de kan inte erbjuda långsiktig integritet eller skydd.
  • VPN ger säkra och anonyma anslutningar och är idealiska för känsliga åtgärder som att hantera ekonomi eller skicka personlig information.
  • Det bästa valet mellan proxyservrar och VPN beror på dina surfvanor och vad du vill ha av en anonymiseringstjänst.

Människor använder VPN och proxyservrar för att dölja sin integritet, men vad är skillnaden mellan dem? Vilken är bäst för dig i debatten mellan proxy och VPN?

VPN kontra proxyservrar

Först är det bäst att förklara varför vi jämför proxyservrar och VPN i första hand. Anledningen till att vi jämför dem är att de båda uppnår ett gemensamt mål: de döljer din IP-adress från webbplatserna du besöker.

När du besöker en webbplats kan den få en ungefärlig uppfattning om din plats från din IP-adress. Proxies och VPN kommer att dölja denna information genom att ge webbplatsen sin egen IP-adress snarare än din egen.

Vad gäller varför folk vill dölja sin IP-adress beror det på vad användaren vill uppnå med sin anonymitet. Det är här debatten mellan proxy och VPN kommer in; medan båda uppnår ett liknande mål, avgör hur de presterar vilket som är bäst för dig.

Vad är en proxyserver?

Pixabay

En proxyserver är en ”mellanhand” som sitter mellan dig och de webbplatser du besöker. Vanligtvis hittar du proxyservrar online på en webbplats. Du klickar på dem, går in på webbplatsen du vill besöka, så tar den dig dit. Proxyservrar tar webbadressen du ger den, ansluter sedan till den webbplatsen och laddar dess innehåll. Den skickar sedan dessa uppgifter vidare, så att du kan surfa på webbplatsen.

Den största fördelen med proxyservrar är att du inte ansluter direkt till webbplatsen, så den ser inte din hemadress. Istället ser den proxyserverns IP-adress, vilket håller din plats hemlig.

Om du besöker en proxytjänstwebbplats frågar de ofta vilket land du vill att proxyservern ska komma från. Detta är mer än bara en nyhet; det kan lura webbplatser och tjänster att tro att du tittar från det landet. Om du vill komma åt en webbplats, men den är blockerad i ditt land, kan du istället använda en proxyserver som finns i den webbplatsens land. När webbplatsen kontrollerar vilket land du kommer från, ser den proxyserverns plats istället för din egen. Den ger sedan proxyservern tillgång till webbplatsen och ger den informationen som skickas till dig.

Det finns många typer av proxyservrar. För det mesta använder du en vidarebefordran proxy för att komma åt innehåll, men du kan behöva ringa till de andra proxytyperna då och då.

Typ av proxyserver

Beskrivning

Vidarebefordra proxy

Sitter mellan en klient och internet och hämtar data från internet på uppdrag av en klient. Används för anonymitet, upprätthållande av åtkomstpolicy och förbikoppling av censur.

Omvänd proxy

Sitter framför webbservrar och riktar klientförfrågningar till dessa servrar. Används för lastbalansering, webbacceleration och ytterligare säkerhet.

Transparent proxy

Fångar upp klientförfrågningar utan att kräva klientkonfiguration. Används för innehållsfiltrering, cachelagring och upprätthållande av nätverkspolicyer.

Anonym Proxy

Förbättrar integriteten genom att dölja användarens IP-adress från webbplatser och internettjänster. Hjälper till att upprätthålla anonymitet online.

Förvrängande proxy

Döljer användarens IP-adress och tillhandahåller en falsk IP-adress till internettjänster, vilket gör att det verkar som att begäran kommer från en annan plats.

Hög anonymitetsfullmakt

Döljer användarens IP-adress och identifierar sig inte som en proxy till destinationsservern. Erbjuder en hög nivå av integritet och säkerhet.

SOCKS Proxy

Hanterar alla typer av trafik, inte bara HTTP-trafik. Används vanligtvis för att hantera trafik från applikationer som torrents.

Bostadsfullmakt

Använder IP-adresser som tilldelats riktiga bostadsadresser, mindre sannolikt att blockeras eller flaggas av webbplatser. Används ofta för webbskrapning och annonsverifiering.

Fördelarna med proxyservrar

Om du bara vill avblockera en webbplats kan en proxyserver göra detta enkelt och snabbt. Det finns inget behov av att installera någonting; besök bara en gratis proxywebbplats och välj en i landet du vill besöka från. Detta är en bra kortsiktig lösning för den där webbplatsen som ger dig problem.

Eftersom proxyservrar kan hittas online kan du använda dem från vilket operativsystem som helst. Det finns inget behov av att installera någon programvara; bara hoppa online och hitta en server!

Nackdelarna med proxyservrar

Tyvärr, om du vill uppnå mer än att bara besöka en webbplats anonymt, kan en proxyserver inte hjälpa dig. Även om du bara använder proxyservrar för webbsurfning, kommer du att upptäcka att all långvarig användning kommer att vara långsam och försvårande. Om du vill anonymisera din anslutning för mer än ett fåtal webbplatser bör du missa proxyservrar.

Vad är ett VPN?

Pexels

På ytan fungerar VPN mycket på samma sätt som proxyservrar. Din data går till en server, skickas till destinationen, får ett svar och lämnar den till dig. Men den största skillnaden mellan en VPN och en proxyserver är hur din data skickas till servern i första hand.

När du använder ett VPN installerar du först VPN-programvara på din PC. När du slår på den kommer programvaran att kryptera data du skickar till VPN-servern, vilket gör dina data oläsliga för nyfikna ögon. Detta kallas en ”tunnel”, och det hjälper att föreställa sig det som en fysisk tunnel i den verkliga världen.

Om du kör din bil på öppen väg kan vem som helst på sidan av vägen se vem som sitter i din bil, dess modell och nummerskylten. Om du kör till din destination genom en tunnel hela vägen kan ingen utanför tunneln säga vem som kör bilen eller vilken modell det är.

Fördelarna med ett VPN

Som du kan föreställa dig är VPN: er fantastiska för att maskera din aktivitet online. Däremot anonymiserar en proxyserver inte din aktivitet förrän din data når servern själv, vilket innebär att alla som tittar på din data i förväg (som hackare eller din internetleverantör) kan se vad du gör. Eftersom ett VPN upprättar en tunnel från din dator kan ingen – inte ens din internetleverantör! – se vad du skickar.

Det betyder att du kan ha en säker, krypterad anslutning var du vill. Du kanske redan vet om hur hackare kan stjäla människors identitet över offentliga nätverk, men med ett VPN behöver du inte oroa dig för det. Om någon övervakar din anslutning kommer de att se värdelöst krypterat skräp.

Nackdelarna med ett VPN

Tyvärr är denna lyx inte billig. Det finns gratis VPN, och om för grundläggande uppgifter kan de få jobbet gjort. Det finns dock anledningar till varför gratis VPN inte klipper det, så om du bara vill ha det bästa måste du betala för det.

Inte bara det, men din dator behöver kryptera all din data när den lämnar. Det betyder att du måste installera programvara på din dator för att använda ett VPN. Under användning kan du märka en dipp i prestanda eftersom din dator arbetar för att kryptera data innan den skickas.

Proxy vs VPN: Vilket är bäst för dig?

Båda teknikerna är användbara för att skydda din identitet, men vilken är bäst för dig?

Fördelarna med proxyservrar över VPNS

Om du vill komma åt en webbplats som är blockerad i din region, och du inte försöker dölja din data för någon, är det inget fel med att använda en proxyserver. De grundläggande alternativen är gratis och du kan använda dem på nästan vilken dator eller enhet som helst.

Även om de inte är de bästa för privatlivet, är de bra om du inte utför några känsliga handlingar, till exempel tittar på ett annat lands Netflix-program.

Fördelarna med VPN framför proxyservrar

Så fort du vill surfa på lång sikt eller utföra känsliga åtgärder är en VPN vägen att gå. Dessa erbjuder en säker, anonym anslutning med extra lager av skydd för att hålla dig säker.

Att hantera din ekonomi eller skicka personlig information över en offentlig Wi-Fi-anslutning är vanligtvis farligt, men en VPN ger dig fria händer att göra som du vill, oavsett var du är. De som är värda att använda är inte billiga, men om du menar allvar med att hålla dig gömd online, kommer du att upptäcka att ett VPN är en värdig investering.