Vad är skillnaden mellan Intel Core i3, i5, i7 och X-processorer?

Medan AMD gör intåg, är Intel överlägset nummer ett val inom datorprocessorer. Core-processorer är fantastiska chips för en stationär eller bärbar dator, men vad är skillnaden mellan Core i3, i5, i7, i9 och X?

Vad är en kärnprocessor?

Intel Core-processorer kom först till skrivbordet i mitten av 2006 och ersatte Pentium-serien som tidigare hade bestått av Intels avancerade processorer.

Core ”i”-namnen är i första hand kategoriseringar på ”hög nivå” som hjälper till att differentiera processorer inom en given generation. Ett specifikt Core ”i”-namn betyder inte att processorn har ett visst antal kärnor, och det garanterar inte heller funktioner, som Hyper-Threading, som gör att processorn kan bearbeta instruktioner snabbare.

Funktionsspecifikationer kan ändras mellan generationer. I takt med att tekniken går framåt blir det billigare att skapa billigare delar med högre prestanda. Det betyder också att funktioner som en gång hittats i delar som en Core i3 kan försvinna helt från klassen.

Intel Core-processorer.

Allmän prestanda i liknande processorer ändras också mellan generationerna. Förbättringar på låg nivå av hur processorer bearbetar information resulterar i generellt sett bättre prestanda, ibland vid lägre klockhastigheter än tidigare familjer av processorer.

Därför är skillnaderna mellan Core i3-, Core i5- och Core i7-beteckningar viktigast inom sin respektive generation. Till exempel kan en sjunde generationens ”Kaby Lake” Core i7 och en tredje generationens ”Ivy Bridge” Core i7 köras med liknande hastigheter med liknande kärnantal. Detta är dock generellt meningslöst, eftersom den nyare delen fortfarande kommer att prestera bättre – kolla in det här jämförelse på UserBenchmark som ett exempel.

Med det i åtanke finns det några guideposter du kan använda för att förstå vad alla de olika delarna betyder.

Core i3: The Low End

Intel Core i3-processorer är där Core-serien börjar för varje generation. I allmänhet har Core i3-processorer lägre kärnantal än högre processorer. Detta brukade betyda att Core i3 började med dual-core-processorer, men under de senaste generationerna har antalet kärnor gått upp till fyra på skrivbordet.

De tidigare dual-core Core i3:erna tenderade också att ha fyra trådar, även känd som Hyper-Threading. Intel har valt att inte fördubbla antalet trådar i de senaste Core i3-generationerna; istället bygger det processorer med fyra kärnor och fyra trådar.

Core i3-processorer har också lägre cachestorlekar (inbyggt minne). De hanterar mindre RAM-minne än andra Core-processorer och har varierande klockhastigheter. När detta skrivs har nionde generationens Core i3-datorprocessorer en toppklockhastighet på 4,6 GHz; men det är bara den högre delen Core i3-9350K.

Core i5: Den lägre mellanklassen

Ett Intel-kompatibelt ATX-moderkort.

Ett steg upp från Core i3 är Core i5. Det är ofta där fyndsökande PC-spelare letar efter solida erbjudanden på processorer. En i5 saknar vanligtvis Hyper-Threading, men den har fler kärnor (för närvarande sex snarare än fyra) än Core i3. i5-delarna har också generellt högre klockhastigheter, en större cache och kan hantera mer minne. Den integrerade grafiken är också lite bättre.

Du ser nya Core i5-processorer med Hyper-Threading på bärbara datorer, men inte stationära datorer.

Core i7: Toppen tar ett steg tillbaka

Från och med 2017 hade Core i7-processorer Hyper-Threading på stationära datorer, men de nyare generationerna har inte det. Dessa processorer har högre antal kärnor (upp till åtta i nionde generationen) än i5:orna, en större cache och en ojämn grafikprestanda, men de har samma minneskapacitet som Core i5:erna (även om det kan förändras i framtiden ).

Core i9: De nya ledarna

En Intel-baserad speldator.

Core i9 är överst i Intel Core-paketet. Det är här du hittar många topppresterande processorer, som Core i9-9900K – en aktuell favorit för spel.

På Core i9-nivån i den nuvarande nionde generationens processorer ser vi åtta kärnor, 16 trådar, en större cache än Core i5-processorerna, snabbare klockhastigheter (upp till 5 GHz för boost) och ytterligare en stöt i grafikprestanda. Core i9-processorer har dock fortfarande samma maximala minneskapacitet som Core i5.

Core X: The Ultimate

Intel har också ett ”prosumer”-sortiment av snyggare, avancerade desktop-processorer (HEDT) för entusiaster, spelare, innehållsskapare eller någon annan som behöver den nivån av prestanda.

I oktober 2019 tillkännagav Intel nya Core X-delar som sträcker sig från 10 till 18 kärnor (Core i9s max ut på åtta). De inkluderar Hyper-Threading och höga boost-klockor, även om de inte nödvändigtvis är högre än Core i9-processorer. De har också ett högre antal PCIe-banor och kan hantera mer RAM, och de har en mycket högre TDP än de andra Core-delarna.

Vilket ska du köpa?

Kärnbeteckningar hänvisar till relativa förbättringar inom en specifik generation av processorer. När kärnantalet ökar, ökar också processorernas kapacitet, inklusive högre kärnantal, snabbare klockhastigheter, mer cache och förmågan att hantera mer RAM. Hos Core X brukar man också få fler PCIe-banor.

Om du är en spelare, leta efter Core i7 och högre. Du kan definitivt spela med en nyare Core i5, men du kommer att bli mer framtidssäkrad med en Core i7 och uppåt. Innehållsskapare bör titta på Core i7- och Core i9-processorer, eftersom du vill ha de söta trådarna.

För vardagliga uppgifter, som att surfa på webben, kalkylblad och ordbehandling, kommer en Core i3 att få jobbet gjort.

Något att tänka på när du handlar är dock att inte alla Intel Core-processorer har integrerad grafik. Dessa processorer slutar med ett ”F” för att ange att de kommer utan en GPU, som Core i3-9350KF, i5-9600KF och i9-9900KF.